破產聯盟

查看: 7223|回復: 96
打印 上一主題 下一主題

想問有關生活費初步訊問清單格式

我想問下呢。。好似填既開支事項清單唔同唔統一咁。。例如如下

A
租金:
水費:
電費:
石油氣:
流動電話費:
家庭膳食:
交通費:
家庭雜項:
預留交稅:
強基金:
供養母親:
個人膳食:
上網費:

B
生活費
租金
車費
電費
水費
上網費
電話費
醫療費
雜費
贍養父母

想問仲有咩野事項清單仲可以加上去又唔過份既。。因唔想報少項而第日支出大左。。同埋邊一項要注意。。其實唔俾分散而集中一項批既數而作為開支埋。。希望師兄。。師姐提供和提點下。。謝謝
推薦
Heihei 發表於 21-6-2014 14:43
佢會同你講破產人仕係唔會有生活質素可言,托唔托得起個胸係你嘅事,你撐到咁"痕"最後蝕底會係邊個? ...

咩叫冇生活質素可言,你同佢講,我唔認同呢個生活費,等官判!我只係要多一兩件底衫可以替換,點解唔可以買?

破署咁寫:

註:        
根據《破產條例》第 83 條,破產人、任何債權人或任何其他人如因受託人的任何作為或決定而受屈,可向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。
回復 支持 1 反對 0

推薦
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 17:15
當初律師幫我入紙咁幫我填
Meals outside home 3500
Travelling expenses 1500

Clothes, shoes and hair cutting 1500
Miscellaneous expenses 2000
Money to my father 4000
Money to my mother 4000

<---我係外判都會CUT你

Clothes, shoes and hair cutting 1500   ==> 500 (當包埋女人野, SUCH AS M巾AR~~ BRA UNDER)
Miscellaneous expenses 2000 ==> 500 FOR 日用品 & 柴米油SALT 果D

父母果度, 堅難講
但好似2000 FOR EACH
回復 支持 1 反對 0

好似得個人膳食而無家庭膳食
好多外判都唔會批上網費, 除非上網費係for小朋友做工課用, 好似有得flight回來
同埋你有無管理費 ???
基本上"a" is better an 'B"
masaki 發表於 20-6-2014 16:16
好多外判都唔會批上網費, 除非上網費係for小朋友做工課用, 好似有得flight回來 ...

無管理費。。。其實判俾外判都係生活費會俾好少?
Mobile phone fee 250
Internet fee 200
Clothes, shoes and hair cutting 1500

睇來機會不大了?但律師過這些好正常這些數
好多外判都唔會批上網費, 除非上網費係for小朋友做工課用, 好似有得flight回來 ...

上網費有得拗.如搵工之用,如工作需要.如公司上司,有時在 放工之後發出指示之類.
點都要FIGHT 一下,因為上網已成生活必須品,一如MOBILE.

呢個問題呢度拗過. 最UPDATE 係,原來 兩樣FORM 都有外判用.

AFTER ALL,老破最好玩就係, 好多野似有,但原來無STANDARD.好多野,係好似差唔多,又差少少.
真係各安天命!!!!
flypig 發表於 20-6-2014 17:29

呢個問題呢度拗過. 最UPDATE 係,原來 兩樣FORM 都有外判用.

真係睇運遇咩外判的
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 17:15

6C 開天殺價麻.... 正常策略,我直覺:

呢幾條有機會 CUT 緊D....
1 你買衫,鞋,HAIR CUT 用1.5K 一個月????
除非工作需要,唔易批.
小弟飛個髮都係 $50, 2-3個月一次. 鞋 一年計 8舊.1個月==$70....
衫一個月 1舊.(除非要買西裝見客就另計,可能加多 2舊)
即係5 舊之內. 平真係 $1500 1年. 貴就 3舊.....

ANYWAY, 照去.等外判講法.
flypig 發表於 20-6-2014 18:02

女人剪頭髮係貴啲,男$50女就要$90

衫對女人嚟講好緊要
flypig 發表於 20-6-2014 18:02

我都知會cut 好多。。有13k都夠供養雙親應該變左4000兩個我諗一定會咁
kumiko1030 發表於 20-6-2014 18:27

衫對女人嚟講好緊要

係呀。。生活雜費有1000都好。。希望到時傾到
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 18:32

我都填冇可填=口=" 超晒支/.\
收支表,破署有得下載

http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b007aa.pdf
kumiko1030 發表於 20-6-2014 18:36
我都填冇可填=口=" 超晒支/.\

入面呢個有家庭膳食。。有師兄話有些只講個人膳食。。供養父母的另外加項?
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 18:42
入面呢個有家庭膳食。。有師兄話有些只講個人膳食。。供養父母的另外加項? ...

係呀真係冇聽過有家庭膳食
同意F師兄分析, 那數個數一定會被看上的, 已經超出一般的公價了.
不過, 為何是加大了父母支出, 反而是沒有了租金/水電費用???????????
kumiko1030 發表於 20-6-2014 18:27

衫對女人嚟講好緊要

我幫趁個隻係 日本式理髮,好快剪完.以我理解,長沙灣有D $30 ONLY....
衫,前B 嫂講過飯唔食無所謂.更加 瘦添.但衫唔可以唔買
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 18:31
我都知會cut 好多。。有13k都夠供養雙親應該變左4000兩個我諗一定會咁

俾心理準備你,做最壞打算.
有殺 手講, 3K 一人. 但你另一位有工作麻.....
1 不過當然照去.到時你講好D,如果有需要佢都會儘量批的.
2 有FORM 填 家庭膳食,你係個度填多少少........
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 18:32

贈8個字你:
大膽報數
最壞打算

另外4個字:
開天殺價  

GOOD LUCK
flypig 發表於 20-6-2014 17:26
上網費有得拗.如搵工之用,如工作需要.如公司上司,有時在 放工之後發出指示之類.
點都要FIGHT 一下,因為上 ...

我果個曲街外判話, 你要上網咪叫你公司出錢囉

你買咩3呀~~ 著住D舊囉
剪咩髪AR, 你咪幾個月先剪一次囉