破產聯盟

查看: 14507|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

急。。。關於簽2間顧問公司違约一事 更新

事情係咁的。原先我搵了一間叫匯x會計事務所 問我找律师樓做債務重組。。因為做呢樣要比錢先可以開始做。。咁我搵佢啦。。當初呢間野話可以借一舊錢分4。5期還既。借左之後就可以做。咁我做啦。。。上到去。佢比左份類似合約一張野我簽。上面話成功就要收顧問費25000$。不成功就不收費。。仲有話如果1個月交唔到文件就當取消輪。。有權追番25000$ 。如果拖延就交比收數工c收。。咁個日簽完就話約左約左律叫我上去黃x石到做。。點知去到個個律就話冇聽過指示話可以分期。一定要比左錢同妹個月都要交錢加埋萬幾$先做到債務重組。好啦。我打番比個間人個個負責我的果案個人話你唔係可以借到先做嗎。。佢話唔係-_-佢冇方法了。。就問我借唔借到錢做。。我話邊借到萬幾-_-咁好啦我走左。。之後佢話咁不如做破產啦。。破產可以搵到財務借到錢做。仲唔使還。。咁我就話等我唸下同屋企人商量下先。。之後我屋企人就打來話佢搵到第間顧問工c可以做到破產咁我逼住一定要做破啦。因為我差既錢都接近2。3十萬。咁佢話佢間有付屬財務可以借到比我做破產咁我做啦。咁我去尖咀拎環聯信貸報告。同埋間野咁岩係個到咁我就直接上左去簽野攪破啦。。好啦。咁我就冇左搵匯x會計師事務所啦。。好了比曬錢律师啦。。到現在差不多半個月。岩岩入完紙等一個月到出令再等見破產官啦。。到現在都冇人追數了唸住輕鬆曬啦。。。點知之前間野就信息我話因為多次聯絡都搵唔到閣下。呢家當自動違約要交25000比佢。。話唔比就交去收數公司。。。我呢家好驚。。。點算好。。我唔想攪到屋企人。。咁我同呢家幫我攪既律師講左。。佢話幫我天日fax我意經破產了既文件比佢。。。。我都唔知呢家點算好。。。
咁之前間野我唔係聯絡唔到我。。我有話我唸緊。。。。咁呢d野冇得逼我話一定要同你間做嫁波。。。衰言我簽左姐。。唉。。。呢家點算好/_\各位師兄幫幫我。。。

[admin:我較番大D字]

[table=98%]
[tr][td]
本回复帖回复于 昨天 23:55 ,认真回复,您的回复对楼主是莫大的鼓舞。

姐係呢。。。我呢家意經搵左第間顧問幫我攪破產。。。都攪到7788了。。呢家只係等破產信去見。。旦係呢家比之前間顧問話我因為多次聯絡不上當違約要我比25000全數。。旦係之前個間只是簽了話幫我做債務重組。。
呢家都唔知點做好。。都攪左破。。冇錢拎出來比佢-_-個陣又冇張呢間野報埋上去。。。唉。好驚

更新
間顧問佢終於有行動。佢琴日寄左信比我話見字打比洪生商討。佢留左電話比我。話三日唔覆立刻開始追。和搵人上門拜訪。。仲商討--?
之後我立即打左比主任。佢話同佢講你12月2號就出令。呢段時間唔應該追。仲話律師個邊應該會fax左比佢。。話你可以後補。。之後我問左要3000$―,.― 我量都未入到入銀行-_-生活費都係問人借。。。解涷都要入番入去。。。之後佢仲講左句。。都係個句。如果你覺得你真係有差佢錢就填啦。。。如果冇就唔使。。。我話我都冇差佢唔填了。。不過見主任個日我都要比佢。佢話可以填落去。。。
之後再打埋比律師同呢家顧問。。律師個邊就話。。如果佢地要追叫佢地入字法院追我。我今日收工要去報定警先嗎?因為佢地都去到恐嚇我話上門拜訪我。。有曬信~大家覺得點好。顧問就陣間打比我。。佢叫我比埋個個洪生電話佢。。佢應該會打去。叫我等佢電話
推薦
cookiekitty 發表於 2-12-2014 23:52
恭喜樓主已經出咗令, 我到月尾先出, 但係而家同你嗰陣一樣成日驚, 重組公司唔肯成為我債權人, 我又未正式有 ...

佢唔肯成為你債權人係佢的事。你報左上去,就到時,法律上,呢條數就受到監管。佢唔成為債權人就係佢自已無得收番你係破產期間的還錢。

到左解破,佢地都係無得追,因為已經 reset。

係呢個時間,佢追你一次,你米 fax 一次訊息比佢:
1. 你已經係幾時申破,代表律C係乜,聯絡方法係乜
2. 根據破產條例XXX (自已查),你已經唔可以私下還錢比佢,叫佢聯絡你律C
3. 再次提醒有關人士,團體,公司,法人代表,如果你私下還錢,或者有人追你數,有可能遺反破產條例XXX

記得留低,同埋寫下幾時,fax 比佢。如果佢話收唔到,就 fax 多幾次,同埋開始副本比你律C/破署作為備案。

回復 支持 1 反對 0

推薦
cookiekitty 發表於 27-11-2014 20:06
我都係類似個案, 而家重組公司追數$30,000, 本應要$60,000話其他嘢未開始可以唔收, 但$30,000一家要俾, 仲 ...

挑 嚇鬼咩 有咩事999。你都破產啦你驚惡唔過佢?我系你就玩大佢 有本事就上門 你就拍片留証據 再搵生果報唱佢 到時佢就明咩叫得不償失
回復 支持 1 反對 0

師兄,好亂下。
你可唔可以組織一下?
姐係呢。。。我呢家意經搵左第間顧問幫我攪破產。。。都攪到7788了。。呢家只係等破產信去見。。旦係呢家比之前間顧問話我因為多次聯絡不上當違約要我比25000全數。。旦係之前個間只是簽了話幫我做債務重組。。
呢家都唔知點做好。。都攪左破。。冇錢拎出來比佢-_-個陣又冇張呢間野報埋上去。。。唉。好驚
同宜家顧問講,後補加上去
旦係岩岩入左紙琴日去左律师樓拎文件。怕唔怕嗎???
同律师樓個邊講左。。佢話send我破產既文件比佢地得唔得呢/_\
頒令前都可以加番債主資料架~~~ 你同你律師講加番好, 因為無係文件入面, 你破產後都可以追你
keing81 發表於 7-11-2014 11:27
頒令前都可以加番債主資料架~~~ 你同你律師講加番好, 因為無係文件入面, 你破產後都可以追你 ...

Yes... 就算頒令後,都可以後補.好似俾2-3K 去法庭宣誓就可以.
ming6576 發表於 7-11-2014 01:26
旦係岩岩入左紙琴日去左律师樓拎文件。怕唔怕嗎???
同律师樓個邊講左。。佢話send我破產既文件比佢地得唔得 ...

佢話send我破產既文件比佢地得唔得

唔係唔得.6C 博人地唔搞大件事.
但萬一對方搞你,都好麻煩. 最好就寫埋佢個名上去.到時一了百了.
flypig 發表於 7-11-2014 12:05
佢話send我破產既文件比佢地得唔得

唔係唔得.6C 博人地唔搞大件事.

因為律師怕麻煩, 所以最好加番啦~~保障自己
律师話不可以加上去wow-_-
最新信息: ‪ 你之前失蹤原來係自己去申請破產,但沒有申報給本公司,跟據第四項,本公司絕對有權追討閣下欠款
[7/1113:17] ‪你不誠實,沒有誠意跟本公司商量,請你一星期內繳交違約金,如沒繳本公司會立刻交收數部
死啦。。點算好。。律师話咁喟有同佢講話報警
ming6576 發表於 7-11-2014 13:24
律师話不可以加上去wow-_-
最新信息: ‪ 你之前失蹤原來係自己去申請破產,但沒有申報給本公司,跟據第四項 ...

最權威的答案,請急CALL 主任.
你用老破NO. , 去查找主任 姓名,然後CALL 佢,睇佢點講.
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

如果未有主任NO. , 請急CALL 破署,睇佢點答: 最好當面問.
http://www.oro.gov.hk/cht/contactus/fenq.htm
假如你對本署各種服務有任何進一步查詢/投訴,你可循下列途徑與本署聯絡:

電話:        (852) 2867 2448
圖文傳真:        (852) 3105 1814
親自前往/
書面寄往 :        香港金鐘道66號金鐘道政府合署高座10-12樓,破產管理署部門主任秘書
電子郵件:        [email protected]
有no了。。我都搵到佢個名。。不過律师話等到出令先打比佢約時間。。。。旦係呢家我應該打嗎?問了顧問了。。他說佢公司都試果無數次咁既果案都係追唔到。。佢話基本上係冇得追因為破產了係大曬。。一追都係犯法。。叫我唔使驚。。
大家覺得我要打去主任到求救嗎
ming6576 發表於 7-11-2014 14:34
有no了。。我都搵到佢個名。。不過律师話等到出令先打比佢約時間。。。。旦係呢家我應該打嗎?問了顧問了。 ...

可以先打去破署電話到問下先~~解決吾到再打比主任傾, 同埋呢家先把上一間既顧問公司既資料紀錄好, 如需要用到可以提交比主任跟進~
keing81 發表於 7-11-2014 15:01
可以先打去破署電話到問下先~~解決吾到再打比主任傾, 同埋呢家先把上一間既顧問公司既資料紀錄好, 如需要 ...

好..我要去報定案先嗎?><><
我呢家會張佢地D信息記錄好先..
旦是主任怕唔怕我煩??你們有試果類似既果案要打比主任嗎?
有no了。。我都搵到佢個名。。不過律师話等到出令先打比佢約時間。。。。旦係呢家我應該打嗎?問了顧問了。 ...

當然即打.打左問清楚搞清楚.

如果出左令,我怕... 到時搞唔到.咁4年後,老友你....仲欠顧問25K

旦係呢家我應該打嗎?問了顧問了。。他說佢公司都試果無數次咁既果案都係追唔到。。佢話基本上係冇得追因為破產了係大曬。。一追都係犯法。。叫我唔使驚。。

YES AND NO.
YES 1 呢4年真係無得追.
NO 2 4年解破後,由於 你.... 無寫呢條數,最怕到時又有 收數 CALL 你呀!!!
ming6576 發表於 7-11-2014 15:23
旦是主任怕唔怕我煩??你們有試果類似既果案要打比主任嗎?

老破用左 9K+, 一部份係主任份糧架
你問題係:
1 在申破與頒令之期間, 有筆 錢債 糾紛.即事先你係唔知道的.
咁宜家要補上去,手續如何??
1 主任: 唔得!!!
咁就GAME OVER.
2 主任:得!!!
你就問清楚手續如何.

所以,我成日話,D人搵顧問==搵自己去開玩笑.
自己搞無咁煩.