破產聯盟

查看: 9087|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

真心請教

我自己公司生意失敗,即將申請個人破產, 老婆因之前幫我應付每月開支, 欠HXBC同CITI大約600K卡數/PLOAN,
我兩口子租屋住的, 用老婆名租的, 月租14000, 老婆月入20000,
我想問一下, 我自己一定係申請個人破產, 但我老婆申請DRP定係破產? 佢其實係想還, 但申請唔到卡收數一筆請, HXBC, CITI, WXLEND 都申請過, reject哂.

打去三姓到問過, 佢話DRP最少還9K一個月, 但係我老婆搵20K, 14K都去左租到, 點還, 以我申請緊個人破產, 起碼一兩個先會有入息,
以架我地只係剩返幾千蚊係身, 咁其實DRP開始個幾個月可否還少D, 我搵到野做就可以同老婆SHARE租, 咁我地可以行落去,
我只係想企返起身, 一齊同佢行落去.......希望各位大大討論一下, 俾俾意見, 謝
喂!!! 申請老破最低消費 自申 9K+,搵律師15K 左右
你太太欠人60K ,唔駛諗老破喇.
DRP 都費事.
你叫佢試下,A銀行欠10K CARD數,就情商 借10K PL(低D息) ,拖長年期好過喇.

..............但如果60K係代表 60個萬,而非60個千...and it is another story.
唔好意思, 係600K, 打錯了, 謝
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:02
唔好意思, 係600K, 打錯了, 謝

600K就無辦法做DRP,唯一選擇,兩個一齊破
600K 不能做DRP嗎?? 為什麼? 每月如我有了入息, 她可還10K一個月
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:09
600K 不能做DRP嗎?? 為什麼? 每月如我有了入息, 她可還10K一個月

每月還10K,唔計息都要還5年,隨時要還7年以上.

你幾時會有入息?老婆還可以頂多幾多個月?

有無想過搬屋?

老婆頂唔到了, 我地得返幾仟係身, 搬可以搬去邊?? 一呢到啱啱租, 死約緊, 二再搬要上期, 按金, 沒有錢
沒有家人或親戚可幫手, 因我地兩個都係孤兒=(
還得長唔緊要, 佢係一心想還錢, 而我因為加埋公司欠太大, 所以先要破產
我要破了產才可找工, 因為如果我以架搵到工, 一我冇銀行户口出糧, 因FREEZE左, 二係我怕收數上門, 因以架呢到用我太太名租, 我係避緊債
我都好理解你此時此刻心情,生意失敗,想東山再起。其實無可能啦!如果600K做DRP一月還10K起碼要還十年,人生有幾多十年。負責任做法二個一切老破,你地才機會好好生活落去。
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:22
老婆頂唔到了, 我地得返幾仟係身, 搬可以搬去邊?? 一呢到啱啱租, 死約緊, 二再搬要上期, 按金, 沒有錢
沒有 ...

其實你地兩個有無認真咁想下將來條路點行,明知唔掂都要租咁貴嘅樓,要想辦法樣樣慳的先可以度過難關.

自己快的去搵野做,無錢連破產都做唔到,
我要破了產才可找工, 因為如果我以架搵到工, 一我冇銀行户口出糧, 因FREEZE左, 二係我怕收數上門, 因以架呢到用我太太名租, 我係避緊債
bill0828 發表於 26-5-2016 14:37
我都好理解你此時此刻心情,生意失敗,想東山再起。其實無可能啦!如果600K做DRP一月還10K起碼要還十年,人 ...

東唔東山再起呢個係將來的問題了, 以架我只係想好好咁解決左問題先, 我太太係想還, 但如聽各位意見佢地係破產好D?
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:51
我要破了產才可找工, 因為如果我以架搵到工, 一我冇銀行户口出糧, 因FREEZE左, 二係我怕收數上門, 因以架呢 ...

以你老婆20000糧,交左14000租,每月剩6000,兩個人夠用嗎?重未計要還俾銀行,

當你而家已經入左紙申破,最快都要個半月,破後即刻可以搵到工?

你老婆二個月唔還俾銀行,收數一樣搵上門.
我睇法係:
1 即搵工.去永0開個戶口.可解決你的困憂(指申破到頒令期間)..如果同永0有牙齒印,就未必幫到你.
2 叫老虎一齊破.
一係你SET 個時間俾大家,SAY 一個月.你搵到工之時再作計議.搵唔到都要走呢一步

豬公 發表於 26-5-2016 14:58
以你老婆20000糧,交左14000租,每月剩6000,兩個人夠用嗎?重未計要還俾銀行,

當你而家已經入左紙申破,最快 ...

我讚成朱公意見。

其實搞乜都好,第一件事,你先要有收入才說。現在點睇,你根本無可能夠錢用!
根本無唔破理據,如果你老破左,一個月可以幫到租金生活費13K,你地依家開支,租金14K,還卡數起碼15K,二個人生活費8K。加埋37K你可以幫補13K還要支出24K,你自己在衡量下。
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:09

如果你已破, 你根本唔可以幫佢還, 因為, 你既收入只有基本生活費, 根本冇多餘既錢幫佢還, 就算你一日3餐食包幫佢還都係犯法 (當然, 如果你真係選擇一日3餐都食包的話, 你都唔可以比破處你幫有餘錢幫佢還債), 所以..如你自己真係選擇老破, 你根本唔可以同佢/ 幫佢一齊還
neoneoneo 發表於 26-5-2016 14:23
還得長唔緊要, 佢係一心想還錢, 而我因為加埋公司欠太大, 所以先要破產

你要考慮, 如果你要老破, 佢又欠600k 咁多既話, 佢個600k 要還到幾時呢??  5年? 7年??  你還既這段時間個個月仍然不停計息中, 而且, 就算比你還5年, 你係咪膽保佢這5年都必定個個月有20k 或更多既收入呢??  而你又係唔係膽保這5年你必定有收入呢??  如果這段時間你地工作有問題, 咁又係中途還唔到喎, 始終係600k, 唔係60k, 亦唔係100k 喎!!  如果你又老破左, 佢或你或大家中途又收入有問題, 最後都係還唔到, 咁..到時先破既話, 咁...到時就...你地好好考慮清楚吧!!
樓主而家已經去到一個好惡劣的情況,就算決定左兩個一齊破,都要解決現金不足問題,睇番第一個POST原來樓主自己都未入紙申破,自己攪兩個人破都要二萬,