破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

用信用咭透支左40萬,急求請解答破產事宜!

hkykh 發表於 3-6-2017 23:04
同感,我都有搵返我老本行,但見都冇得見,而搵人事顧問,佢地問我點解咁多年冇做野,我話我自己搞網店但 ...

所以只好放底身段,保安也是一個不錯的選擇,要求真的不高,基本上一定請,我之前也想過做保安,所以走去勞聯會讀保安課程(失業是欠費的呀),重會介紹工比你!
hkykh 發表於 3-6-2017 23:17
咁我想請問申請解封戶口做出糧戶口要幾耐呢?因我擔心既我搵到工要返工都但戶口都未解封出唔到糧而俾公司 ...

所以這方面也是一個考慮,因為我是找咗份出現金的工作,所以我是沒有戶口的,這方面不能提供資料了
peterlaw71 發表於 3-6-2017 23:21
所以只好放底身段,保安也是一個不錯的選擇,要求真的不高,基本上一定請,我之前也想過做保安,所以走去 ...

請教勞聯會有冇收費同幾多收費?同要返幾多日學?

我唔再求要大富大貴,但求有三餐而唔駛我阿媽臨老過唔到世,我一支公就真係冇乜所謂。
hkykh 發表於 3-6-2017 23:27
請教勞聯會有冇收費同幾多收費?同要返幾多日學?

我唔再求要大富大貴,但求有三餐而唔駛我阿媽臨老過唔 ...

失業是不用學費的,但你申請保安牌的費用當然要出啦(警察牌照課收的:忘記多少錢,好像5百幾),你自己 search 下啦
課程讀2⃣️日,包括考試
peterlaw71 發表於 3-6-2017 23:21
所以只好放底身段,保安也是一個不錯的選擇,要求真的不高,基本上一定請,我之前也想過做保安,所以走去 ...

都唔係架...有D高級少少既保安係要揀人,而且人工比較高既保安大部份要長企
唔知你地捱唔捱到呢??
peterlaw71 發表於 3-6-2017 23:37
失業是不用學費的,但你申請保安牌的費用當然要出啦(警察牌照課收的:忘記多少錢,好像5百幾),你自己  ...

我知道啦,果個乜會讀,其實我都打算去果到讀,唔該晒ching。

不過如果班友真係敢搞我屋企人,我真係可以同佢地全公司既人玉石俱焚。
peterlaw71 發表於 3-6-2017 21:38
60個本,8+6,其實當初每天只帶一個過大海,輸贏一個就走,天天如是,當返工,只怪自己贏紅咗個心,以為 ...

賭咁大。有無貴賓廳開戶口,等賭場回碼??
hkykh 發表於 3-6-2017 23:44
我知道啦,果個乜會讀,其實我都打算去果到讀,唔該晒ching。

不過如果班友真係敢搞我屋企人,我真係可 ...

樓主你仲爭邊間二三線財仔呀??
hkykh 發表於 3-6-2017 21:42
我係三間銀行都有戶口,兩間個來現金往來都係除左找咭數時先會入錢落去再轉去信用咭到,平時冇乜幾可會用 ...

一個月身痕收$50.我建議你,最多只印一年。大部份人都唔需要交一年的,甚至有人被問,就話無錢去銀行印咁耐,可唔可以當生活費扣數。通常人地算q數。除非你好大問題,如被懷疑收埋筆錢。另外,你上庭如果被懷疑,去海關可以print 番出入口紀錄,佐證你成日過海。
flypig 發表於 3-6-2017 23:48
賭咁大。有無貴賓廳開戶口,等賭場回碼??

我這在賭場根本不算什麼啦,當你天天都在賭場,你就知道什麼才是賭得大。
當然賭場黑card 一定有啦,免費坐船,免費酒店房,免費坐賭場7人車肯定唔少得啦,唉,俱往已!
peterlaw71 發表於 4-6-2017 00:08
我這在賭場根本不算什麼啦,當你天天都在賭場,你就知道什麼才是賭得大。
當然賭場黑card 一定有啦,免費 ...

我睇番紀錄,原來你申破前我答過你。其實我對你個post 好有印象,但名字就無記。
基本上 破產者 未破前好騰雞,特別係輸錢破。不過一頒令,個個好似火鳳凰,輕鬆甚多。然後就捱4年。不過好快過姐。
nakamura 發表於 3-6-2017 23:50
樓主你仲爭邊間二三線財仔呀??

冇,我只係爭兩間銀行咭數亦冇爭任何其他債,我之前利申左,我除左兩間銀行信用咭冇爭任何其他街數,我坐監唔緊要,就係怕收數佬搞我阿媽,佢地敢搞得我屋企人,我真係會做得出連我都唔敢諗既野。
flypig 發表於 4-6-2017 00:11
我睇番紀錄,原來你申破前我答過你。其實我對你個post 好有印象,但名字就無記。
基本上 破產者 未破前好 ...

係呀,申破時真的好騰,但一路由頒令到傾生活費,真的覺得超簡單,在傾生活費房間裏面,看到那些堆積如山的破產file,就知道主任邊有㩒多時間理你們這些破產人士吖!
flypig 發表於 3-6-2017 23:52
一個月身痕收$50.我建議你,最多只印一年。大部份人都唔需要交一年的,甚至有人被問,就話無錢去銀行印咁 ...

但我又經常出入大陸,因我大陸深圳有個女友,大約每兩星期返去一次,同真係唔定幾時返去一次,但佢真係對我勁好,佢係四川妹黎深打工,不過從來唔會問我攞錢,就算租金同水電氣都係佢出,90%時候食飯反而係佢出。
我真係只可以講,搞我真係冇問題,搞到我屋企人真係我底線。
申請破產要盡快進行,如有錢,最好找6c幫手。上網找6c, 要找專門做破產的6c, 要找明碼實價的6c.
hkykh 發表於 4-6-2017 00:29
我真係只可以講,搞我真係冇問題,搞到我屋企人真係我底線。

樓主放心啦...你爭一線銀行D數,基本上一入紙申破,然後FAX個號碼俾佢地
已經可以即停追數行動
standup 發表於 4-6-2017 11:44
申請破產要盡快進行,如有錢,最好找6c幫手。上網找6c, 要找專門做破產的6c, 要找明碼實價的6c.
...

揾律師點平都要皮幾野啊
flypig 發表於 4-6-2017 00:11
基本上 破產者 未破前好 ...

冇錢果四年就好似生不如死既生活
破後大部份人都多左生活費,心理壓力更唔駛講。只係小部份人根本入不敷支,平時唔單只數冚數,更加用借貸去頂生活費。咁頒令後當然手緊喇。試下,如果無得破,到時更更難受!!!