破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家好,新人加入大聯盟,多多指教!!

kei997 發表於 21-9-2013 11:18
約左23號星期一交文件,但傳聞星期一可能8號風球,今日想打去問又無人聽,應該星期六休息,問唔到點安排!! ...

唯有等到星期一,等到落左波,打個電話比佢先上去........
今日好順利交左文件,預早去到,即睇初步問訊,執漏,俾埋入息證明,水電煤電話費強積金等等既文件,全部都無詳細睇,無對生活費既野,就俾4張年報既文件,小冊子我,簽收,走得,臨走問一問有問題聯絡邊個,佢話打返俾個案主任啦!!!
咁係咪如果未來3個月,無收到通知要開債權人會議,就等於主任跟我??
之前刨文見有啲師兄等左半年都逃唔過開大會我都想知其實有冇一個準則架呢
姑勿論什麼 破了就破了 當然由破署跟会好D 但由外判跟也未見壞 如你有食肉(有$還) 當然係外判都想跟(被迫) 但如冇$還 好大可能債權人都冇气理 由破署跟 但有些大 bank 不論好羞 都叫外判去做 鬼叫外判怕咗佢(可能生意上有關係或其他) 所以如有冇肉食3 个月內即知 但不代表3个月後不会 但我唸不会多 lor  
kei997 發表於 23-9-2013 15:15
咁係咪如果未來3個月,無收到通知要開債權人會議,就等於主任跟我??

都係打比主任直接問啦

何必估估下!主任好過外判好多,唔怕打去問!
問佢係邊個跟??

問佢係主任定係外判跟

如果外判其實間間分別唔會太大,外判就好好多
頭先打俾主任,好友善,問左幾樣野都詳細解答,第一問左保留戶口信既野,叫我傳真文件俾佢,之後去攞信,第二問離境洗唔洗通知,叫我短期既唔洗通知,自己mark低記錄返,長期既就一定要通知,第三問之後有事係聯絡佢定外判,佢話聯絡佢就ok,最後佢問返我人工正職加兼職有18000,有無人要供養,答佢有太太,有3個仔,佢就話ok,叫我搞左戶口先就無野拜拜收線
最終主任有冇傾生活費?
headached4 發表於 26-9-2013 22:23
最終主任有冇傾生活費?

無喎,會喺電話傾???
我都唔清楚家吓嘅做法,因為當年我上完庭後即上破署見主任,直接交埋文件,主任睇完即時批生活費,都10年前嘅事,當年冇宜家咁複雜,一啲直接俾外判,又一啲主任跟但俾外面收文件,又一啲主任跟跟吓俾債權人開大會後俾外判跟
剛剛收到主任電話,問左少少野,就話計左生活費暫時唔洗供款,之後會寄返生活費張表俾我,之後話我有報有個馬會戶口,佢話唔好再用,佢地會出文件俾馬會取消!!!
1,佢話暫時唔洗供款,係唔係好似意昧住會外判咁?
2,佢話會搞馬會戶口,佢會唔會查我破前有無賭錢??
回復 支持 1 反對 0

kei997 發表於 3-10-2013 18:38
剛剛收到主任電話,問左少少野,就話計左生活費暫時唔洗供款,之後會寄返生活費張表俾我,之後話我有報有個馬會 ...

1,佢話暫時唔洗供款,係唔係好似意昧住會外判咁?唔好埋禁多當主任跟得啦,正常都會係因佢話會出信比你
2,佢話會搞馬會戶口,佢會唔會查我破前有無賭錢??查唔查唔知,查又點?呢度好多人都有破前在馬會有户口有投注
kei997 發表於 3-10-2013 18:38
剛剛收到主任電話,問左少少野,就話計左生活費暫時唔洗供款,之後會寄返生活費張表俾我,之後話我有報有個馬會 ...

終於收到主任寄信黎,有寫生活費19000已批,另一張係我初步問訊所填既生活費,完全無扣減,另一張係填年報既樣本!!!!
新手參考資料,我已經支撐唔到,正準備去搞破,請問師兄師姐們去邊間行搞會好啲,最緊要辦事快好信譽,唔方便呢度講,可以pm我嗎?謝謝