破產聯盟

查看: 1274|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

準備舉手 求解答

實在無力再撐落去了,準備舉手,
但目前迷惘中,希望大家可以比啲意見我。

1. 原本做Bank文職,舉手前需要先離職嗎?因為怕在職期間舉手,會搞到好難睇。
2. 公司今個月尾會出花紅,份花紅夠頂多啲一個月既開支(包括所有供款),按時間上係咪應該攞埋份花紅就Quit去申請破?
3. 唔想比家人知道我申破,有咩方法可以暪天過海?先生有病,唔想再添加壓力比佢。
4. 曾經攞過MPF,在疫情前計劃回國內發展,之後疫情無得翻上去,先生又發現癌症,所以就無左下文,會有影響嗎?

謝謝大家。
推薦
抬起頭 發表於 21-4-2024 17:20
加油!
相信以你情況,上繳應有限

謝謝你們,我相信申破是我唯一出路,但不是絕路,點都唔會比而加更辛苦,一定捱得過。
回復 支持 1 反對 0

推薦
CKC 發表於 21-4-2024 12:51
妳屋企咁大開支,跟破署主任應該唔使上繳啦,但跟李周/石仔外判 1or2千蚊點都要妳上繳。

至於破產會否通 ...

就算要上繳幾千我都心甘命抵,比起每月還款兩萬,起碼唔洗再每個月大石壓頂咁跑數翻黎還,算好輕鬆了

推薦
慘無人道 發表於 21-4-2024 10:14
不好意思,仲有少少問題想請教,有關計算生活費申報,
我目前為一家四口跟家人同住(公屋,有我名的,已問 ...

妳屋企咁大開支,跟破署主任應該唔使上繳啦,但跟李周/石仔外判 1or2千蚊點都要妳上繳。

至於破產會否通知僱主,妳要留意破產署你有一條條例(以下第二十一條,⒝答案),跟據<銀行業條例>,你要自己通知銀行,妳可以打去破署再問一問詳情,當然,如果我妳一定唔會辭職,就算要主動通知銀行,都係得HR知,同事唔會知,就算同事知,都無咩大不了,又唔係衰爛睹,樓主加油,祝妳一切順利。

https://www.oro.gov.hk/cht/faq_usefullinks/faq/faq_b.html

問 : 破產是否影響我的工作?

答:(a) 你或許不能在某些行業執業,例如律師、地產代理、證券交易商或出任有限公司的董事。你應該諮詢有關專業團體,求取進一步的資料。

(b) 如果你在銀行界工作,根據《銀行業條例》,你須通知你的僱主。

(c) 如果你在其他行業工作,你應該審查你的僱傭合約或公司其他文件有否就此作出任何規定。

1. 唔怕比人知, 就唔使離職. 但如果銀行覺得你職責與破產有衝突, 可能會調你職.
2. 你現在去申請, 都要5月尾6月頭先頒令, 排期前銀行戶口都未凍結, 自己計下幾時去申請. 去左申請就無謂再還款, 都申請破產, 無力還款啦.
3. 自己爬文.
4. 有可能問你MPF的錢去左邊.
做銀行無上牌不用處理現金的話無影響繼續做,無二三線財就可以過關,mpf拎過有機追返
你有咩數,無爭自己公司先有得留,等埋花紅先舉
1.職位同破產無衝突就唔洗理
2.拎埋花紅,但唔好還債,留返個錢用
破產要錢,萬一凍結戶口開唔切,都要錢生活
3.無人追上門,就無人知,最多收幾封信,你去開信箱
4.mpf既錢呢?好多年前應該唔會追返
Kklo0060 發表於 18-4-2024 17:06
做銀行無上牌不用處理現金的話無影響繼續做,無二三線財就可以過關,mpf拎過有機追返 ...

咁就太好,只是普通處理文件的Position,不用掂現金也無須上牌。但仍然會通報僱主嗎?
Kklo0060 發表於 18-4-2024 17:16
你有咩數,無爭自己公司先有得留,等埋花紅先舉

無公司數,信用卡都無
a981142 發表於 18-4-2024 18:00
1.職位同破產無衝突就唔洗理
2.拎埋花紅,但唔好還債,留返個錢用
破產要錢,萬一凍結戶口開唔切,都要錢生活

其實MPF啲錢得嗰兩萬,都三年幾四年前
欠一百萬 發表於 18-4-2024 16:28
1. 唔怕比人知, 就唔使離職. 但如果銀行覺得你職責與破產有衝突, 可能會調你職.
2. 你現在去申請, 都要5月 ...

係唔係搵左6C搞,會好快出號碼?我所有數目前都係順供緊,信用卡都有依時還MinPay,無拖欠。
主要擔心工作上既問題,雖然話香港餓唔死人,但讀完書就開始做銀行工做左十年,始終覺得無方向
慘無人道 發表於 19-4-2024 11:22
係唔係搵左6C搞,會好快出號碼?我所有數目前都係順供緊,信用卡都有依時還MinPay,無拖欠。
主要擔心工 ...

不如講下點解會爭錢?
自己搞破,即日有no,銀行數唔洗擔心
份工無衝突應該唔會通知僱主,你擔心到時就問主任
就算真係通知,上司都未必會同同事講啦
就算會,大不了唔做
先是遇上詐騙,但一直順利供款兩年,然後先生患癌,失去工作能力,家中有兩個小朋友及工人,家庭、醫療、生活開支連供款接近4萬至,月入只有2萬,存款亦已用光,捱左一年實在捱唔到落去。
慘無人道 發表於 19-4-2024 11:22
主要擔心工 ...

破產申請其實大部份都係填表, 你自己去搞, 填表, 宣誓, 入紙排期, 一日可以做哂, 當天你會來往破署office, 高院幾次, 辦理文件.

6C搞一般你去交資料一天, 到佢填完表準備好宣誓, 你又去簽名宣誓又一天, 之後佢又可能幾天後先會去高院排期, 整段時間可能用上10天 .
慘無人道 發表於 19-4-2024 13:42
先是遇上詐騙,但一直順利供款兩年,然後先生患癌,失去工作能力,家中有兩個小朋友及工人,家庭、醫療、生 ...

但破產後,就算唔洗還債,夠錢洗?
a981142 發表於 19-4-2024 17:09
但破產後,就算唔洗還債,夠錢洗?

如果唔洗轉工,勉強夠的,先生有傷殘津貼。
加油,明天會更好。

不好意思,仲有少少問題想請教,有關計算生活費申報,
我目前為一家四口跟家人同住(公屋,有我名的,已問過屋邨主任可當暫住case),
户主是我媽媽,但因同住,水電煤屋租食飯都要每月共同分擔,
每月會支付$8000,這項支出有時候會比現金,有時會以轉帳形式比,所以無實質的支出證明可以提供,如實同主任講就可以了嗎?
另外因為先生癌症治療已完結,但後遺症(手腳麻痺無力、經常抽筋、頸部硬等,
但無醫療證明,只有定期到醫院覆診及安排物理治療)導致無辦法找到全職工作,做一日散工便要抖兩日,
這情況同主任傾會有得傾嗎?

再承上情況,因為先生無能力照顧兩位小朋友,我要翻工,
可能有人說媽媽可以幫手照顧,但因為家中仍有一名嚴重情緒病的妹妹,基本上每星期都自殘/自殺一次,
警察救護上門已是常態,媽媽又痛症多,
所以我們有請工人照顧小朋友,
僱主是我,如若申破,主任批准我請工人的機會大嗎?

有朋友建議我遷出,因為一來與妹妹同住,對小朋友影響很大,而且有攻擊性,對人身安全也有威脅,
二來有租金支出證明就大機會不用上繳,
但實在沒有能力再支付租金這項咁大的費用。

希望各位能給我些建議,明白問題有點多,
但因為全家人指意我去生活,不得不考慮得完善啲。
Thanks so much!!!!!!
欠一百萬 發表於 18-4-2024 16:28
2. 你現在去申請, 都要5月 ...

等頒令前銀行唔會凍結係咩意思?
因為我都準備入學,諗住還3個月Min pay
咁我即係要起第二個月申請?
還是係三個月?
慘無人道 發表於 21-4-2024 15:33
就算要上繳幾千我都心甘命抵,比起每月還款兩萬,起碼唔洗再每個月大石壓頂咁跑數翻黎還,算好輕鬆了 ...

加油!
相信以你情況,上繳應有限