破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

獅子銀行 IDRP

小弟欠銀行70萬,欠親友45萬,總欠債115萬,究竟做IDRP 定係破產才為上策??

今年35歳,月入3萬,13月糧,與母親 (家庭主婦) 同住自置公屋(已供完);獅子銀行 loan +卡數    33萬
BXC銀行卡數                 17萬
DBX loan                       16萬
邦X loan                          4萬
親友共                            45萬

小弟尋日上獅子銀行辦理 IDRP申請手續,經討論後,如果通過,初步估計每月還款 1.7萬分56期,月平息0.62%

問題:
1)點樣可爭取較低利息?我喺呢度爬文見過有人欠100萬,係獅子銀行做IDRP 都係0.48%月平息
2)如果申請老破,我可以將向親友借筆錢放埋去還嗎?親友之前經銀行過數俾我,有紀錄
3)今次簽左件係咪作實?到時批左又可以吾做,轉老破?

小弟而家十五十六,如果老破可以還埋錢俾親友就最理想 (4年後重新開始),否則 IDRP 都係出路,不過親友d 錢有排還。
另外,我感覺獅子銀行食水好深,刻意俾我一個還款安排同破產差不多的處境,焗我做!!
請各師兄巴打點條明燈比小弟

樓主, 人地打開門做生意, 0.6%月平息不能說食水深, 只說可接受. 若能用樓按就有平息的可能.
你不接受c子, 就只能向每間做drp,而破產, 若間公屋是 你母名下, 你不需交租, 又無老婆仔女要養,
上儌可能有50%+(~700k). 若你工作穩定.破產不太值得 , 而你用老破還親友欠債亦不能完全還清.
亦可能要破後繼續還. 所以要好好考慮才破.

victor24 發表於 21-2-2016 08:31
樓主, 人地打開門做生意, 0.6%月平息不能說食水深, 只說可接受. 若能用樓按就有平息的可能.
你不接受c子,  ...

而家佢話0.63%, 引我申請,批列後可用籍口提高利息,
到時肉隨針板上!!
單位係我媽名,而佢係冇收入,都可以做樓按?利息大約平多少?

另外到時批左,話吾要,再獨立做 DRP 都可以?
批左可以吾受的
你又要無錢還,又要話人唔俾路你行!
俾你 DRP你咪執羸啦,你睇呢到幾多人想保住自己不破之身,搞盡腦汁
樓主仲係到嫌乜嫌物......
講返真心:我非常建議你去破產.....到時乜按物按都唔駛諗!
你D親友D錢...你放埋入去欠債名單,到時有得還就到佢地嫁啦......你信我啦!如果你有錢....
唔會DRP啦.....4年後一條好漢