破產聯盟

查看: 3062|回復: 83
打印 上一主題 下一主題

新手求問。準備舉手,聽日去6c樓俾資料,

小弟已經搞唔店了,失業,頂唔緊了,個個月都還2皮多,大概如下,想問下甘多位師兄意見,6c入左申請後通知佢地已舉手,佢地仲會唔會上我屋企拍門,多數會用咩手法,我怕搞到我屋企人,家有兩老70歲。
因為我對上個月還唔店,去左一個x pay現金拎左萬幾蚊,拎左去還錢,但今個月我仲死了,已經無錢還,但呢個間我仲未供,我辛苦到想死。求救
咦,我打左個啲欠款公司同期數既字無曬內容既?show 唔到出黎
W 28 還左5-6期,現金pro 8還左2期,x錢包 9.8還息,幫人 3 循環有還有拎,恒信4 ,中易3剩2,z8+2政府(剩6.5+2)
但係好似你未去到收追數電話嘅 stage. 就已經話明天就上6C 樓。  假設你明天開始唔還   到追到你埋牆角有60日
師兄 請問我下一步應該要點做好,多謝師兄回覆,唔該師兄
預咗上門派信,應該要坦白同家人&資訊人講
我全部都好似無資訊人,好多都系網上申請、然後就初步核實批咗,對完電話簽合,完。甘如果上門大聲拍門鬼叫,我系要應門同佢講番定唔應門由得佢地叫完拍完就走
有無留公司資料?
因為我都唔知我公司總部詳細地址系邊,所以我無填寫但出料系間母公司既排頭autopay俾我,佢地好像跟aotupay個公司名上網搵自己填的
更新:我今日上左6c行填曬料、但聽日7號間 c專業到期要供,8號w同幫仁也到期自動扣帳,甘我銀行無錢供了先去舉手,我跟6c星期一下午約左去宣誓和呈請,6c叫我一系即日或隔日有左no.一fax過去,全部一線即停甘講,問題1我想問下大教我要接電時點同打黎問幾時入數個位仁兄講?問題2我上月無錢供,去左一間盈x拎左15k但呢間te財,我一期都字供 ,不過月中打後先夠鐘供第一期、甘到時我未有頒正式令都要去跑山交數供番?唔供佢地系埋會上門搵我定會點樣追法,我有錢就一早入番俾佢了,煩是搞到甘麻煩
我哋借一缐經驗係寄信告訴你已經委托XX信用公司(咪即係收數佬),之後才會有騷擾電話。快啲組織吓D電話號碼丶問清楚total 數。  fax number 如果唔方便問。 可以打俾明愛輔導熱缐
我_重新做人 發表於 6-5-2023 19:20
更新:我今日上左6c行填曬料、但聽日7號間 c專業到期要供,8號w同幫仁也到期自動扣帳,甘我銀行無錢供了先 ...

咁簡單嘅問題6C 都唔教你(教都未必掌握到正確 時機)
好明顯快啲陪你宣誓同收你錢(根本上宣誓自己搞可以啦)
依家仲可唔可以cut 6 C 呀⋯⋯
其實唔只破產架!係整個人嘅思維丶有時trust your instinct, 同埋唔好一味擔心未發生嘅事

既然你預有人拍門。究竟收過幾多封信,快啲講埋啦

6c話佢地打電黎問未扣到供款,就講過兩三日先有,然後佢話宣完後份野就法庭蓋章後出左個no.就已會通知曬啲債權人、到時佢地即停追甘講。
我暫時一封知都無收過,期期都正常地供的,未斷過或遲過,只系今個月失業無錢供了,所以舉手入學
同埋有無師兄知,我日薪工,每月都好浮動,正正常常22000-25000左右,甘我入左紙申破,家有兩老70,爸有時薪pt保安清潔最低工資,另外我離左婚有兩個女,撫養權供養兩女系跟隨媽媽生活,我要上繳幾多俾官,因為我想搬出去租間劏房5千左右唔知有無,如果系我而家要點樣做,因為要一押兩按,系貧領前要去租定貧令後租再同番法庭申報 要交租,我而家要搵兩押一按都要搵身邊朋友支援,
破左先話要搬出去同埋要唔要比贍養費先?父母有工有生果金唔會批多 1500-2000一個
我_重新做人 發表於 7-5-2023 13:45
同埋有無師兄知,我日薪工,每月都好浮動,正正常常22000-25000左右,甘我入左紙申破,家有兩老70,爸有時 ...

住劏房係
住劏房ok.  我住銅鑼灣$6000
搵6C太早。 疫情唔破依家破又太遲。   不過唔怪得你。 有家庭負擔就會做錯action 我得一個人咋
我_重新做人 發表於 6-5-2023 19:20
更新:我今日上左6c行填曬料、但聽日7號間 c專業到期要供,8號w同幫仁也到期自動扣帳,甘我銀行無錢供了先 ...

其實6c 咁講即係叫你