破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

宣誓後

如果命運能選擇 發表於 18-6-2020 08:31
嘩,你6月2號宣誓,我同你差唔多日子但自己舉手,我9月中上庭,你地經律師要遲成個月。。。
...

同學,自己舉手要有心理準備,上庭當日多數話你有資料錯/漏要延期。
啱啱有同學因每庭得十人,延期延咗1個月。
希望到你果時,咩都正常噃,每庭有噃2,3十人(前人話最多有50幾人),就算要延期都正常噃到1個星期就好喇。
準備好了 發表於 18-6-2020 13:55
未呀,咁快收到嘅咩?我10月13日先頒令喎,唔係頒令前1,2個星期先會收到信咩? ...

果時個零月就頒令,姐係差唔多拎到no.後約3個星期就收到破署封信。
Anmi2019 發表於 18-6-2020 16:29
果時個零月就頒令,姐係差唔多拎到no.後約3個星期就收到破署封信。

嘩,好在同學仔提一提我,唔係就大鑊啦,我屋企人未知入學架! 即係收到第一封之後,就要等頒令後再收到信?!
準備好了 發表於 18-6-2020 18:25
嘩,好在同學仔提一提我,唔係就大鑊啦,我屋企人未知入學架! 即係收到第一封之後,就要等頒令後再收到信 ...

唔係,有機會只收到1封,你有無爬過我開果個post㗎 -.-""
Anmi2019 發表於 18-6-2020 18:31
唔係,有機會只收到1封,你有無爬過我開果個post㗎 -.-""

我諗師兄而家去左你個POST check喇哈哈。
收到信之後特登推返上黎了,好快搵到嘅。

我而家有啲掙扎要唔要等到8月尾先試下去細行搞個儲蓄戶口,到時一口氣兌返而家開始儲落果啲PART-TIME糧...(好麻煩有一兩間淨得劃線支票)到8月夾夾埋埋都有萬幾,唔駛逐個月入又驚比人凍埋個戶口...
Cheung89 發表於 18-6-2020 18:41
我諗師兄而家去左你個POST check喇哈哈。
收到信之後特登推返上黎了,好快搵到嘅。

其實個post我之後隔1,2個星期就推1次出嚟,不過之後

D支票我勸你去小新銀行開噃個普通戶口(琴日有同學更新銀行訊息,小新銀行可用到頒令後3日先凍,頒令後拎解凍信去解,即晚用得噃。詳情可爬帖名#順利交文件去貝貝
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 3D3&page=4&mobile=2,由#16開始睇)。分批兌現咗支票先,唔駛集中1次拎。到時要解話,每次幾千話生活用咗都易接受d。
Anmi2019 發表於 18-6-2020 19:48

D支票我勸你去小新銀行開噃個普通戶口(琴日有同 ...

多謝師姐呀,咁啱我屋企樓下有小新,去問下先。佢個網冇寫普通儲蓄戶口我仲以為得綜合OTZ
Cheung89 發表於 18-6-2020 22:57
多謝師姐呀,咁啱我屋企樓下有小新,去問下先。佢個網冇寫普通儲蓄戶口我仲以為得綜合OTZ ...

記得開完戶轉頭就拎噃錢出嚟先. 到入票前又試下入1百, 又拎噃出嚟, 無問題先好入票.

入錢~拎錢~入錢~拎錢...... 輪回到頒令前1日拎哂D錢
Anmi2019 發表於 18-6-2020 23:22
記得開完戶轉頭就拎噃錢出嚟先. 到入票前又試下入1百, 又拎噃出嚟, 無問題先好入票.

入錢~拎錢~入錢~拎 ...

咁即係我開到戶口嘅話即刻拎到錢就即刻入票,拎到出黎到下個月又重複同樣動作XD?
Cheung89 發表於 19-6-2020 00:00
咁即係我開到戶口嘅話即刻拎到錢就即刻入票,拎到出黎到下個月又重複同樣動作XD? ...

係呀
Anmi2019 發表於 18-6-2020 18:31

緊係有啦!3月開始準備已經睇左啦,所以咪記得頒令前一,兩個星期會收到信囉.....!!! 哈哈!!
Cheung89 發表於 19-6-2020 00:00
咁即係我開到戶口嘅話即刻拎到錢就即刻入票,拎到出黎到下個月又重複同樣動作XD? ...

去小新搞左個儲蓄戶口喇...話左唔駛綜合唔知佢係跑數定咩佢係都要我開多個綜合......到時填返落第9頁就得?我而家變左有兩個戶口,一個普通儲蓄一個綜合。到時應該可以保留得返個簿仔掛??

剛入左今個月啲票,希望星期二攞到啦。
攞到嘅話我又寫返下近期啲經驗希望幫到下後來的同學仔
準備好了 發表於 19-6-2020 13:01
緊係有啦!3月開始準備已經睇左啦,所以咪記得頒令前一,兩個星期會收到信囉.....!!! 哈哈!! ...

乖,總之頒令前(唔理佢幾多個星期)收到信就ok了。
如果到頒令前1個星期都無收到信,好拿拿林搵破署主任問,可能填表時個地址寫得唔清楚,封信寄失咗。
Cheung89 發表於 19-6-2020 14:09
去小新搞左個儲蓄戶口喇...話左唔駛綜合唔知佢係跑數定咩佢係都要我開多個綜合......到時填返落第9頁就得 ...

Cheung89 發表於 19-6-2020 14:09
去小新搞左個儲蓄戶口喇...話左唔駛綜合唔知佢係跑數定咩佢係都要我開多個綜合......到時填返落第9頁就得 ...

咁都得嘅咩,死都要人開多個戶口......! 我之前都有問過小新,佢話得綜合戶口開,原來都係老點我!
Anmi2019 發表於 19-6-2020 15:53
如果到頒令前1個星期都無收到信,好拿拿林搵破署主任問 ...

以家日日都捕住個信箱, 好大壓力呀!
準備好了 發表於 22-6-2020 13:30
咁都得嘅咩,死都要人開多個戶口......! 我之前都有問過小新,佢話得綜合戶口開,原來都係老點我! ...

佢話佢地公司而家都唔建議人用簿仔...係啲老年人去先支持佢地用,見你識用智能手機就會叫你綜合。我都LUR左陣堅持話要簿仔佢先比我咁樣開,我估東X可能都係咁
Anmi2019 發表於 19-6-2020 15:53
如果到頒令前1個星期都無收到信,好拿拿林搵破署主任問 ...

我都仲未收到信
Anmi2019 發表於 18-6-2020 19:48

D支票我勸你去小新銀行開噃個普通戶口(琴日有同 ...

師姐.小新銀行可這久先凍.我同他有牙齒印.開到都會凍
我現怕緊永×不知幾時凍.暫時出到6月尾糧
想問一定要税局申請記錄?不可郵寄申請?

我10月13领令上月尾已收到信