破產聯盟

樓主: someone1780
打印 上一主題 下一主題

談判失敗...

macauranger 发表于 18-1-2012 17:53
唉!會計師真係冇計!

好少人係比會計師做???
someone1780 发表于 18-1-2012 17:48
出入數目唔大

其實就以車資為例你可列表每天撘咩車每程幾錢全月用幾多

另放假出外都有車資如要到圖書館看參考書,其他一樣再交過

父母家庭開支就與兄長各半
someone1780 发表于 18-1-2012 17:58

律師樓多d機會, 但會計師樓同乜樓都分別唔大, 最重要師兄明白, 佢地既角色係
1. 幫自己建立名聲, 可以有多d生意, 金錢世界係咁
2. 如果做唔到野, 銀行或破署點會有野再比佢地跟
3. 壓低你生活費對佢地只有好處, 沒有壞處, 何樂而不為 ?

someone1780 发表于 18-1-2012 17:58

依家個勢係乜都比外判架喇, 以前律師樓多, 依家會比埋會計師樓, 因為正苦根本唔想再跟, 同埋d銀行肯定因為呢幾年多人破, 覺得點都要從你身上搵翻d, 依依俄俄, 遲d 多人到 律師樓, 會計師樓都唔得閒做 真係要比 紅磡個d大酒店跟了
macauranger 发表于 18-1-2012 17:38
肯定係外判,手法上睇到。我之所以話係會計師樓因會計師比律師更仆街,因為佢地對數字敏感: ...

師兄, 其實個兩條街都差唔多架za, 哈哈  都係油麻地 曲street附近
someone1780 发表于 18-1-2012 17:57
無..我改左小小..岩岩好份糧多$200-300

順順利利

有,呢度有好多朋友係會計師跟,但好似你有三個人圍住嚟傾就少見啲,可能你果間啲人好得閒
wahtung 发表于 18-1-2012 20:34
有,呢度有好多朋友係會計師跟,但好似你有三個人圍住嚟傾就少見啲,可能你果間啲人好得閒 ...

華兄, 可能個負責人想其餘兩位同事學下野, 所以先咁玩
會計師, 乜師, 其實都差唔多, 都係想玩個win lose result
smallcat 发表于 18-1-2012 21:37
華兄, 可能個負責人想其餘兩位同事學下野, 所以先咁玩
會計師, 乜師, 其實都差唔多,  ...

無錯,我覺得律師同會計師都無乜分別,都係將人盡楂乾
如果你真係有咁多開支,你首先要有証明....單據.
你要知外判係咁,外判只批一個佢心目中數,理得你夠唔夠.
你要準備多次,計條數比佢睇再同佢傾,
你如果唔接受就要上庭傾,等法官同你計.

你個外判好明顯係大你,供養父母係可以申請(不過通常金額偏低)
2個讀書....我就聽過低過25歲,返全日制都可以當係學生,你可以供養佢.
你如果懷疑外判有問題打去破署問,有咩費用可以批.
當然外判可能唔制,但如果你諗上庭就好有用.

破署話係攪珠.....抽到邊間就邊間,
http://www.oro.gov.hk/cht/tender ... ract_%20ORC2011.pdf
除非你債權人直接指定....受託人.

如果無寫明律師樓,就係會計師樓.
bb_q_888 发表于 20-1-2012 19:59
破署話係攪珠.....抽到邊間就邊間,
http://www.oro.gov.hk/cht/tender ... ract_%20ORC2011.pdf
除非你債 ...

好有用既資料

800宗, 如果$1,280,000, 1單咪$1600蚊
如果 $604,000 1單咪$755
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007022402410
納稅人或配偶如供養其本人或配偶的未婚兄弟或姊妹,而該兄弟或姊妹在課稅年度內任何時間符合以下情況者,可就每名受供養的兄弟姊妹獲給予供養兄弟姊妹免稅額:一
-未滿18 歲;
-年滿18 歲但未滿25 歲,並在任何大學、學院、學校或同類機構接受全日制教育;或
- 年滿18 歲,但因身體上或精神上的無能力而不能工作。

供養父母.兄弟姊妹.子女,同為社會需要,法律上係接受,
我在申請學生資助睇過.

「社會需要」的準則

第五類:
因其他家庭成員的特別情況,兒童需要全日照顧:  
兒童的父母需照顧其他傷殘、弱智、長期病患、年逾70或未能自我照顧的家庭成員
  http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=6076&langno=2

所以你要為自己爭取,生活費會影響你日常生活,除非你諗住父母+2個讀書攞綜援,
而你就上繳. (現在外判計法根本無法生活)