破產聯盟

查看: 1297|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

想問問idrp/drp?

欠如下
小新400k (本金)
Hsbc card 140k
渣 card 30k
痕 card 30k

之前搵開ard$30k
疫情無左份工
宜家返左新工半年$18k
之後有機會既話回返返自己老本行

想申請idrp/drp應該點做?搵小新定hsbc
定分開做drp

最驚如果唔批要call loan
同埋原因為搬屋裝修同埋有左小朋友
但tu無check過 唔方靚

渣x同痕身唔做都清到的 做左分期
小新p loan 已供16期 其他信用卡都唔係新開 持卡4年以上

你小新條數已經供左16期,條數應該同獅子相差無幾,試下同獅子申請idrp吧。因為喺返呢度之前嘅post,獅子嘅息口好似低d食水冇咁深。
苦虎 發表於 15-7-2021 20:10
你小新條數已經供左16期,條數應該同獅子相差無幾,試下同獅子申請idrp吧。因為喺返呢度之前嘅post,獅子嘅 ...

你搞成點?
我都仲考慮緊 因為都叫做頂到 唔想衝動
係咪可以打上大貓問下先再諗做唔做
(drp可唔可以淨做大貓同小新,渣同痕唔郁)
Yuu 發表於 15-7-2021 23:11
你搞成點?

基本上係等痕生覆,你可以照打上去,講返你爭邊幾條銀行數,問下初步過利息係幾多,先至畀佢開你tu,我自己估計,如果只係差銀行數,个利率未必好高。其實你爭條數唔算大,做結餘轉換會唔會好d?
苦虎 發表於 16-7-2021 00:50
基本上係等痕生覆,你可以照打上去,講返你爭邊幾條銀行數,問下初步過利息係幾多,先至畀佢開你tu,我自 ...

做唔到 人工低 用宜家人工計係27倍左右
一係捱多陣轉工人工高啲既話就可以一試
都考慮緊
每間都可以申請drp。申請晒係盡量啲卡停左息佢。唔係你咁落去條數好和味。
square3207 發表於 16-7-2021 12:30
每間都可以申請drp。申請晒係盡量啲卡停左息佢。唔係你咁落去條數好和味。 ...

謝謝。我啲卡係分期 唔係min pay, 講緊0.18月息,所以順供唔係貴 係小新p loan每月還款額大
我同小新傾drp, 另外啲卡順供又可以嗎?
定小新一開drp,就其他都要停晒即清?
Thanks!
Yuu 發表於 16-7-2021 15:44
謝謝。我啲卡係分期 唔係min pay, 講緊0.18月息,所以順供唔係貴 係小新p loan每月還款額大
我同小新傾drp ...

呢樣真係唔知,其實你情況同我一樣,一條p loan3條現金分期,但你申請咗drp,tu record會顯示出嚟,未必要你即清,但你供緊drp期間相信唔會再喺其他銀行借到錢。
苦虎 發表於 16-7-2021 15:56
呢樣真係唔知,其實你情況同我一樣,一條p loan3條現金分期,但你申請咗drp,tu record會顯示出嚟,未必要 ...

錢無打算再借架喇, 但師兄你係還唔到比人追數既地步?
因為drp我個case好似有啲衝動(cut晒信用卡就算$1000額都無其實會唔方便)
只不過宜家份糧淨係還錢覺得吃力
但捱多半年轉得返老本行,其實唔超廿倍,好似到時再諗做結餘轉戶好d
Yuu 發表於 16-7-2021 16:54
錢無打算再借架喇, 但師兄你係還唔到比人追數既地步?
因為drp我個case好似有啲衝動(cut晒信用卡就算$100 ...

我未去到比人追數嘅地步,祇不過計返以後開支,个還款額真係維持唔到落去隨時要走入學之路。其實我哋嘅情況係好尷尬,drp同繼續供落去都係兩難,依家電子貨幣年代冇visa card真係好頭痕,但只做單一銀行drp會唔會cut埋其他銀行visa card真係答唔到你,我做idrp就肯定會,佢一check tu知你有邊間銀行visa card,會叫你send copy比佢逐一取消( 無論你有冇爭嗰間銀行數都好)。
苦虎 發表於 16-7-2021 18:36
我未去到比人追數嘅地步,祇不過計返以後開支,个還款額真係維持唔到落去隨時要走入學之路。其實我哋嘅情 ...

係啊我地情況好似;(
但師兄會唔會有機會人工仲有得跳?
我計過 其實drp都可能要供6/7年 宜家手緊啲都係供多5年 同埋我宜家人工比起正常係少左一半 遲下轉返工就會鬆返啲 係咪都要捱 都寧願自由身捱 drp唔值…
Yuu 發表於 16-7-2021 21:36
係啊我地情況好似;(
但師兄會唔會有機會人工仲有得跳?
我計過 其實drp都可能要供6/7年 宜家手緊啲都係供 ...

我冇嫁啦,不過人工好你少少,其實你齋銀行數ploan同現金分期,冇財仔冇min pay,短暫時期你捱得到, 你又預計自己搵到新工人工可以double上,頂到嘅話緊係繼續順供係好過idrp,不過年期你可以自己同銀行deal,但我相信個利率會唔同。佢初步開比我月平0.3供6年,真係幾漫長。你條數其實唔算大, 如果同屋企人關係好佢哋又有經濟能力,不如同佢哋傾下先。
苦虎 發表於 16-7-2021 22:55
我冇嫁啦,不過人工好你少少,其實你齋銀行數ploan同現金分期,冇財仔冇min pay,短暫時期你捱得到, 你 ...

Drp息平左不過環聯就以後有drp記錄;(
第時想申請卡/借貸都好似好麻煩,所以頂到我都唔考慮了,不過呢度好好,可以睇到好多個案好多資料,先再諗清楚
Yuu 發表於 19-7-2021 12:08
Drp息平左不過環聯就以後有drp記錄;(
第時想申請卡/借貸都好似好麻煩,所以頂到我都唔考慮了,不過呢度好好 ...

咁又唔洗太顧慮呢個問題,你清哂條數又有固定高收入,銀行一樣會借比你同申請到card,我有个朋友入完學買樓一樣做到按揭,當然銀碼係有d分別
Yuu 發表於 15-7-2021 23:11
你搞成點?

今日打去,問重等緊痕生覆,不過个職員話應該冇問題。應該可以獨立做,但會唔會影響你其他銀行供款就真係唔知,最好直接問返個銀行職員,你一日唔同佢講會confirm做,照計你現時個tu record都唔會有啲乜嘢改動。