破產聯盟

樓主: Chris1234567890
打印 上一主題 下一主題

急問!mpf

禁其實我搵破產處有無用呢?
正路要搵王膽石傾,你個case係佢跟.
問下破署都冇壞,睇下有冇意見比到你.
其實搵外判傾大家都知道有咩答案比我啦!!
咪會講禁樣做唔得扣剩都只會同破產處傾!之後答案都會話唔比返我!
其實我想問c兄!我搵外判可以點問令到佢一定會答到我呢?
有無c兄識?謝謝
樓主,我睇完之後個感覺就是可憐之人必有可恨之處。

你問左咁多但係就一D都唔聽人講。

如是因,如是果。
真係唔係好明!我mpf而家停又停唔到!而家可以點做?謝謝
樓主,既然羅左啦。咁唔好咁擔心啦。煮到來就食。打電話去求議員幫手啦。唔好再浪費時間啦。

我只係煩人一個,我的觀點可能錯誤,我希望你無事啦。快D去找議員幫手啦。唔好再拖
( a ) 從 強 制 性 供 款 所 產 生 的 累 算 權 益 如 仍 然 存 放 於 計 劃 成 員 的 強 積金帳戶內,則不 會 歸 屬破產案 的 受託人(《強積金條例》第 16條)。
( b ) 若 破 產 計 劃 成 員 在 解 除 破 產 後 獲 支 付 從 強 制 性 供 款 所 產 生 的 累算權益 , 則 破產案 的 受託人 無 權 申 索 該 等權益 。

( c ) 若 破 產 計 劃 成 員 在 未 解 除 破 產 前 可 獲 支 付 從 強 制 性 供 款 所 產 生的 累 算 權 益,則 破 產 案 的 受託人 可 申索該筆款項,因 該 筆 款 項 屬破產人的財產。
( d ) 《強積金條例》第 16 條並不適用於自願性供款或 獲 豁 免 而 不 受《強積金條例》管 轄 的 其 他 計 劃( 獲 強 積 金 豁 免 的 職 業 退 休 計 劃 )。自願性供款以及 獲強積金豁免的職業退休計劃 的 處 理 方 式,將 視乎 有 關 計 劃 條 款 , 包 括 沒 收 條 款( 如 有 )、 僱 傭 條 款 以 及 個別個案 的 其 他 相關情況 而 定 。
http://www.mpfa.org.hk/tch/legislation_regulations/legulations_ordinance/circulars/mpf/files/Circular_Letter_to_MPF_trustees_re_ORO_form_06072006_c.pdf

我觀點有錯誤。

MPF 所有強制性供,如果未羅,是受保障的!
chris, 雖然我是一個局外人, 我真的很不明白, 為何你要不斷地發問, 但又不斷地不聽取其他人的意見,包括admin 語重心長的回覆。 像是在浪費大家的的時間。唉。。。
多謝!樓主提點先!因為我再問過律師佢話叫我等到封mpf信確認曬d錢攞曬出來!先同破產處/外判傾!佢話最緊要係睇外判會唔會拖我!
我現在覺得迷茫係因為唔知點做先為止真係有用解決最好方法!唉
俗啲咁講,嘥撚氣。。。
因為黃嘉石話我之前加左人工無出聲!而家先攪幾皮幾數!但我每年加人工都有fex齊曬文件比佢!都唔明一下只叫我找曬佢點找!一年多加1k一年都多12k啦!唉
btw, admin真的非常有耐性 要贊賞一下!!!!
我太䆐唔係好明大家既觀點個個唔同唔知邊個有用!sorry
Ng....其實到呢一步,咩意見都無用。
解鈴還需繫鈴人。你只有搵+石傾。
至於佢點留難你,玩弄你。恕我直言,呢到幫唔到手。因為唔少巴c 打都俾外判玩緊,大家都係死9。
最後,祝你好運!!
唉!問過曬所有野!外判話未收到咩mpf!mpf公司又話要等積金局通知先可以發放!成兩個幾月咩都問唔到!唔知會唔會比人充公左呢?