破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

花紅 = 過眼雲煙

joetang 发表于 12-1-2013 11:20
其實都好灰色地帶,例如佢比每個月 15000元你生活費.今個月有18000元,咁個3000元就要還.(我理解係 ...

(life 22 ) 會員 話公司會有報稅單

雖然今個月出埋雙糧都唔過15000生活費.

>< 我諗都要打去伸請啦
fairy_yuki 发表于 12-1-2013 18:46
(life 22 ) 會員 話公司會有報稅單

雖然今個月出埋雙糧都唔過15000生活費.

其實係公司每年都會填你總收入報稅,但主任會唔會查我就唔知
你意思係人工加雙糧都唔超過生活費15000?如係咁應該可以唔報
life22 发表于 12-1-2013 19:00
其實係公司每年都會填你總收入報稅,但主任會唔會查我就唔知
你意思係人工加雙糧都唔超過生活費15000?如 ...

我12月人工本來係10000度  但我有8日sick leave  ~"~

所以12月糧出左7300蚊度   雙糧方面 我今年4月入職  佢出番雙糧個比例比我係7000度

7300+7000   唔過15000 生活費~"~  
咁係唔係唔駛打俾佢丫.?
但係公司報稅單會唔會list埋你  個雙糧ga@@?

因為我今年破緊第3年...第一次出雙糧咋>_<
所以話有冇準則要報或唔報.主任隨時要fax糧單佢睇
fairy_yuki 发表于 12-1-2013 19:27
我12月人工本來係10000度  但我有8日sick leave  ~"~

所以12月糧出左7300蚊度   雙糧方面 我今年4月入 ...

不超過生活費,個人覺得唔使報,到年報先報(等各位有經驗的大哥、大姐上來答,我幫你吹雞),而公司報稅係佢支比你的所有薪金、雙糧、花紅總數
life22 发表于 12-1-2013 19:54
不超過生活費,個人覺得唔使報,到年報先報(等各位有經驗的大哥、大姐上來答,我幫你吹雞),而公司 ...

咁我雙糧唔報LA@@ +埋唔過生活費...
但係我本身公司3個月出一次BONUS
4月-12月既BONUS 果度5000蚊度 @@
公司既報稅單  會唔會列埋BONUS  出左5000蚊嫁
我D朋友話公司報稅單 唔會列明 雙糧呢一項嫁..Q_Q
fairy_yuki 发表于 12-1-2013 21:13

正常公司係會全部報,你可查強積金或直接問公司會計
fairy_yuki 发表于 12-1-2013 21:13

稅單係唔會例明乜野乜野, 係一年總收入, 問題係你一年總收入, 有無額外多左一筆出來, 比如, 如果你搵1萬蚊一個月, 咁你一年翻得11個月, 再加埋雙糧7千, 咁你咪唔使報雙糧都得

如果你一年收入12萬, 收足12個月, 再加雙糧, 咁雙糧就多出左你正常收入咯

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 20 + 20 + 1 講得好!

查看全部評分

smallcat 发表于 12-1-2013 21:36
稅單係唔會例明乜野乜野, 係一年總收入, 問題係你一年總收入, 有無額外多左一筆出來, 比如, 如果你搵1萬蚊 ...

每間公司唔同
我公司係人工、花紅、雙糧分開列,最後寫總數。
所以最好就係直接問公司
life22 发表于 12-1-2013 21:46
每間公司唔同
我公司係人工、花紅、雙糧分開列,最後寫總數。
所以最好就係直接問公司 ...

但佢會唔會呀 積金局 果度會唔會查到嫁.?

因為一個月交5% 當人工10000 即係500蚊@@
咁但係12月糧單  mpf 係$750
佢會唔會覺得有古怪.@@
正常花紅及雙糧係要報比主任知,但你加賣都唔超過生活費,如係我就唔報,主任查就扮唔知話自己以為唔超生活費所以冇報,如冇查就最好啦!

你唔超生活費, 就算報y主任都無權收! 應可袋袋平安
sasa2010 发表于 12-1-2013 22:53

應該唔係,我都唔超生活費,但我幾年來都要比番主任,但只要係花紅、雙糧,唔係你基本的月薪,主任同外判都有權收,當然你可以申請用,比唔比就佢地決定.

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 20 + 20 + 1 說得對!

查看全部評分

B 如果公司出左花紅雙糧,破產管理處知唔知,用左點算?
答:如果你的薪金是經銀行戶口轉賬,那署方必定知道!就算署方確未發現,按理你也需要自行申報!否則他日東窗事發被署方發覺,會有機會延長你破產期限之餘更可將你送上法庭檢控!建議你萬勿因少失大,還是如實申報吧!
萬一確已使用,那你在申報時要表明因誤解申報準則,並非刻意隱瞞!到時署方會要求你補回,如金額大不方便一次歸還,可以要求署方容許你分期償還!但請注意你一日未清還這些應上繳而未上繳的錢,破產令都不會解除的!

評分

dopod123 + 20 + 20 + 20 + 1 說得對!

查看全部評分

life22 发表于 12-1-2013 23:54
B 如果公司出左花紅雙糧,破產管理處知唔知,用左點算?
答:如果你的薪金是經銀行戶口轉賬,那署方必定知道! ...

如果唔報查到好大件事呀我都覺得....
我戶口出糧嫁. 咁我都係打去伸報批幾多la而家冇野做..希望同佢講失業係一個好好理由拉...
fairy_yuki 发表于 12-1-2013 22:01
但佢會唔會呀 積金局 果度會唔會查到嫁.?

因為一個月交5% 當人工10000 即係500蚊@@

唔會查mpf要查叫你比糧單,稅單,戶口記錄已經足夠

報唔報你自己念,我只可以話是要報的,正常是你每月收入多過生活費就要上繳,額外收入都要上繳

花紅雙糧是額外收入,明未?

除非你是佣金為主行業,今個月3000下個月20000呢種情況先會有用平均收入計算

但有人一樣報總數入年報再減支出,因為總收入細於生活費總數所以冇比人發現,之後冇查就冇事

.
sasa2010 发表于 12-1-2013 22:53

呢個唔係必然的
好多時就係咁,1個得2個得,就會將件事合理化。
日日有人紅燈過馬路,無俾人捉
日日有人隨街拋垃圾,無俾人罰
甚至日日都有人走私販毒,無俾人拉
咁係咪代表以上行為無問題?

我覺得署方係呢方面捉得唔嚴,原因可能係個案比較少同呢類人仕還款額比較低。但當10個人有8個9個都咁樣做,佢地好大機會要做野去平衡返。

第一次俾人捉到,多數都係還錢。我估又唔會話告座牢。 值唔值得做,麻煩當事人自己諗諗。

評分

dopod123 + 20 + 20 + 20 + 1 用心有創意,說得對!

查看全部評分

fairy_yuki 发表于 13-1-2013 00:44
如果唔報查到好大件事呀我都覺得....
我戶口出糧嫁. 咁我都係打去伸報批幾多la而家冇野做..希望 ...

事實失業,係一個好理由,你通知主任失業未?
dopod123 发表于 13-1-2013 14:58
事實失業,係一個好理由,你通知主任失業未?

未呀 1月頭last day   我呢2日會打去嫁啦.