破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

同埋呢,我都叫左你搵一d做開老破的律師行。
15k 樓下ok.
你唔聽,後悔,咁都無計
我當時好亂,要自找律師,個個都話sent 文件俾佢睇先,老兄就狂彈d 律師過來, 又話係呀卜邊個介紹, 其他人又彈律師過來, 講到我都興
最後呢個仲要係老兄煩鬼仲晒,日日問 揾左呀邊個 未? 快 d搞啦, 日日吹, 極度黑人憎! 都唔明人搞破產 , 我搞破產, 仲要俾我老兄煩鬼仲晒,仲不斷精神恐嚇, 又叫我著草,佢成日話會有人上門追數, 佢亦搞到我父母好驚, 我 真係唔想見到佢, 佢仲以為自己好盡力咁去幫我, 要我多謝番佢, 我真係好想打佢, 講晒粗口鬧佢。
littlemomo 發表於 13-12-2014 02:08
我當時好亂,要自找律師,個個都話sent 文件俾佢睇先,老兄就狂彈d 律師過來, 又話係呀卜邊個介紹, 其 ...

NG...... 我想,有時好難要人地幫到自己.
畢竟,把口係佢度,你控制唔到.

以後,都只有盡力做好自己.......

申破時寫無業,但等上庭呢段時間,做緊temp job, 又未出糧,咁果份諮詢文件 eab11 點填職業? 定照寫temp job?

咁出糧去永o 開戶叫公司入落去?我等錢用8號出糧,係咪囉得出來用?   咁呢個戶口日後係咪會凍結? 之後又要點解凍?

佢地話呢段時間開不到戶口。。。。

我13 jan 2015上庭。

我份諮詢文件幾時交。。。。我要請假, 好難囉假。。。
另外, 我炒股,係報無期。 咁我只填 part 9. 投機活動嗎? loss 幾錢。。

跟住就提供 statement n records 。

21. 點,於2 年內, 有否與人訂立交易? 破前清還晒ux 條數? 算唔算?

Or 要 填24 點, 違反公平交易原則呢??

1 照寫 temp job.
2 申破到頒令:戶口用永0。
提存ok.
3 頒令後。要叫主任/外判出信。再開戶口/用永0戶口。
但邊一樣由主任/外判決定。我會建議,你在頒令前3-5日,提早call 主任/外判,聲明你要開戶信,想頒令後第一時間
約見面。睇佢點講。
你o岩,我原來當日part7,8無填,填part 9.
但statement 無交,但準備好,結果佢無叫。
21 要填。如ux
24呢,你有無俾超高息?
如另一個巴絲打幫襯顧問同黑社會借錢?無就唔駛
1.咁我份諮詢文件係要幾時交?

2.係咪現在靜候上庭,(上庭前3-5天) 打電話俾破產主任問戶口時宜。

3. 咁有邊 d 日子要請假做呢? 約見主任? 咁之後呢?要開債權人會議嗎? 商討生活費呢?

4. 我十分擔心 生活費問題!其實 入紙申破時俾律師say say 下咁填左開支, 但現在既諮詢文件要再填生活開支,如實填,個數細好多喎!份表又分個人開支及家庭開支, 我填番與爸媽,妹同住公屋,戶主不是我,樣樣開支都不是我名,係咪會 r 少好多生活費呢?點算? 果份諮詢文件生活費 與 申破時填開支 有乜分別?

真麻煩各位過來人指點。。。
樓主大佬/姐:到底係你搞破產定係邊個?

1 交表問題:一般頒令後再約。可能係主任,可能係外判。所以,我叫你頒令前3-5日call 主任問。咁你就快人一步約見主任/外判。約見係出開戶信。如果可以,就與頒令同日。跟住再約日期交老破人初步xx.2 債權人會議:人地叫到你先去。如果忙,就通知對方你唔得閒。that's fine.
3 生活費:照實填。人地問你單據,你作大唔到。
無單的如飯錢就填公價。你不妨將你準備報的pass 上黎幫你望下
十分感激。

因新工作忙碌,家庭壓力,破產資料,搞到是非黑白分不到,頭分腦脹。

我連打電話上律師樓都抽不到時間。。放假要整理資料,謝謝各位指點。
死啦,我開不到戶口呀。。。點算。。。
剛才去左屋企樓下中資銀行創x 開戶,佢話用銀行bank account email 來做住址証明唔得,叫囉公屋租戶証,咁跑上家中囉,去到個女人好好人,在旁邊開,點知等等吓,佢想問野,話睇到100% 唔知乜乜, 我又衰多口講破產呈請,但未上庭。。。。跟住個經理行出來話,現在開都冇用,用唔到之類。。。又話遲下叫法庭開開戶信,叫某一銀行開喎。。。之後失望走了。。

跟住立刻call 破產主任問佢點算。。。佢都話叫我問多幾間,佢話呢段期間開唔到信俾我架。。。

咁我就跑去永o 開戶口, 點知真係成功開到呀, 謝謝各位 c hing 提點!~咁提款咭就2星期後才收到。

今日, 在網上見舊銀行已看不到裏面資料,係咪已凍結晒?

咁今日在永o 開到,咁用唔用得架? 公司下月頭出糧會否入唔到架呢?  

8號出糧, 13 號上庭。
littlemomo 發表於 18-12-2014 14:12
剛才去左屋企樓下中資銀行創x 開戶,佢話用銀行bank account email 來做住址証明唔得,叫囉公屋租戶証,咁 ...

今日, 在網上見舊銀行已看不到裏面資料,係咪已凍結晒?
I think so.

咁今日在永o 開到,咁用唔用得架? 公司下月頭出糧會否入唔到架呢?  
個個都用到.如果你用唔到,就真係 呢期第一個先例..... 咁你都可以去買張六合彩試下.
littlemomo 發表於 17-11-2014 15:34
環聯報告要填幾多份?

環聯報告通常見外判先要,申請破產唔洗
今日收到最細數債權人富x 既信用咭單話叫立刻找所有欠款。

但之前佢最先寄來話收到我既申破令及叫我剪咭交俾佢喎。。。。想點。。。
flypig 發表於 17-11-2014 16:29
唔明!! 有牌係律師,無牌係顧問.
點解D人唔鍾意幫趁有牌,而走去幫趁無牌.係咩心態呢其實!!!!

因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。
wingyi1107 發表於 20-12-2014 08:22
因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。

破錢無,但遲D有錢還黑財???

黑財仲衰過銀行收數好多.後者唔敢太離譜