破產聯盟

樓主: diyhard2002
打印 上一主題 下一主題

今日6000元消息

"應交由破產人士與受託人雙方自行協議。"

如果政府比個生殺大權佢地,呢班見錢開眼嘅外判會同你講協議咩?咪又係同你渣乾渣盡,當乞兒咁比返一百幾十你就算
我而家反而想知唔要呢筆錢會唔會犯破署條例 {:4_ ...
cc4321 發表於 2011-5-24 10:44

真係唔知,之前有啲師兄話最多唔攞呢筆錢,但其實真係唔知可唔可以咁樣做
59# wahtung

如果嘥時間去拎嘥精神去同外判搞協議,到頭來得返雞碎咁多的話,我點解要益呢班無良外判?真係唔要算數
59# wahtung

如果嘥時間去拎嘥精神去同外判搞協議,到頭來得返雞碎咁多的話,我點解要益呢班無良外判?真係唔要算數
cc4321 發表於 2011-5-24 11:39

睇定先再算,而家都係啲假設性的想法
61# wahtung

聽聞最快要六月中先公佈細則,真係睇到眼都定埋
如果要上繳6000,7月1日上街遊行
如果要上繳6000,7月1日上街遊行
KEIKEI 發表於 2011-5-24 11:57

七一都大把人行,因啲市民都未有錢派,一時又話要八月份安排,一時又話十一月派
61# wahtung

聽聞最快要六月中先公佈細則,真係睇到眼都定埋
cc4321 發表於 2011-5-24 11:57

可能到六月份又話最快要七月份先公佈
63# KEIKEI

只要有一成破產者肯走出黎都有三千人,但大家會唔會咁團結
63# KEIKEI

只要有一成破產者肯走出黎都有三千人,但大家會唔會咁團結
cc4321 發表於 2011-5-24 16:19

老實講,如真係咁團結的話,啲破產人士就唔會比啲外判咁搓圓禁扁咁楂乾啦
老實講,如真係咁團結的話,啲破產人士就唔會比啲外判咁搓圓禁扁咁楂乾啦
wahtung 發表於 2011-5-24 17:28

老破人仕無人想俾人知自己身份, 遊行, 算吧啦, 唔通要好似啲一樓一抗議, 全部蒙頭咩
外判及破署都想到我哋攪不出啲咩野, 寫信俾啲爛仔議員, 有Q用
爛仔議員提出任何建議, 提案, 修定從來都無成功過, 除非有社會譽論或傳媒比壓力政府
否刖只是幾隻顛狗在議會上吠吓, 根本無人會理佢哋点吠
因政府及其他議員已習慣咗呢啲吠聲.
老破人仕無人想俾人知自己身份, 遊行, 算吧啦, 唔通要好似啲一樓一抗議, 全部蒙頭咩
外判及破署都想到我哋攪不出啲咩野, 寫信俾啲爛仔議員, 有Q用
爛仔議員提出任何建議, 提案, 修定從來都無成功過, 除非有社會譽論 ...
beleba 發表於 2011-5-25 15:11

我覺得你講得好岩,政府係唔聽(唔岩聽)說話.
老破又未必會示威.

但心不服,難道沒有問題嗎?
派錢去還債....其實都可能引起"譽論",因為一成為事實,以後都要跟從.
政府錢關付大眾....有好多人都關心.
我覺得你喜歡做順民無人可以阻你,但就唔好對努爭取嘅人潑冷水話做咩都無作用
我覺得你喜歡做順民無人可以阻你,但就唔好對努爭取嘅人潑冷水話做咩都無作用
cc4321 發表於 2011-5-26 12:24

並唔係潑冷水, 係講事實, 唔係做也都冇用, 我意思指靠爛仔議員係立會吠無用, 因政府的官係唔會聽X民連吠嘅
因太多牙印, 你試吓比人掟蕉, 你仲會唔會聽或理會個過人講嘅嘢
唯一机會係靠社會輿論及傳媒俾壓力政府, 令部份祉會人仕関注這件事而 代我們發聲, 如黄國桐律師, 李華明議員等
才有机會, 如果唔係只換來一堆官式答覆, 有Q用
有d議員行為的確有小小過火,但咁都無辦法,係議會就係得佢地肯為小市民出下聲,唔通靠d保皇黨,富貴黨,得一百幾十票就攞到位嘅議員幫我地?成個議會架構就係有好大問題,變成維護小數利益派反而係擁有最大影響力,我地咁做或者有人覺得係阿Q,但大家有眼睇d訊息的確又上到議會喎,反而一d野都唔做等個天打救,我就覺得連阿Q都不如喇
有d議員行為的確有小小過火,但咁都無辦法,係議會就係得佢地肯為小市民出下聲,唔通靠d保皇黨,富貴黨,得一百幾十票就攞到位嘅議員幫我地?成個議會架構就係有好大問題,變成維護小數利益派反而係擁有最大影響力,我地咁做 ...
cc4321 發表於 2011-5-26 16:01

其實啲議員肯為啲要幫忙的市民出聲都OK啦,理得佢哋係唔係爛仔議員啫,呢個議會其實使乜要尊重啫,啲保皇派個個舉手機器嚟,吓吓啲不平等議案實比佢哋夠票通過的,而家正苦都一步步修緊啲言論自由啦,啲新聞媒體都自我審查啦,唉....總之真為下一代都唔知點樣面對
有d議員行為的確有小小過火,但咁都無辦法,係議會就係得佢地肯為小市民出下聲,唔通靠d保皇黨,富貴黨,得一百幾十票就攞到位嘅議員幫我地?成個議會架構就係有好大問題,變成維護小數利益派反而係擁有最大影響力,我地咁做 ...
cc4321 發表於 2011-5-26 16:01

每個人爭取方式不同, 有人喜歡掟野, 有人喜歡訓街 抗爭, 有人選擇沉默, 有人靜觀其變, 甚至等天跌落嚟
無可無不可
聲音來自班顛狗
議會有聲音, 無聲音 結果都係一樣
我就覺得"大聲"講野未必係無禮貌,特別對方係"耳聾"時候.
但掟野.....搶咪....我就唔認同.

議員有時點解咁出位,都不過是想激起譽論,今次$6000都係大眾壓力下派.
所以我相信"結果"係可以改變.
74# beleba

對付咩人就會用咩態度,肯聽我講我可以斯文對你,但借左聾耳陳隻耳我都無需要同你客氣,你覺得佢地係癲狗係我角度覺得佢地係敢言
係香港其實好多人只會坐享其成,當爭取到又一定有我份嘅時候,既然有人做爛頭卒我又點解唔食住花生等睇戲,何不做一個沉默嘅人,你爭取到我唔會講多謝,但爭取唔到我又有機會鬧你話你搞串個party,何其快哉......完
74# beleba

對付咩人就會用咩態度,肯聽我講我可以斯文對你,但借左聾耳陳隻耳我都無需要同你客氣,你覺得佢地係癲狗係我角度覺得佢地係敢言
係香港其實好多人只會坐享其成,當爭取到又一定有我份嘅時候,既然有人做 ...
cc4321 發表於 2011-5-27 17:15

人與人溝通基本條件就係亙相尊重作為基礎. 現代人總覺得自己係啱嘅, 你唔 聽我講就係你嘅錯
你正狗官, 無能, 搶你咪, 掟你蕉,再激裂啲順街阻馬路, 公開埸合推撞官員, 再過几年台灣式打交議會, 就會出現
每個人對問題看法及做法, 將你認為啱嘅嘢就强加別人, 唔係大聲人哋就要聽
凡事客觀啲, 好多人以為政策改變, 就覺得係全靠我地爭取先有架, 你地應該多謝我哋呀, 哈可芙, 可悲.
反而聽取理性意見後改善政策,配合實際社會情况數啲人, 依然係無能狗官
六四有個傻佬, 企係長安大街擋坦克, 西方傳媒話此舉動真勇敢呀偉大呀.
其實真正勇敢偉大喺揸坦克個人, 因佢最後都冇轆死個傻佬, 之後遭槍决
77# beleba

而家d五毛黨太過得閒,計香港各大討論區後,玩到黎破聯

打了洋洋百字,說了一堆似是而非的道理,卻僅得區區五毛錢(聞說現在減了價),實在令人感到可悲。

用香港精神去分析,這情況委實是值得嘉許的。縱然只是一帖五毛,本著多d黎密d手既態度,即使打到手腕過勞,依然是靠自己一雙手過活,而不是領取「養懶人」的綜援。

甚或,比那些口口聲聲自力更生賣鷄旦仔,卻暗地呃綜援那些人,五毛黨實在是太高尚了!! 來年絕對應該邀請孔子出來頒一個和平獎給五毛,答謝他們對崛起大國的貢獻。

五毛同香港政府一樣,有一個專長,就是「偷換概念」。

唐唐話「香港冇地產霸權」又話倒不如反問自己:「為何我不能成為下一個李嘉誠?」

跟大國否認六四屠城,軍隊血洗天安門,對外公佈說「學生領袖煽動群眾」一樣,同出一轍。

80後遊行抗爭,以塗鴉表達對強國在艾未未事件上的不滿,通通都是不對的。因為我們的是和諧社會。凡事必須以和諧為本。不和諧就拘捕,打壓。

上至腎病病人,下至新界居民,喊著打日本仔時我都未驚過既口號,裡裡外外搞僭建,理順一下不就好了?明明是犯法,卻在談豁免

一個容不下反對聲音的社會,事事講求和諧的社會,到底是解決了問題還是壓抑了問題?