破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

剛發現這論壇,請求大家幫忙

sandysoso 發表於 3-10-2017 13:06
樓主係邊間外判

這並不是重點 算罷
低收入加上3年沒和外判好好溝通溝通,又自把自為,自作聰明,情況不樂歡
Waihorico 發表於 3-10-2017 09:22
甘我想問如果加刑,甘除了生活費外的錢都要上繳,仲邊有錢去分期還大數? ...

講真外判係五會理你的。當年申破時 外判都追回我半年生活費 分幾期 四年內部份時間我係供二份的 才順利畢業
其實自把自為既人,後果係要自己承擔,我已經見唔少,到期解破先黎求救已經太遲
謝謝大家,我相信遇到此問題的肯定不止我一個,希望將來有同學借鏡,別重複犯錯,不過認真覺得其實外判這手法都幾黑暗
Waihorico 發表於 3-10-2017 14:43
謝謝大家,我相信遇到此問題的肯定不止我一個,希望將來有同學借鏡,別重複犯錯,不過認真覺得其實外判這手 ...

佢地係古惑...好外判主任並不多
cl475867 發表於 3-10-2017 14:37
其實自把自為既人,後果係要自己承擔,我已經見唔少,到期解破先黎求救已經太遲 ...

所以自已要執生不能不問不聞 自己事自之處理阿
網文資料,加真刑要還兩條數。破期欠的錢就算完了破產期,不清數一世都掛賬,因是欠政府錢。樓主仲係同外判好好溝通,爭取延期,分期清了條數。
謝謝大家,我相信遇到此問題的肯定不止我一個,希望將來有同學借鏡,別重複犯錯,不過認真覺得其實外判這手 ...

好明白 閣下的心情,外判係在商言商,想係整過個程賺盡,但個現況並不是由他們一手做成。

好肯定主住/外判都會講過:"除了已批準的開支,所有多餘既收入,都要用作還債。"

為什麼法律上會有破產?就係等我地呢D債仔係足夠生活條件之下去還錢,而不是還完錢之後,只利餘少少,或甚至冇錢去開飯。

還有一個意義,係比機會我地重申學習理財,清楚自己的責任,係處理金錢既問題上不再犯錯。

好希望所有同學,都會明白,將來條路係好定唔好,都要睇自己有冇改進。

sandysoso 發表於 3-10-2017 11:21
延期或者加真刑的後續程序如何不清楚,呢度揾唔到資料,大家開左條line便冇左下文。不能自動解破的原因多 ...

欠交年結,主任早已上庭
許生藍小姐唔夠一年遲交早已被告.
唔明點解呢版有人認為輕易大步檻過.

就算俾你過到,都只係好彩. 填下年結其實有幾難....

其實破產者連自己義務同責任都唔理,
抱住大安主義心態,更加不可取.

好多人以為自己做漏左,外判主任有責任去提醒,警告.
好似老豆教仔,訓導主任教學生咁. 無奈世界唔撚係咁樣運作的.
一般外判見你細客仔,唔鬼得閒同你慢慢玩. 就等解破之時先花少少時間 睇睇有無甩漏.

玩野外判係對付大客仔時裝佢彈.細客仔只係 因為收幾多錢做幾多野.
flypig 發表於 3-10-2017 15:31
其實破產者連自己義務同責任都唔理,
抱住大安主義心態,更加不可取.

無甘多人心水清,一早摸熟破產的整個流程,大把人烏端端,包括我自己,我係呢幾個月先去諗返轉頭。若是冇呢個聯盟,會更加多人蒙查查。
唔係d人烏端端,係d人搏大霧收入多咗唔出聲,唔上繳
cl475867 發表於 3-10-2017 16:44
唔係d人烏端端,係d人搏大霧收入多咗唔出聲,唔上繳

你說對了
剛入學,唔想犯錯,係咪加人工/想加生活費就同主任講就ok, 仲有冇特別野要同主任講架?
zee687 發表於 3-10-2017 17:28
剛入學,唔想犯錯,係咪加人工/想加生活費就同主任講就ok, 仲有冇特別野要同主任講架? ...

簡單講在學期間Year 1 至 Year 4 Year 1 班主任會定明條件 任何改變 要時通知任 加左人工 要通知主任 ,想加生活費要通知主任。不能自把自為,保證順利畢業
樓主呢個case 自把自為 必 自作自受 沒網友可幫到佢阿
其實申破時,大家可以去 破署網頁,望下老破者的權利與責任。
的確,好多人諗住俾錢搞掂。阿羊生,慾狼,梁一號粉,就叫俾錢搞掂。我地呢d 2打6,俾得4/5k 律師賺,又要幫你填表,
上庭,宣誓,包唔到咁多,佢地叫做 收幾多錢做幾多野。
如果解破先俾外判玩,原來律師叫做 關人忍事,你死你賤,又叫4K 已袋。

大家都係小心d 好。
我們只能提供意見 條路怎行 行定五行 一念之差 祝佢好運阿
flypig 發表於 3-10-2017 18:04
其實申破時,大家可以去 破署網頁,望下老破者的權利與責任。
的確,好多人諗住俾錢搞掂。阿羊生,慾狼,梁 ...

你說對了 當年6C 有同我講 申破後之後就五關佢事阿