破產聯盟

查看: 3209|回復: 92
打印 上一主題 下一主題

談判失敗...

頒左令..今日上去傾野同交文件..原本負責的CASE條友無做
跟住3個職員同我傾
講少少屋企野先.家有一家6口 2老無做野..一個退休長期同住醫院
2個讀書..得我同兄長做野
傾到供養父母就可以黎科  你兄長有做野..做咩全屋企都係你比
屋企雜項寫$1000 唔比  供養父母$4000 2個人唔比
家庭膳食同個人膳食1見到有2個又唔比
買衣服內衣 飛髮 $500 又唔比

最後佢叫我在寫過...搵日在上去傾
我一個月搵萬一倒...開戶信我要求係HKBC 因為之前無用佢...佢又話只可以恆生...我欠最多就係恆生
不過佢地都算有禮貌

各位大佬求下小弟點寫好
師兄請問你係邊個外判呀? 有d野佢唔比, 咁你就要cut翻d等佢批

傾到供養父母就可以黎科  你兄長有做野..做咩全屋企都係你比
---> 唔比都無辦法, 老實, 如果係我答, 唔通屋企個個人都咁合作? 好多人爭家產都係咁啦, 當然批唔批留在外判處, 咁咪一半費用咯

屋企雜項寫$1000 唔比  供養父母$4000 2個人唔比
---> 1000 基本上係唔比, 據聞 500 - 600就可以

家庭膳食同個人膳食1見到有2個又唔比
---> 呢處唔係好明? 你自己一份點都要$2800 咁兩個老人家 你咪分開寫 睇下批唔批到2000咯, 一般都唔得架喇, 咁咪寫1000
---->(個人膳食一定會批, 只係多少問題, 個人膽食唔批, 咁食乜? 在街上屎都無得食啦, 但佢有權唔批你家人膳食, 因為佢assume左你其它屋企比)

買衣服內衣 飛髮 $500 又唔比
----> 咁咪寫$300  

其實佢唔批即係個數佢唔滿意, 咁咪寫少d, 乜都唔批咁批乜 ?   你不如直接問佢, 咁批乜野 ?

smallcat 发表于 18-1-2012 13:45
師兄請問你係邊個外判呀? 有d野佢唔比, 咁你就要cut翻d等佢批

但聽落好似乜都唔批喎,咁咪cut晒
外判打壓破產人士又一例子
供養父母佢可能要求你同兄長每人一份
屋企雜費我都是批$500
家庭及個人膳食費唔批,請問樓主當初填報多少?
私人雜費如買衣服及理髮$500都唔批好離譜

最後你外判指只可以去痕記開戶,有點奇怪,如你公司係指定另一間銀行出糧,咁請問如何處理
wahtung 发表于 18-1-2012 13:58
外判打壓破產人士又一例子
供養父母佢可能要求你同兄長每人一份
屋企雜費我都是批$500

華兄, 外判係有權力, 因為佢地接管左破署既權力, 所以, 基本上佢地等同破署既權力, 甚至更多, 因為好多 firm  你要玩野佢大把資源同你玩  基本係無得玩  所以, 正苦外判出去, 從清潔到什麼工作, 沒有什麼正面feedback就係咁解, 唔係外判公司剥削清潔工, 就係..乜乜乜  
smallcat 发表于 18-1-2012 14:01
華兄, 外判係有權力, 因為佢地接管左破署既權力, 所以, 基本上佢地等同破署既權力, 甚至更 ...

都知外判權力好大,但樓主現況基本生活費好似乜都唔批,如何生活凡事都有個譜
wahtung 发表于 18-1-2012 14:05
都知外判權力好大,但樓主現況基本生活費好似乜都唔批,如何生活凡事都有個譜 ...

係無辦法, 之前我既顧問講左, 依家好多會批比外判, 銀行可能見咁多老破人士生活咁爽(佢地覺得係你欠佢既,都無得好爭論, 事實上係), 在可能情況下都會被外判, 外判first priority 係同銀行交代, 拿得幾多得幾多, 你無錢食si 唔關佢地事
smallcat 发表于 18-1-2012 14:09
係無辦法, 之前我既顧問講左, 依家好多會批比外判, 銀行可能見咁多老破人士生活咁爽(佢地覺得係你欠佢既, ...

但如太過份咪好多人咪去攞綜援一拍兩散

如果師兄一個月搵萬一, 咁即係佢地見你係唐僧, 有肉食, 當然乜都唔批比你喇
雜項$1000唔得咪$600咯
剪髮內衣$500唔得咪$300咯
個人膳食$2800
家人膳食$1000唔得咪$500咯,
交通 $900都有掛 ?
另家庭開支水電媒佢要求你家人比一半, 咁你咪將原數寫翻一半咯, 如果之前$2000, 依家咪$1000

嘩, 咁唔通批你 $6100生活費 ? 咁要還5 k wor   慘 祝好運

smallcat 发表于 18-1-2012 13:50
---> 唔比都無辦法, 老實, 如果係我答, 唔通屋 ...

父母供養費都係要佢同兄長瓜分一份
個人膳食費一般都係批2500-3000左右(學你話頭,你餓c佢唔理)
買衣服及理髮錢調低至300佰,咁真係一定要留長毛
貓兄講得對,乜都唔批不如問吓佢批乜嘢數目
同埋樓主師兄唔係談判失敗, 係外判根本無同你傾, 只係 NO NO NO  好難攪
smallcat 发表于 18-1-2012 14:31
同埋樓主師兄唔係談判失敗, 係外判根本無同你傾, 只係 NO NO NO  好難攪

仲有係有三個職員同佢傾喎,使唔使咁大陣仗呀
macauranger 发表于 18-1-2012 14:41
睇嚟最大問題你與兄長同住,因為佢有做嘢,理論上係你倆人共同承擔生活問支。另弟妹雖然在學,但並非你一定 ...

師兄, 舊文在舊網頁到新網頁已經睇唔翻已中喇, 唔介意既話, 真係再寫過幫下樓主師兄, 要拍套電影, 唐僧如何面對蜘蛛精
macauranger 发表于 18-1-2012 14:41
睇嚟最大問題你與兄長同住,因為佢有做嘢,理論上係你倆人共同承擔生活問支。另弟妹雖然在學,但並非你一定 ...

師兄, 舊文在舊網頁到新網頁已經睇唔翻喇, 唔介意既話, 真係再寫過幫下樓主師兄, 要拍套電影, 唐僧如何面對蜘蛛精
食飯錢3500.
車錢900
個人雜費800
供養父母每位1000

弟妺是否18以上?
有冇租金?
還有電話費實報
家庭水電煤之分擔
要佢批有時要比理由例如有病患者可提供瞖生証明藥物收據等

但你而家是正式傾生活費還是交文件要求生活費?
macauranger 发表于 18-1-2012 15:22
講得興起就講埋,當年我預足一日同佢磨,打消耗戰,結果講足四粒鐘,講到條友個肚打晒鼓,後尾發晒爛渣話最 ...

你收入高生活費比例自然高,不過佢地都好少撞到你呢啲有齊數據上去同佢玩
macauranger 发表于 18-1-2012 15:42
咁都要合理架!如果衰過攞綜援嘅你話嘞?

我都係咁話,楂得緊還楂得緊,過晒位咪逼人攞綜援
macauranger 发表于 18-1-2012 15:42
咁都要合理架!如果衰過攞綜援嘅你話嘞?

去攞囉,不過可能樓主交代得太詳細或唔清晰正常3仟幾食飯冇理由都唔比

樣樣都話唔俾,
你反問返佢到底乜至俾,

如佢係要你提出,
就逐樣成千上萬項目問佢,
諗唔到o甘多就大家會員幫幫腦.

恆生開戶口咪開咯,
曾欠數都開得架!