破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

PK貝貝關於一萬蚊

kumho 發表於 25-8-2020 17:34
我現在還末收到報1萬封信要打去問佢吗?

主動爭取
心急人上 發表於 25-8-2020 15:51
我7/7 fax左申請10000自用信同埋上繳哂,今日8月25收到支票$6000,我單親帶住一個仔,之前做兼職,目前失業 ...

你case分享,話比我地知道一個道理:自己使左都唔好上繳先。講掂數先上繳。
哈密瓜 發表於 25-8-2020 22:02
你case分享,話比我地知道一個道理:自己使左都唔好上繳先。講掂數先上繳。 ...

我係怕好似你咁,洗完佢走黎煩我叫我還。根本都唔知佢分幾多比你為準則。廢事到時加我監。封信有講到明要先上繳後申請。白紙黑字寫明步驟點樣做,唯有按佢規矩黎。封信我六月尾已經收到話要上繳,唔可以自用住。唉,始終跟佢地4年,我怕今次如果偷雞洗左,若果下次又有派錢/關愛基金,我怕麻煩姐。
心急人上 發表於 26-8-2020 03:45
我係怕好似你咁,洗完佢走黎煩我叫我還。根本都唔知佢分幾多比你為準則。廢事到時加我監。封信有講到明要 ...

唔係派一萬!你收票得6千?
心急人上 發表於 26-8-2020 03:45
我係怕好似你咁,洗完佢走黎煩我叫我還。根本都唔知佢分幾多比你為準則。廢事到時加我監。封信有講到明要 ...

我使咗,佢先來信⋯⋯理得佢⋯⋯
寄完信,佢地打來同我講生活費情況(終於唔係古生),本身批我萬八,要每月還一千,但上個月突然比人減人工,得返萬四五,佢只係叫我每月Fax返糧單比佢睇就ok,唔夠唔洗比,終於有個職員係聽得明人說話
心急人上 發表於 25-8-2020 15:51
我7/7 fax左申請10000自用信同埋上繳哂,今日8月25收到支票$6000,我單親帶住一個仔,之前做兼職,目前失業 ...

請問用咩理由申請會好D,我湊住兩個小朋友做唔到野,只係想留少少錢旁身,減輕老公負擔,又唔係買野冇收據點好呢?
Ooboeyoo 發表於 26-8-2020 13:23
請問用咩理由申請會好D,我湊住兩個小朋友做唔到野,只係想留少少錢旁身,減輕老公負擔,又唔係買野冇收據點 ...

外判要你全部上繳?
Ming987654321 發表於 26-8-2020 04:55
唔係派一萬!你收票得6千?

政府派一萬,7/7上繳外判一萬,琴日外判退$6000比我
Ooboeyoo 發表於 26-8-2020 13:23
請問用咩理由申請會好D,我湊住兩個小朋友做唔到野,只係想留少少錢旁身,減輕老公負擔,又唔係買野冇收據點 ...

我照直講失業,兼職冇得返,加上單親,而家停課暑假因為要照顧小朋友更加冇可能另外再搵一份兼職,所以好需要呢筆抗疫基金。我fax信果陣係上個月,所以仲有話d錢用黎買校服書簿,由於失業,生活亦有困難,望予抒困等等。我張紙手寫,同埋寫得比較禮貌,用書面語。
Jed1122 發表於 26-8-2020 12:50
寄完信,佢地打來同我講生活費情況(終於唔係古生),本身批我萬八,要每月還一千,但上個月突然比人減人工, ...

你有冇問佢貴姓呀?下次搵返佢呀嘛!古生真係難溝通,講野仲要係不停重覆
我剛都收到信要上缴,如果已用咗係唔係寫信連單寄返俾佢,相反如未用先要入數俾佢,再同佢申請要用係邊?來
Ming987654321 發表於 26-8-2020 15:05
外判要你全部上繳?

都係封信話全部上繳
心急人上 發表於 26-8-2020 21:58
我照直講失業,兼職冇得返,加上單親,而家停課暑假因為要照顧小朋友更加冇可能另外再搵一份兼職,所以好 ...

師兄先全數上缴之後再同佢申請?
Jed1122 發表於 21-8-2020 15:14
師兄你都係跟貝貝?我早幾日收到信,之後寄返信比佢,同用咗去邊嘅收據,等緊佢回覆 ...

師兄寫1萬用咗去邊?
kumho 發表於 26-8-2020 22:44
師兄先全數上缴之後再同佢申請?

係呀,我全數上繳後,寫信fax比佢,搵左個空白位痴埋張入數紙。首先寫本人xxx,破產編號幾多,幾時收到10000$,已經係幾時將抗疫基金存入到破產戶口入面。
跟住就開始發揮你小宇宙,講下自己冇工返,要養仔,要生活,你希望拎到抗疫基金入面幾錢(我寫足要1萬),之後就講你要筆錢用黎做乜,希望佢批等等。外判唔好望佢批足1萬,我拎到6千已經滿足。我爬文有d c hing 批3-5千,跟主任就冇得講啦,鬆好多。冇計,跟外判。
心急人上 發表於 27-8-2020 14:30
係呀,我全數上繳後,寫信fax比佢,搵左個空白位痴埋張入數紙。首先寫本人xxx,破產編號幾多,幾時收到100 ...

明白,咁我申請要求的項目,需唔需要提供埋價值,價錢等等?
kumho 發表於 27-8-2020 16:17
明白,咁我申請要求的項目,需唔需要提供埋價值,價錢等等?

我沒有
貝貝職員打來同我傾10000萬蚊(不是古生),因為佢地程序上需要收到一萬,同你要寫信上去申請想留d錢用途,佢就會審批完會發支票比你,但我以經用咗,終於傾好要分期還,但佢地都知時勢問題,只係叫我盡快還清,最多分10期,之後佢會批幾多就寄返支票比我