破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我的生活費?

原帖由 老柴 於 2009-9-8 00:33 發表

咁你同個官講交通費時,如果佢問你點解要咁多......好難批嗰喎,你咪照上述咁講囉。

如果佢唔受,咁你咪大佢囉,你話以我一個弱質女子夜晚黑媽媽返屋企,如果比人打刧,或者強姦,係唔係你負責先

如果佢答你 "而家係唔係 ...

你哋明明之前教要同個官好好相處架bor
剛剛去破產個網睇
完來唔係上完庭就係頒咗令
之後仲有咁多野要做><
睇到我都一舊雲

破產令頒布後

3 破產令頒布後,破產人必須:-
  3.1 會晤
  (a) 依照破產管理署的信件通知盡快聯絡破產管理署或該署代理人或暫行受託人,預約會晤和安排移交資產,至於營商破產案,簿冊和記錄亦需移交。
(b) 在會晤時提交填妥的初步訊問問卷和每月收入及開支評估表格。

3.2 擬備破產令
  (a) 在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b) 收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。  

3.3 破產令存檔
  (a) 向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:
  (i) 蓋印;
(ii) 寫上存檔日期和時間;
(iii) 向高級司法書記提交一份蓋印本。

(b) 向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。
原帖由 小果子 於 2009-9-8 00:54 發表

你哋明明之前教要同個官好好相處架bor

對個官係要軟硬傔施........儍妹
原帖由 老柴 於 2009-9-8 01:02 發表

對個官係要軟硬傔施........儍妹

做到就係
我發覺成日俾人搵笨

回復 #61 小果子 的帖子

邊個搵你笨 ? 話比我哋聽
原帖由 老柴 於 2009-9-8 01:11 發表
邊個搵你笨 ? 話比我哋聽

連係街唔識d人都搵我笨囉

回復 #63 小果子 的帖子

街上梗係多騙徒啦,就算唔係騙徒,都係sales之類既人,佢哋目的只有一個......就係錢。

咁你遇到個乜誰,佢又點搵你笨 ?
原帖由 老柴 於 2009-9-8 01:23 發表
街上梗係多騙徒啦,就算唔係騙徒,都係sales之類既人,佢哋目的只有一個......就係錢。

咁你遇到個乜誰,佢又點搵你笨 ?

街上騙徒我真係遇過
我記得好耐之前試過係上水火車站
俾個講普通話的男人呃咗我部電話
個時情形係咁:
我出咗閘行咗冇耐,有個男人突然話自己俾香港旅行
佢同佢屋企人走散,問我借我電話打俾佢屋企人
個時佢睇個電話俾我睇,話冇電
所以我就借咗俾佢啦
之後佢講完電話,還返俾我啦
就不斷同我講野,我咪聽佢講
最近佢叫我借部電話俾佢,我開頭諗咗一陣話唔借
之後佢不斷咁說服我,話佢點聯絡唔到屋企人個d
仲話我信唔過佢,佢用部手提電話我抵押,佢仲抄低咗我電話
咁我見佢講到咁,就借咗俾佢,仲借咗一百蚊俾佢搭車
之後我第二日等咗都等唔到電話
我打去佢俾個個電話又話呢個號碼係空號
最後我拎佢抵押個部手提電話去d電話舖俾人睇下先知我俾人呃咗囉
電話舖d人話個部係D demo機
之後有諗過去報警,但又驚瘀,所以最後冇去
阿媽問我部電話去咗邊個時,我都係話跌咗
個部電話仲要係我第一次出糧自己買
依家諗返都覺得個時去報警好蠢

回復 #65 小果子 的帖子

其實街頭被騙者,多數都係出於 "好心" 或者係 "貪心"。

如果d陌生人問你呢樣嗰樣,又講到好鬼可憐咁好無助,就真係要多加提防。

至於有些陌生人無緣無故有野益你,都係萬事要小心為上。正如光棍佬打仔,便宜莫貪。

但我聽你語氣,好似唔止咁簡單喎.....係唔係工作上 ?
原帖由 老柴 於 2009-9-8 01:50 發表
其實街頭被騙者,多數都係出於 "好心" 或者係 "貪心"。

如果d陌生人問你呢樣嗰樣,又講到好鬼可憐咁好無助,就真係要多加提防。

至於有些陌生人無緣無故有野益你,都係萬事要小心為上。正如光棍佬打仔,便宜莫貪。

但我聽你 ...

工作上日日ot同俾人鬧
我都唔明我返咗幾日就要我ot
其他人又可以準時走
有d心理不平衡囉
原帖由 CPKing 於 2009-9-8 10:31 發表

啊,你真係命途坎坷囉,繼續勞力啦!

依家仲做住先
真係頂唔順會走
原帖由 小果子 於 2009-9-8 09:59 發表

工作上日日ot同俾人鬧
我都唔明我返咗幾日就要我ot
其他人又可以準時走
有d心理不平衡囉

咁你每天工作多長時間 ? 會唔會係你既工作岡位需要ot ? 見工時有無講明要ot ?
原帖由 小果子 於 2009-9-8 01:41 發表

街上騙徒我真係遇過
我記得好耐之前試過係上水火車站
俾個講普通話的男人呃咗我部電話
個時情形係咁:
我出咗閘行咗冇耐,有個男人突然話自己俾香港旅行
佢同佢屋企人走散,問我借我電話打俾佢屋企人
個時佢睇個電話俾我 ...

警訊都有做過呢類騙案喎。
你份係咪新工嚟架,噤OT有冇錢比番,如果有咪做住先,如果冇又頂唔順咪唔好做do囉、
原帖由 lily88 於 2009-9-8 13:34 發表

警訊都有做過呢類騙案喎。
你份係咪新工嚟架,噤OT有冇錢比番,如果有咪做住先,如果冇又頂唔順咪唔好做do囉、

ot 冇錢呀
我今日都係12點收工
剛回到家(又偷偷搭的士)
原帖由 CPKing 於 2009-9-8 15:30 發表

可能你年紀重細,我覺得你需要接受下磨練,間間公司都有好多小人,
手指人,你過倒呢關,人就會向上行一步,又會明白多一點求生之道。

不公平,度度都有,咬緊牙關吧! ...

我過唔到囉
我返工個幾星期工
個主管應為我乜都應該識晒
我根本就好多野唔知點做
我唔識問佢,佢居然仲話我做咗幾日,應該識晒架喎
我心諗
我日日都做唔同野,昨天做個位又唔同今日做的
日日咁轉,我點會熟到
總之依家好down好累
原帖由 小果子 於 2009-9-10 01:09 發表

ot 冇錢呀
我今日都係12點收工
剛回到家(又偷偷搭的士)

你搭的士返屋企要幾多錢?連ot你咪返成10個鐘,噤你聽日返幾点。你真係唔可以話比受託人知你搭的士,或者你話搭通宵小巴,車費好貴。

原帖由 lily88 於 2009-9-10 01:17 發表

你搭的士返屋企要幾多錢?連ot你咪返成10個鐘,噤你聽日返幾点。你真係唔可以話比受託人知你搭的士,或者你話搭通宵小巴,車費好貴。

搭的士要成30幾蚊
如果趕得切12點尾班小巴,就只需$10

我依家車費照費來回6程車費,冇計的士
多咗個d咪加大返小小其他支出><

每日都返下午1點
不過我依家仲填緊今朝拎到個份問卷同收支
明早要10:30去到屯門交文件

原帖由 老柴 於 2009-9-8 11:14 發表

咁你每天工作多長時間 ? 會唔會係你既工作岡位需要ot ? 見工時有無講明要ot ?

見工時講話係分4班制架
完全冇講ot
合約都寫明如果員工ot公司係唔會俾錢

原帖由 小果子 於 2009-9-10 02:22 發表

見工時講話係分4班制架
完全冇講ot
合約都寫明如果員工ot公司係唔會俾錢

冇辦法...做住先啦...個市好啲就搵份好嘅...加油{:3_48:}