破產聯盟

查看: 5360|回復: 76
打印 上一主題 下一主題

入學過程分享

首先感謝版主提供呢個平台俾我地!同埋多謝各位C兄C姊提供意見參考。

暫時所有手序已辦好,所以想分享一下我的申破過程俾大家參考。

當初原本想搞iDRP但不成功,所以最後決定申破。決定申破後,第一條問題係自己搞定搵6C搞,最後決定搵6C搞。雖然要幾千銀,但同老婆商量後為免出差錯都係搵6C搞。呢一點其實都有點後悔,因為搵6C搞雖簡單一點,但其實佢地做嘢比較慢。交齊文件後5個工作天後先安排到宣誓,宣誓後又要另4個工作天入紙。所以係呢度提醒大家如果因爲怕俾人追數的話,可以考慮自己搞,正常一個工作天就可以搞掂。

我見到有C兄問宣誓係唔係要去另一間6C樓,答案係!呢個係正常程序。但宣誓前6C話,其實呈請後仍有機會搞DRP,佢話咁做有兩個好處:
1)呈請後呢幾星期會暫停追數,咁就唔需要搶心搞DRP的過程中會被追數
2)銀行審批態度會有分別,因為申破其實銀行驚過你

入紙申破後,我要等4星期頒令。

其他等頒令後,再同大家分享

補充內容 (20-2-2017 12:10):
剛剛發現我冇講申破時需要提供的文件:1) TU報告,2)所有銀行戶口/信用訴戶口/投資戶口資料,3) MPF戶口資料,4)保險資料,5)保險箱資料,6)其他

補充內容 (4-3-2017 15:14):
呈請兩星期後收到破署第一封信,內容冇乜特別都係同其他C兄一樣叫你頒令後5個工作天內到指定地方交文件。

補充內容 (23-3-2017 08:48):
頒令後即時約主任攞保留銀行戶口信,約30分鐘搞掂之後立即到銀行申報保留戶口,又係約30分鐘搞掂。永X銀行戶口要第二日先用得返。
推薦
floklxx 發表於 23-2-2017 18:06
如hohochi所講,頒令後都係一年一份年報。就算頒令有問題都一定係搵正規6C穩陣 ...

仲可以搵志願機構幫手

東華三院健康理財家庭輔導中心
http://www.tungwahcsd.org/tc/our ... HBFDCC/introduction

向晴軒
debt.caritas.org.hk
回復 支持 1 反對 0

師弟, 4年好快過
alan1alan 發表於 17-2-2017 10:27
師弟, 4年好快過

多謝師兄,不過其實申破了成個人反而輕鬆晒。起碼唔使諗點用兩個蓋去蓋5個煲
我依家就比人追緊又未搞破,壓力好大
keung410913 發表於 17-2-2017 18:01
我依家就比人追緊又未搞破,壓力好大

雖然我自己破左,但仍然唔鼓勵其他人破,不過如果真係冇更好辦法解決就唔好拖,事關被追數嘅心理壓力真係好大,我果排日日都冇晒胃口食嘢夜晚又訓唔到
我都準備入學了,月尾先有錢做,想問係咪一申請就冇人追數家啦?我好多疑問。。。
eggchau 發表於 18-2-2017 18:47
我都準備入學了,月尾先有錢做,想問係咪一申請就冇人追數家啦?我好多疑問。。。 ...

銀行,1線財仔。一入纸有no,fax 過去就吾追
eggchau 發表於 18-2-2017 18:47
我都準備入學了,月尾先有錢做,想問係咪一申請就冇人追數家啦?我好多疑問。。。 ...

師兄我現時情況同你一模一樣 依家不停係咁追數拖到都唔知點再拖
Wing2016 發表於 18-2-2017 19:16
銀行,1線財仔。一入纸有no,fax 過去就吾追

請問二線喇
新手,申請要要帶啲咩去?我揾極都揾吾到邊到有寫。樓主可以幫幫我嗎
yyy321 發表於 20-2-2017 00:01
新手,申請要要帶啲咩去?我揾極都揾吾到邊到有寫。樓主可以幫幫我嗎

都係信用卡月結單、信貸合約、銀行戶口資料、MPF資料、保險資料
hohochi 發表於 20-2-2017 10:01
都係信用卡月結單、信貸合約、銀行戶口資料、MPF資料、保險資料

如果有其他資產都是提供埋資料,如保險箱同車的牌薄等
呢幾日都收到信話可提供破產期間跟進服務。。。。。。
floklxx 發表於 22-2-2017 15:45

樓主都係找6C 好
floklxx 發表於 22-2-2017 15:45

呢D廣告唔洗理 破左都係一年交一份年報者