破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

宣誓後

Cheung89 發表於 3-6-2020 23:31
超多人,連6C都再三強調要諗好出糧戶口果啲

真係好大問題,我好想知,有冇人依段時間一拎到no,去細銀行開新戶到頒令4個月咁耐都仲用到冇凍結?會係咩銀行?永x?創x?
Bank888 發表於 4-6-2020 01:17
真係好大問題,我好想知,有冇人依段時間一拎到no,去細銀行開新戶到頒令4個月咁耐都仲用到冇凍結?會係咩 ...

聽啲師兄師姐講 細行個啲多數可以用到頒令前 例如創x
Cheung89 發表於 3-6-2020 14:31
FYI,我上星期四宣誓,尋日6C入左紙,排到10月6頒令

咁都好快有No wor
準備好了 發表於 4-6-2020 21:39
咁都好快有No wor

比以前一個半月頒令長左好多喇~
Cheung89 發表於 4-6-2020 23:15
比以前一個半月頒令長左好多喇~

我以家只係想快D要NO, 唔想被追數, 之後就可以開戶口出糧!!! 過左頭關先, 之後10月先算!!
準備好了 發表於 5-6-2020 17:32
我以家只係想快D要NO, 唔想被追數, 之後就可以開戶口出糧!!! 過左頭關先, 之後10月先算!!  ...

我等左唔駛一星期就有NO,時間計好哂而家係睇銀行有冇信黎講咩喇。我係一路有MIN PAY冇遲還過。
有NO心情輕鬆好多,加油呀同期同學
Cheung89 發表於 5-6-2020 17:53
我等左唔駛一星期就有NO,時間計好哂而家係睇銀行有冇信黎講咩喇。我係一路有MIN PAY冇遲還過。
有NO心情 ...

你都有NO啦, 銀行都仲寄信黎? 唔係6C樓會通知銀行咩?
準備好了 發表於 6-6-2020 15:12

銀行出信同律師樓通知時間上會有差距, 通知後收到信追都唔出奇, 只要確定銀行收到no.就可以了
準備好了 發表於 6-6-2020 15:12

我睇落佢地間間都凍哂,即係收到6C通知架喇,不過睇之前啲POST見有師兄師姐會收信叫剪卡果類/仲收到一兩次追,咁睇下有嘅話咪跟緊少少,打電話去問囉。

我覺得可以MOVE ON去準備下之後啲資料喇。
咩出入境紀錄/稅單果啲,有時間一件件處理下。
Cheung89 發表於 6-6-2020 22:51
我睇落佢地間間都凍哂,即係收到6C通知架喇,不過睇之前啲POST見有師兄師姐會收信叫剪卡果類/仲收到一兩 ...

稅單要準備(26頁果份初步訊問表有講要提供),但出入境可以唔駛住,等見主任/外判講要提供先去拎都得。
Anmi2019 發表於 7-6-2020 10:12
稅單要準備(26頁果份初步訊問表有講要提供),但出入境可以唔駛住,等見主任/外判講要提供先去拎都得。 ...

好~唔該師姐,我搵日上稅局搞埋佢。返part time多我自己都好似幾年冇收到稅局信了
Cheung89 發表於 7-6-2020 12:55
好~唔該師姐,我搵日上稅局搞埋佢。返part time多我自己都好似幾年冇收到稅局信了 ...

去稅局1樓,門口拎個籌,等叫no. 埋位同職員講要2016至2020年嘅入息記錄(初步訊問表要求過去3年,拎夠4年好過)。跟手填張好簡單嘅個人資料表格,等幾分鐘即刻print到出嚟(免費拎)。
Anmi2019 發表於 7-6-2020 15:10
去稅局1樓,門口拎個籌,等叫no. 埋位同職員講要2016至2020年嘅入息記錄(初步訊問表要求過去3年,拎夠4年 ...

多謝你~想問下稅單係咪即係有時我冇填(因為PART TIME又未到要交稅嘅額佢唔駛我年年報)但係啲公司報左嘅數都會見到?
想請問樓主係搵邊間搞入學?
同埋係咪搵律c搞自己都要去d債權人會露面
Cheung89 發表於 7-6-2020 22:13
多謝你~想問下稅單係咪即係有時我冇填(因為PART TIME又未到要交稅嘅額佢唔駛我年年報)但係啲公司報左嘅 ...

正常情況下,公司用咗你名報稅(薪俸稅),之後會俾噃張copy你keep,你有無依張喺手? 如有,你可以交依張。

如無,你要去稅局拎張叫《入息記錄》,會按你要求嘅年度,顯示哂該年度邊間公司用咗你名,報咗幾多錢稅。如該年度無公司用你名報稅,會顯示無記錄 No Record。
Koey4384 發表於 7-6-2020 23:48
想請問樓主係搵邊間搞入學?

唔好害人被ban啦,你鍾意搵邊間搞,就搵邊間,唔好搵中介/顧問就ok喇。
Koey4384 發表於 7-6-2020 23:49
同埋係咪搵律c搞自己都要去d債權人會露面

所有會面,唔理你搵邊個搞,都要自己親身去。
Anmi2019 發表於 8-6-2020 00:31
正常情況下,公司用咗你名報稅(薪俸稅),之後會俾噃張copy你keep,你有無依張喺手? 如有,你可以交依張。 ...

哇,多謝師姐。好彩問聲啫,我去做啲公司冇一間比過我(雖然我知佢地有一兩間會報)。咁即係我上稅局係要同佢地申請返 2016-2020嘅稅單加入息紀錄喇。
Cheung89 發表於 8-6-2020 02:48
哇,多謝師姐。好彩問聲啫,我去做啲公司冇一間比過我(雖然我知佢地有一兩間會報)。咁即係我上稅局係要 ...

去稅局拎唔到公司/自己報過嘅稅單架,同職員講要2016至2020年嘅入息記錄就得喇。

到交文件時,交依份入息記錄就得喇(主任/外判都係想睇噃你過去幾錢收入姐)。
我之前幾年都無報過稅,見外判交文件時咩都無俾,佢叫我去稅局拎依張入息記錄做證明,後補噃俾佢。