破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家點睇

36# 温sir

妳細佬年紀多大!31 歲

實際總欠款是多少?4x萬

共幾多條數?3條數

借的是銀行?有沒有借財仔?全部銀行

現正失業的是妳細佬?失業多久?之前月入多少?係細佬失業,已3星期,之前月入萬壹

若姊弟 ...
嘉嘉 發表於 2011-10-12 21:50

你細佬已31歲,都該要自已負起責任了。
雖然才3條數,但欠款達40倍,搞重組成功機會也不大。
不過你仍可試試找社エ或慈善機構幫你計吓數嘅,但我唔多睇好囉。
而妳所担心的問題,只是小問題,大可帶定錢去揾律師,必爭住受理。
溫sir好, 溫sir出馬了

不過你仍可試試找社エ或慈善機構幫你計吓數嘅,但我唔多睇好囉。
而妳所担心的問題,只是小問題,大可帶定錢去揾律師, ...
温sir 發表於 2011-10-12 23:47
41# 温sir
thx 温sir 見你咁答我都放心d
其實你真係可以去個慈善機構傾左先, 佢地有免費律師會計師比意見你地, 先聽左佢地睇到咁多case既情況, 你地先再考慮, 不要隨便老破, 當然, 走到沒辦法, 是唯一選擇, 不要怕找專業人士求助!

41# 温sir
thx 温sir 見你咁答我都放心d
嘉嘉 發表於 2011-10-13 00:00
44# smallcat
謝謝 小貓
而妳所担心的問題,只是小問題,大可帶定錢去揾律師, ...
温sir 發表於 2011-10-12 23:47

提示:
樓主細路唔可能搞到 IVA 或其他。失業係唔可能批。
半年借到 4X 萬但只係搵萬一元好堅
? 我估律師怕有賭博問題 5接之外,
其餘咩問題都接的.放心
係呀, 板主, 所以睇佢地決心, 香港搵工唔難, 又有最低工資, 快D搵翻份工, 有工就可以申請iva, 呢2個月頂得咪頂..不過, 要睇翻佢地既意願!

提示:
樓主細路唔可能搞到 IVA 或其他。失業係唔可能批。
admin 發表於 2011-10-13 00:16
10月, 我跟住你做左 "初級市民"了

半年借到 4X 萬但只係搵萬一元好堅
? 我估律師怕有賭博問題 5接之外,
其餘咩問題都接的.放心
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:17
10月, 我跟住你做左 "初級市民"了

smallcat 發表於 2011-10-13 00:20

小CAT ~  我今日 5記得去 POST OFFICE唉.
啊, 聽日去咯, 佢地辦事效率應該好快的啊   咁你有無問哥仔, 係唔係用郵政轉遞好D呢?

小CAT ~  我今日 5記得去 POST OFFICE唉.
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:21
如果唔係, 我聽日或後日可能要搵佢了, 幫你問埋

2011年10月 發表於 2011-10-13 00:21
啊, 聽日去咯, 佢地辦事效率應該好快的啊   咁你有無問哥仔, 係唔係用郵政轉遞好D呢?

smallcat 發表於 2011-10-13 00:29

我冇打過比哥仔呀 , 如果佢有一早提提我就好啦,
47# 2011年10月
其實細佬戶口當時都有十幾廿萬,銀行又犯賤,無啦啦主動預先批核,搞到而家咁

(轉 其他討論區解答)

1,户口有錢,而又去借錢亂洗,解釋唔到用係邊度,會否被告欺騙?

答:理論上不會!老實說,銀行財務公司祇會在客戶有錢,財政穩健時才願意提供借貸,故令兄銀行有存款而仍然舉債,半點問題都沒有!相反如客戶表明財困,你看能輕易向銀行借二十多萬嗎?

即等同在商場上,不少大企業持有大量現金,但發展新業務計劃是通常仍會向銀行融資以作發展!

至於錢用於何處,則基本上難以證明!要花幾十萬,縱使不賭博也可以在短時間花光,要賺得和積存才是困難,花錢有何難度?

至於會否被視為詐騙,則主要視乎令兄向銀行貸款當日的財政狀況而定!

假設他當日仍手持大額存款,但仍向銀行借貸而銀行又願意借,那絕無被控欺詐的理由和機會!因銀行是評估過令兄的情況才批出貸款,甚或是銀行主動預先批核並邀請令兄借款一用也未定!那祇要令兄當日借貸時無隱瞞自身經濟困難(如債務纏身等),亦無作任何虛假陳述去誤導銀行批出貸款,則不會符合欺詐的指控!

那你擔心的那個錢的去向的問題,則其實祇能依書直說!即是祇要令兄並非將所有資產轉移,並申請破產避債就可以了!

假設令兄並不好賭和其他不良嗜好,祇是將錢豪花於其他地方,那如真被人質疑時,便照直說吧!當然令兄每月的支出遠超收入,必會負上過度消費和不擅理財的指責!但這些雖屬個人操守甚至道德上犯錯,卻不屬欺詐的刑事責任!
如果唔係, 我聽日或後日可能要搵佢了, 幫你問埋

smallcat 發表於 2011-10-13 00:30

我聽日下午收多一次信先 ! 如果真係好嚴重勁多信我就去一去 POST OFFICE
因為我盡量連 300 蚊都慳, 入八達通仲好
或者, 人肉取信法, 我都想過就算唔申請, 都可以在知道派信時間後, 在門口拿拿臨拿走先, 因為我時間都算自由, 但咁樣好辛苦, 慘過日光日白盂蘭節等派米

我聽日下午收多一次信先 ! 如果真係好嚴重勁多信我就去一去 POST OFFICE
因為我盡量連 300 蚊都慳, 入八達通仲好
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:36
其實呢D將來律師會幫到你, 最好先問左律師意見先, 自己估真係 好難斷估無痛苦

其實細佬戶口當時都有十幾廿萬,銀行又犯賤,無啦啦主動預先批核,搞到而家咁

(轉 其他討論區解答)

1,户口有錢,而又去借錢亂洗,解釋唔到用係邊度,會否被告欺騙?

答:理論上不會!老實說,銀行財務 ...
嘉嘉 發表於 2011-10-13 00:36

(轉 其他討論區解答)

答:理論上不會!老實說,銀行財務 ...
嘉嘉 發表於 2011-10-13 00:36

咁其實要 5要好詳細去解釋借回來的錢點用呢 ?
如果 5需要收據去證明, 可 5可以話日日坐的士出入
晚晚請埋朋友去大魚大肉呢 ? 如果 5洗收據證明,
呢 D生活一日洗 3-4千真係 5出奇, 可以話好快洗
哂筆錢, 又 5係去賭 又冇資產轉移, 一定 5犯法啦

(不過我靠估亂UP , 請有經驗 C兄答你吧)
或者, 人肉取信法, 我都想過就算唔申請, 都可以在知道派信時間後, 在門口拿拿臨拿走先, 因為我時間都算自由, 但咁樣好辛苦, 慘過日光日白盂蘭節等派米

...
smallcat 發表於 2011-10-13 00:41

可惜我每次去信箱拎信都好心虛, 又怕見都包租公
無咁巧合, 你拿信, 佢又拿, 仲要睇到你乜信, 睇到咪過寄錯左咯    包租公老眼昏花, 唔使驚

可惜我每次去信箱拎信都好心虛, 又怕見都包租公
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:46