破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IVA / DRP 難題

唔好意思咁多位,小弟初黎報到,唔識規矩,如有得罪或誤會,等我澄清返,真實案件,我只問左一間暫時,我會小心唔再提名,抱歉萬分,太心急!
講講我自己個Case:

小眾
$150,000
$6,200 Monthly
4/30期

兄弟
$150,000
$7,250 Monthly
5/30期

F1
$50,000
$4230 Monthly
4/18 期

BEON
$150,000
$6417 Monthly
0/36

華僑財務
$80,000
$4694 Monthly
17/24 期

西亞信用卡
$10,000

渣兜信用卡
$100,000

小額錢債
$60,000

(呢兩個就係分到好長好長,無壓力的)
學資貸款
$60,000
失業貸款
$80,000

月薪大概33K-40K
想舒緩下再供長D,但問左外面話IVA / DRP成功機率都好低,建議直接舉手。
我擔心既位係,我舉左手,我每月都要上繳50-60%,即係同拎返出黎還無分別,仲有一世記錄,我先唔想舉手,請問大家有無成功例子,可以低機會都仲可以傾到? 我而家可以點做? 麻煩哂各位
你太多財仔數,drp佢哋一般唔受,唔想老破只可以逐間傾攤長黎還
因為破左效益唔大,假設我四年冇轉工冇加人工,四年月薪上繳一半,都差唔多等於我還咗一球咁濟,所以破真係冇意思
IVA成功點會低。但你拎幾皮出黎攪幾個月姐。但財仔多數都無drp。你得兩個選擇破或IVA。但你頂多幾期先 你有新數。兩者都係花底架喇 睇你自己點諗。
順供一年加揾份pt之後會輕鬆好多。
請問各位,我出去諮詢自己個case,對方只會根據我的意願去幫我安排,例如我想做啲咩佢就幫我做啲咩,所以想問吓我依家呢個情況,應該做唔到舒緩,做能試做IVA,而IVA只能經過律師樓及會計師樓進行,除左搵佢地做IVA,我自己仲有d咩可以做到? 我能唔能夠自己與財務公司商討計劃?謝謝各位
77999 發表於 23-11-2021 17:10
請問各位,我出去諮詢自己個case,對方只會根據我的意願去幫我安排,例如我想做啲咩佢就幫我做啲咩,所以想 ...

自己問有機會被誤會還吾到, 被財務CALL LOAN就大件事