破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我想問下欠債12萬破產會唔會唔受理呀???

物業管理非專業人士, 應該冇問題嘅...
唔該晒..........
原帖由 A7788 於 2009-9-16 10:41 發表
請問有D咩工作限制呢?? 我只知唔可以做保險,地產經紀,董士,律師...........
重有冇其他工作唔做得呢??本人係做物業管理.....請問有冇影響呢???

你講既都啱,但有的工作入職填覆歷有一欄填你是否破產咁既,如果破產仲請唔請你都係個謎啦,你去睇破產須知及舊文啦,仲有你係咪好肯定一世做物管先,係咪冇影響囉!
我其實都有諗過以上問題......不過我諗30歲人都冇咩理由再去轉工.......
其實可以有方法走得出黑暗已經係難能可貴.......我想我都冇咩選擇......
不過好多謝師兄既關心.......估唔到會係依度搵到少少人間溫暖......
原帖由 A7788 於 2009-9-16 11:32 發表
我其實都有諗過以上問題......不過我諗30歲人都冇咩理由再去轉工.......
其實可以有方法走得出黑暗已經係難能可貴.......我想我都冇咩選擇......
不過好多謝師兄既關心.......估唔到會係依度搵到少少人間溫暖...... ...

唔使客氣!哈...仲有我係c9唔係C兄!
12 萬,樓主不如同債權人講數重好啦。我諗講數成功機會好大。因為條數唔係好大。
原帖由 admin 於 2009-9-16 12:01 發表
12 萬,樓主不如同債權人講數重好啦。我諗講數成功機會好大。因為條數唔係好大。

係呀!其實咁少數,可以考慮呢個方法的!
原帖由 A7788 於 2009-9-16 11:32 發表
不過好多謝師兄既關心.......估唔到會係依度搵到少少人間溫暖...... ...

30歲轉工有乜問題先?

我識得一個人,由於開支太大,就返大陸東門執平貨返香港,再拎上網bid出去.

亦都見過好多人係吉之x10蚊店大量入10蚊一枝的面膜及清黑頭的面膜,跟住拎上網放,賣價係20至25元.

又見過一個人係深圳華強北路大量購入ccta(閉路電視),跟住返香港拎上網bid出去.
原帖由 lok196305 於 2009-9-16 11:45 發表

唔使客氣!哈...仲有我係c9唔係C兄!

你叫 c9 ...我讓你 , 我就叫 c主 .
原帖由 gpo4074 於 2009-9-16 12:54 發表

30歲轉工有乜問題先?

我識得一個人,由於開支太大,就返大陸東門執平貨返香港,再拎上網bid出去.

亦都見過好多人係吉之x10蚊店大量入10蚊一枝的面膜及清黑頭的面膜,跟住拎上網放,賣價係20至25元.

又見過一個人係深 ...

嘩!...又几好喎,等我睇仲有乜野係使得既先!
原帖由 gpo4074 於 2009-9-16 12:54 發表

30歲轉工有乜問題先?

又見過一個人係深 ...

生意係有風險,除非你唔等錢洗....又有閒情做下拍賣,

買左d貨賣唔出都有可能....蝕讓都未有人bid. (我都玩過拍賣)

回復 #30 lok196305 的帖子

我話比你聽....最多人買--印花.

特別係"惠 x"印花....時價,愈早愈貴....拍賣期"兩日",

一定有人bid.
原帖由 bb_q_888 於 2009-9-16 14:52 發表
我話比你聽....最多人買--印花.

特別係"惠 x"印花....時價,愈早愈貴....拍賣期"兩日",

一定有人bid.

吓!.....係咪超市個的呀!
原帖由 A7788 於 2009-9-16 02:43 發表
我想問下欠債12萬破產會唔會唔受理呀???
本人月入$8000, 每月要供$6600.......實在支持唔住.....
請問破產會唔會唔受理呀???
唔該各位幫幫手回覆呀.....十萬個唔該??? ...

唔駛破產. 同債權人傾分長d比啦. 我之前係一間欠債2x萬都可以分8年比每月$4,000左右. 不過我唔止欠債咁小先冇做. 十二萬就算原本債權人唔制可以搵其他銀行(大行)做. 年期同息重有得傾架.

樓主始終無講呢12萬係乜野數,
債項類型有分別.

大家意見可能枉然了.

回復 #33 lok196305 的帖子

係....不過唔好為攞印花亂買野,否則"得不償失".

印花.... 係最好賣.  無本生意我最鍾意~

回復 #24 A7788 的帖子

你不如講下你d債務點樣分報,同有無新借款項?

同你要搵最少 一萬 攪破產費用.

樓主係咪做機場保安 ?

而家又離線'o甘橋',
(發Post時間及在線時間又o甘近).

請問係咪和:
都係生活費問題!!
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=3120&extra=page%3D1&page=1
同一人 ?

21歲 ?欠12萬,

上次已經好多意見答左你啦 !

(如果不是同一人,請原諒,錯怪了,但你可參考舊文也)
如果我而家重係21歲就好喇......我21歲既時候重係完全冇依種想死既感覺......
21歲既時候完全諗唔到8年後既今日會搞成咁......
本人唔太賭......唔會好似以上樓主咁....
本人只愛一D新科技......例如I-PHONE咁......
其實我欠所有都係財仔......7萬邦民....2萬HSBC.....其他3萬UA+AEON......
我亦問過IVA......不過佢地講好難批.....唔受理我.......
我真係諗無可諗先行依條路......請問有咩人可以幫到我.....?
或者有冇其他意見??
原帖由 bb_q_888 於 2009-9-16 15:41 發表
係....不過唔好為攞印花亂買野,否則"得不償失".

印花.... 係最好賣.  無本生意我最鍾意~

係呀!唔怪得隔離個阿太成日問我攞印花啦,仲叫我所有印花要留俾佢,仲懁疑佢要咁多來換乜鬼呢?去"惠X"睇下的禮品又唔吸引,原來係咁!