破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後申請公屋...

wahtung 发表于 29-9-2012 15:43
我睇無啦,而家出面啲租咁高,啲人都唔怕乜宅物宅都照住,好多人出面交租都成半個月糧啦 ...

冇我份
dopod123 发表于 29-9-2012 13:17
哈哈  睇怕都用唔著

18開始排去到30都唔知有未?

話7-8年喎。
wahtung 发表于 29-9-2012 15:06
我隔離單位個男人都係裡面暴斃

暴斃= 自然死?
咁都無咁驚。
flypig 发表于 29-9-2012 15:44
幾多分左右可以住特快??

有藍卡就可以申請,申請完先計分分先後。
worldcat 发表于 29-9-2012 17:36
暴斃= 自然死?
咁都無咁驚。

唔係,佢本身無做嘢,成日大炒大閙,果時同佢對面單位住戶嘈過好多次,啲人懷疑在家突然暴燥选底撞到頭在地上去咗,果時仲未知,後期佢單位好臭,於是報警,消防隊破門入屋,香咗,啲未真係好臭
wahtung 发表于 29-9-2012 17:44
唔係,佢本身無做嘢,成日大炒大閙,果時同佢對面單位住戶嘈過好多次,啲人懷疑在家突然暴燥选底撞到頭在地上 ...

爛肉味真係好臭。
話說以前做暑期工sales,留上係酒樓。
間酒樓執左一排後,傳出超臭味。
細個膽生毛,同個物業主任,保安阿伯加幾個人一齊開門入去。一開鐵閘陣味十級臭,之後搵來源。果陣時真係有諗過喺咪有人c左。
最後發現原來係酒樓執左, 雪柜裏面有好多肉因為無電所以爛晒。爛到有堆 c蟲係到。
自己出左黎嘔左兩次定三次。
worldcat 发表于 29-9-2012 17:33
話7-8年喎。

邊有噤快呀,起都起唔到啦

但老實講我唔太同意30以下可以申請公屋的

但社會這樣又好以冇計。。。。。
worldcat 发表于 29-9-2012 17:38
有藍卡就可以申請,申請完先計分分先後。

甚麼是藍卡??
另外有朋友長住大陸﹐可以申請嗎??
dopod123 发表于 29-9-2012 23:53
邊有噤快呀,起都起唔到啦

但老實講我唔太同意30以下可以申請公屋的

根本你幾多歲申請都係差不多!計分制你咁既!
如果你18歲就由零分開始!排左一個月就一分!依家閒閒地都一定要有130分你先有機會上樓!
假如你係40歲先申請!咁你即係40-18=22。一年有3分!即係如果你係40歲申請單人你一申請就有66。
比個18歲既人就快作一半啦!
跟本唔會話18歲就開始申請有咩著數!
而且!好似我女咁!因為我無取消佢係我個間公屋度個個戶籍!又要比佢倒扣30!!
我個女一開始申請係-30。不過佢都排左一年!依家應該係-18分
當你寄左申請表比房署!佢睇過晒齊文件!而又合資格!佢會寄返張藍色既卡比你!收到藍卡即係你已經正式排緊隊!但當然整個申請過程要好幾年同埋佢會係有需要約你去資產審查!
worldcat 发表于 29-9-2012 23:19
爛肉味真係好臭。
話說以前做暑期工sales,留上係酒樓。
間酒樓執左一排後,傳出超臭味。

我仲記得消防隊要破門時問我借啲香,點著咗先入去,我都拿拿聲關門,啲味好惡頂
man3x 发表于 28-9-2012 18:41
試唔試就真係隨得你!
本來唔想講太多私人野係公開地方!但又唔想好似我得個講字!
唯有講小小!我曾經派過 ...

我想問一下,你話買咗間居屋,後又再轉返公屋,你系咪賣咗居屋兩年後先至申請公屋?因為我印象中好似申請公屋或居屋甚至夾屋,系兩年內都不能是業主,是這樣嗎?定系因為你搞破產會有特別安排?
pre-bankruptcy 发表于 7-10-2012 12:28
我想問一下,你話買咗間居屋,後又再轉返公屋,你系咪賣咗居屋兩年後先至申請公屋?因為我印象中好似申請 ...

兩年內都不能是業主,因為你搞破產會有特別安排......係~
只要你出示張破產令,就有特別安排.
我係比銀行收左樓去銀主盆!
銀行賣左之後接近三年我先再申請公屋!初時比房署彈回頭唔比我申請!後尾我交左銀行收樓令!再加封解釋信佢就批左比我排隊!
man3x 发表于 7-10-2012 19:31
銀行賣左之後接近三年我先再申請公屋!初時比房署彈回頭唔比我申請!後尾我交 ...

我想問你再申請公屋時,入息有冇超額.........
man3x 发表于 7-10-2012 19:31
銀行賣左之後接近三年我先再申請公屋!初時比房署彈回頭唔比我申請!後尾我交 ...

三年都反對你申請?道理上你已經系合乎兩年內沒有擁有物業的條件至啱窩!點解會反對?
pre-bankruptcy 发表于 7-10-2012 23:10
三年都反對你申請?道理上你已經系合乎兩年內沒有擁有物業的條件至啱窩!點解會反對? ...

因為係居屋,理論上每人只可享用一次政府房屋計劃。
居屋,夾屋,首置申請過係唔合資格申請公屋,但特殊情況可個別安排。

唔關兩年內係唔係業主事。
任何人士都係!一生人只可以享有一次福利!
例如買居屋!借錢買首置等!
因為我之前係用公屋去買居屋!所以被拒絕!
申請公屋最基本條件當然係不可以超入息啦!超左一定唔得!
其實好簡單,唔理你係咩人,申請公屋第一步就係睇入息,過咗1蚊都冇得傾亦絕對唔會理會你有幾多支出.
特快唔駛申請,一年有2次,通常第一年唔會有信叫你參加,第2年有信寄俾你問你參唔參加,當你參加後會有個no俾你,但通常3年後個no先有機會去選樓,我下年1月夠3年,參加咗3次特快,最近呢次個no先係8千幾,特快只係得千零間屋
月頭終於排到去見主任查入息,我同佢講我破咗產,佢話咁就簡單,因為資產一定冇,好快就check哂所有資料,又開始繼續等.....因有人查完等咗一年都冇消息,有人半年就有,所以好難講.最重要係不論你單親/破產一律照正常排隊,係唔會有特別,我就係一個人辦