破產聯盟

樓主: winniewong9898
打印 上一主題 下一主題

我就冇陰公了

only $265, come on, relax!
師姐九成係自己攪老破,所以錯漏百出!老實講,俾得八千五政府去搞老破,唔爭在俾多幾千律師幫你出庭兼填表,律師收得你錢一定幫你攪到妥當!
macauranger 發表於 2009-12-8 14:40

... 我都係自己搞老破.反正又暫時唔想做野,又有時間..最緊要是不想再問家人要錢了. 現在已經是吃家中飯了...所以自己搞未當係出去打工lu..
45# BB5555
邏輯上已經唔合理,如果你父親無工作,你淨係照顧佢三餐膳食費每月應該同你一樣,如果你膳食費每月三千,你父親都應該批三千,無理由佢老人家會食少D。除膳食費,供養你父親的雜費起碼二千,就算扣除老 ...
macauranger 發表於 2009-12-8 15:17

我都認為點都應該 "溫和" 的 try 下要爭取多d. 反正 try了5得才算. 得了就當中了六合彩安慰獎.
屋是我爸爸架所以冇得交租,差餉都唔比我加在內,叫爸爸自己搞掂,好似大家講找律師搞,我想問大家實有機會見破產官,到最後決定權批唔批都係落佢手,咁找律師又可以幫到幾多呢
重有爸爸以後係外地做野,到今年先可以係住夠期數攞香港生果金,棕楥就算有都唔會要,有手有腳又何必同真正有需要既人攞呢,就算係冇錢從來唔會學似d人,唔做野欠人一身債又搞破產,只係好舒服理行破產領,好多人咪重衰過我
我d咭數以當時做法,係比朋友搞到我同屋企人冇撰擇路行,如報警只會張件事搞到大家冇彎轉,好多事係天安排講都講不完

我上破產網咁內從來冇話唔還,係大家編出來想法
我都知好多人有咁既思想,對不起我唔係d唔面對現實既人
如果我係有多餘錢都會還,開支一般只不過夠我份人工多小小
漏報我絕對冇,開頭我所有開支都好似你地講開大,最中又如何呢,好多事我實有講但係佢一路降低所有,好似大家講得咁完美,個律師又做到野又何必搞到咁,
我由第一天有破產領就要見佢,初初個官話冇問題咩都可以傾掂,到最後人地個官口大呢,咁大家好會作出d咩意見
50# winniewong9898

講唔掂唔好簽. 記得當時法官教如果外判生活費唔合理, 唔好簽任何文件, 交回破產官跟 or 比法庭判.
46# macauranger
唔係wor. 佢批父親$4,000包埋醫療. 母先$2,000jar.
46# macauranger
依你咁講. 如果供養父母兩位(每位數6,000)咪成$12,000?
57# macauranger
我同佢拗. 佢永遠話我有兄弟姊妹. 要佢地分埋一份. 所以話已經比盡我.
57# macauranger

BB5555,如果係既~咁再去爭取過啦~咪捱到自己殘晒呀!
60# macauranger
係架!! 我係用呢樣同佢拗!!
58# BB5555

唔好簽任何文件, 交回破產官跟 or 比法庭判.
62# macauranger

其實好多野,好似有理講唔清,好似我咁,公屋戶主一直唔係我名,買番時先加我名,仔女/自己/保險又係我名,但我已二十几年無做過野,供既錢係老公轉賬我戶口去供,依家自己投資失利破產,又話要我老公買番我個份業權及保險,我老公條氣唔順,話我只係信托持有,可唔可以於咁既理由揾律師提出反對要佢買番於理不合呢?
64# macauranger

記得當時法官好人, 叫所有破產人士起立, 提醒如果生活費有不合理扣減, 唔好簽任何文件, 要求交回破產官跟 or 比法庭判.
師姐你還二百幾叫迫害,我還二萬咪叫虐待?
macauranger 發表於 2009-12-3 14:23

還二萬幾叫做死得啦~都唔洗用~.
67# 珍妮媽
咁我仲有約二萬生活費..............
macauranger 發表於 2009-12-9 17:55

嘩! 有2萬咁多阿!
69# macauranger

睇佢出咩價先~可接受就算~太離譜就梗係拗過啦,個日債權人會,授托人同我講話間屋佢地有權申請拍賣,仲問我點解唔去揾野做,我話二+几年無做野,几十歲做得的乜呢?開完要我等通知再交過文件~不過依家都無人通知我.
73# macauranger
佢咁問我~我話身體唔好成日病,都無人請啦~
70# fai
我都覺得多,末破前有五千用已偷笑!因為要冚咭數!
macauranger 發表於 2009-12-9 19:16

..我都說你是有錢人^^
我唔係外判係破產官傾生活費,咁好似大家所講,佢叫我出年加媽咪生活費,應該寫幾多呢,我家下都好頭痛,
希望大家比些小意見我啦
我先前好想寫1500架,如果寫一千咁即是每日30元一日,唉.到時寫得多又唔知比定唔比
如果同破產官講絕左又可能有好多後果,我重有4 年有排過
重有一件事過些小時間,不論過失賠償,係唔係個官有權攞灑所有錢,可唔可以留d錢用呢,如果要求攞去用應該用咩途徑
因個次撞車人工有2個月小左一半,連個官個天睇見我張糧單都小左,而佢又冇咩出聲叫我點做,當時唔係媽咪念舊情
絕唔會問朋友借出來比我們應急,不論過失賠償係要入户口架,都唔知點做好,可唔可以用住先呢,但係個官已經知道,佢提醒有哩筆錢就要話佢知,咁我點做好呢
撞車後我都冇錢啦我都冇左人工一大半,好應該比返我架,如果到最後個官攞灑去一元都唔比我,咁我用咩途徑上法庭打官師,係唔係找法律楥助
大家幫下忙解答下二個難題
如果每月比$2xx , 比佢算啦.....
如果攬到主任覺你煩 , 到時你申請什麼 ,
佢都唔批比你咪仲衰......