破產聯盟

查看: 1609|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

求救,DRP/IVA/舉手

大家好,小弟月入20k左右(已扣MPF)
有以下欠債,想請問各位意見睇下有冇可能做到IDRP/IVA,定直接要舉手…

銀行/信用卡
小新私貸:36期,剩7期,每期$7200,剩$50400
渣兜信用卡:剩$60000,爆哂,每月只找到minpay
大貓信用卡:剩$30000,每月只找到minpay多少少

財仔
幫人循環:剩$40000
UB循環:剩$20000
X銀包循環:剩$9000
KX信貸:剩$50000,每期只還息$2500左右,還左2期
UB i錢:24期,剩20期,每期$3300,剩$66000
UB 唔出現:12期,剩10期,每期$1100,剩$11000
Welxxx:36期,剩23期,每期$3900,剩$89700
G記:15期,剩14期,每期$2500,剩$35000
Easyxxxx:24期,剩19期,每期$1400,剩$26600

總數連息大概係$470000左右,已經到月薪24倍

請問有冇可能可以做到IVA之類?
份工做左年半,大公司,非政府工,28歲
已知錯戒賭大半年,感激不盡
補充,成日有遲還,但冇走佬,TU I,TE得G記一條
咁多二線財,唔使諗idrp,直接入學吧
呢D idrp做唔到 iva 可能得 但都好煩 做到你要比一筆費用 你要計下20K長遠夠唔夠你生活 如果唔係都無用
無心機 發表於 29-12-2022 12:53
呢D idrp做唔到 iva 可能得 但都好煩 做到你要比一筆費用 你要計下20K長遠夠唔夠你生活 如果唔係都無用 ...

如果要我一次比一筆費用(我當5萬)我一定冇
請問律師樓做Iva普遍係要一次比?定費用可以月供?
問左幾間暫時都冇回覆
感謝師兄回覆
一線可申請IVA去解決
律師已回覆我二線數太多連做IVA都好困難
憑實力破產 發表於 29-12-2022 19:36
律師已回覆我二線數太多連做IVA都好困難

Iva筆錢係可以分期嘅
正如我所講idrp唔得架喇
Iva都仲有機嘅
唔想破咪問多幾間
做唔到都係破
無損失
idrp小新包做,小新,渣x大x幫人,ux,供人工3份1。
其它2線自已供
Harmonychow 發表於 30-12-2022 11:23
idrp小新包做,小新,渣x大x幫人,ux,供人工3份1。

但我係小新剩返好少數,都可以做到嗎?打左去問但冇人聽,有d 緊張
憑實力破產 發表於 30-12-2022 12:07
但我係小新剩返好少數,都可以做到嗎?打左去問但冇人聽,有d 緊張

有佢數就可以申請,唔得先返去問hsbx,佢idrp部門好難打,試過5點半易聽好多