破產聯盟

查看: 3384|回復: 81
打印 上一主題 下一主題

剛發現這論壇,請求大家幫忙

小弟2014年破產,當時人工月薪7500,批了生活費7千,每月上繳500!
過去3年均有加班及加人工,但冇即時上報,只係在年報時一併寫了真實收入和堆砌了支出(你們懂的)!
現在快過了4年,收到外判信件約見和重新計算收入支出,看了好多討論我估最後是要追回這些款項,我明白9成要嘔番出黎!
問題來了:我現在人工10400,正常生活費會加些少到8千,那我每月應該上繳2千左右,這樣冇問題,但如果要再還之前的大數,外判大多是怎樣處理的?
當然我冇可能也冇辦法拿到這筆錢出來,借也很困難,但按這數目,再看我人工(在冇任何加班情況下計算)就算分期也起碼講緊分50-60期我才有能力還清,如果我真的冇錢既話,將會面對些什麼情況?
推薦
今天對左數,由原本上繳500增加至上繳2千8,之前多出的欠款待會計師計算好再發信通知我,如果冇能力還款就到時電佢傾分期,如果加刑4年也無法清還就入紙申請我第二次破產
回復 支持 1 反對 0

冇錢還,冇得解破,直至清還全數欠款
一次過比 外判就可發反對通知信,否則協議分期還,期數可同外判傾,例如分18期就變相加刑18期
外判可能有指引,分期超過幾多期的要加真刑
先死後生 發表於 3-10-2017 08:23
一次過比 外判就可發反對通知信,否則協議分期還,期數可同外判傾,例如分18期就變相加刑18期 ...

甘我想問如果加刑,甘除了生活費外的錢都要上繳,仲邊有錢去分期還大數?
我的理解應該唔使,加刑隻係補交欠款,若是加真刑就要跟夠程序
延期補繳欠款,清數就可以畢業,加真刑就跟程序,最多加多四年
唔知岩唔岩
難聽都要講一句 呢樣野 又係自把自為!加左人工不告訴主任,到畢業前才知出事!外判最喜歡呢類人,因為佢地可以話太忙未有發現,而樓主亦沒主動申報,錯先在樓主,己經有位完全入晒!將心比己 外判大可以加佢4年刑,比佢分4年還,同時收入減開支再還4年,同期執行,呢個係最壞情況
至於實質外判如何處理,係好睇樓主與外判既溝通及合作。建議樓主按自己能力還左條大數佢。例如分12期,由於這12個月係變相加刑未正式解破 所以係要還二條數的。
當然以往亦有人五理外判拒絕合作,不工作,不還錢,不溝通,待4+4結束,同時亦不申請不反對通知書,即係4+4+5待TU底,而日子一樣係甘過。要行怎樣的一條路,其實係自己選,沒人幫到佢
有兩種,一係法庭判決,咁真係加刑.
聽講,加刑期內,都要上繳.
第二種唔算法庭判決的加刑,即到4年破已解.但外判死人唔出信.
要你清哂欠款先俾信你.

sandysoso 發表於 3-10-2017 09:29
我的理解應該唔使,加刑隻係補交欠款,若是加真刑就要跟夠程序

如果可以一筆清 係不用加刑
sandysoso 發表於 3-10-2017 09:04
外判可能有指引,分期超過幾多期的要加真刑

所以我說的是變相加刑。至於是否還二條數 樓主真係要好好同外判溝通
flypig 發表於 3-10-2017 10:57
第二種唔算法庭判決的加刑,即到4年破已解. ...

延期或者加真刑的後續程序如何不清楚,呢度揾唔到資料,大家開左條line便冇左下文。不能自動解破的原因多數同欠款有關,其次是欠交年結表吧。
先死後生 發表於 3-10-2017 10:57
如果可以一筆清 係不用加刑

樓主欠款太多,一筆清的可能性不大。樓主最不不利的是供養父母外判冇批而開數供養,個人膳食和雜費加大左反而有得傾斜,就算上庭都可以用通賬的理由做抗辯。
樓主今天對數,結果好快知,希望樓主上來講返結果。
先死後生 發表於 3-10-2017 10:56
當然以往亦有人五理外判拒絕合作,不工作,不還錢,不溝通,待4+4結束,同時亦不申請不反對通知書,即係4+4 ...

這樣不會被控告嗎?
flypig 發表於 3-10-2017 10:57
第二種唔算法庭判決的加刑,即到4年破已解. ...

如果我唔須要個封信是否可以在完破產後不理會那筆大數?有機會抽後算賬告上法庭?
Waihorico 發表於 3-10-2017 11:43
這樣不會被控告嗎?

有無手尾跟我五知 但真係有呢類人