破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

真心請教

我自己會申請破產,主要想問太太case
太太hxbc 400k到(卡加ploan),citx 200k卡,hxb 30k卡,月入20k,想問做idrp得唔得?每月可還8-10k,謝
樓主,我覺得你完全無視現實。
點解咁講呢,之前呢到idrp的師兄都係咁做,月入13k欠380k都做到,有得攪點解唔攪,我地都係想還錢同起碼唔使兩個齊破
neoneoneo 發表於 28-5-2016 16:23
點解咁講呢,之前呢到idrp的師兄都係咁做,月入13k欠380k都做到,有得攪點解唔攪,我地都係想還錢同起碼唔 ...

我自己公司生意失敗,即將申請個人破產, 老婆因之前幫我應付每月開支, 欠HXBC同CITI大約600K卡數/PLOAN,
我兩口子租屋住的, 用老婆名租的, 月租14000, 老婆月入20000,
我想問一下, 我自己一定係申請個人破產, 但我老婆申請DRP定係破產? 佢其實係想還, 但申請唔到卡收數一筆請, HXBC, CITI, WXLEND 都申請過, reject哂.

打去三姓到問過, 佢話DRP最少還9K一個月, 但係我老婆搵20K, 14K都去左租到, 點還, 以我申請緊個人破產, 起碼一兩個先會有入息,
以架我地只係剩返幾千蚊係身, 咁其實DRP開始個幾個月可否還少D, 我搵到野做就可以同老婆SHARE租, 咁我地可以行落去,
我只係想企返起身, 一齊同佢行落去.......希望各位大大討論一下, 俾俾意見, 謝

你不如講你點樣生活到先啦!

總月入: 20k

太太現結欠:600k

當唔係 乜P物P,我用錢英雄計你 60 個月:每月要還 11k

開支:
租: 14k

重爭 5k。一個月

我相信地球人要食,搭車,水電煤等等。
2個人,一個要工作,食飯當你們食量非常小 4000,3日沖一次涼,去 public toliet 偷水,一個月 300

電費呵開冷氣,唔用 refrigeartor,淨開燈 500。去山斬柴。唔駛用煤氣。

屋企D野爛左唔買或者去垃圾房執。3唔著,full 唔穿,但是返工都要架,一個月 100。

屋企唔駛用 toilet paper,唔用洗澡精啦。

重爭成皮一個月!但是我形容的一個火星人的生活,唔該!

如獅子做的話只要符合以下條件可一試 ,1:有穩定收入2:還款最多期数10年 3:要有最小4個債權人4:要比銀行覺得有合誠意還
Howard1995 發表於 30-5-2016 21:34
如獅子做的話只要符合以下條件可一試 ,1:有穩定收入2:還款最多期数10年 3:要有最小4個債權人4:要比銀行覺 ...

CHing 誠乜野呀。

如果生活基本費都計唔到,唔駛考慮啦。

admin 發表於 30-5-2016 19:06
你不如講你點樣生活到先啦!

總月入: 20k

你真係好坦白!
講開誠意…

我想講就係:拿唔係話會員呀,真係一般睇法。

1. 通常我一聽呢個誠意,我就立即提高警覺性。200% 講呢樣的人,心中就有想滾你水魚的動機!我曾經去過D傳銷,保險,投資,乜春酒店 sharing 計劃,加你福頭 fitness 個D sales 一定講:拿,我地羅的誠意!挑!
我識D朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友的朋友,做中介,又係個句:比D誠意,咁你層樓就無左,重要一身債,錢又借唔到!

2. 銀行係唔會同你講誠意!我親身試過。講誠意?你唔駛借個時就要你借,你想借個時!哈!誠意!唔好信天呀!
個前台見你 figure 唔得,就推,好 margin,就找老細。大老,人地打扮工,同你講誠意?有會員找到銀行借錢講誠意,就通知聲,我去借夠10億。