破產聯盟

查看: 5758|回復: 78
打印 上一主題 下一主題

我的生活費?

明天上庭
以下係我收支個表
大家幫幫忙睇下得唔得

收入$7000
支出:
供養媽$1300 (家庭主婦)
供養爸$1300 (剛失業)
水電$500
上網$203
手提電話$130
食飯$3000
車費$1400 (每日要搭三程車,來回六次,夜晚OT仲要搭的士至返到屋企)
雜費$500
醫療$300 (成日傷風感冒個d)
強積金$350
車費$1400 (每日要搭三程車,來回六次,夜晚OT仲要搭的士至返到屋企)

的士....一定唔得

水電:實報實消....三個一月好難用$500,

我提議你不如

供養媽$2000 (家庭主婦)
供養爸$2000 (剛失業)

報返大d....平衡返條數.

雜費$500 (好似已包括醫療,因為你不是長期病患)

原帖由 bb_q_888 於 2009-9-7 10:33 發表

的士....一定唔得

水電:實報實消....三個一月好難用$500,

我提議你不如

供養媽$2000 (家庭主婦)
供養爸$2000 (剛失業)

報返大d....平衡返條數.
...

但唔搭的士我個度冇車返屋企架喎( $1100係實際車費,$300係預黎搭的士)
水電,我屋企4個人,得我同我哥一人一半
聽你之前講,阿哥買樓結婚,如果佢真係搬出去住,有d數都可以預大d,如果係你自己調整啦。

至於的士費,你咁直接同佢講實唔批啦,正一春虫虫。

但你可以試下老實d同個官解釋,話住村一個女仔晚上返屋企好危險,叫佢响 """交通費"""方面批多少少比你。
早晨各位, 如果我都想問同一問題, 是否要開一個新topic?
Thanks

回復 #7 CPKing 的帖子

小果子係春虫虫既始祖,係分唔開既。

(正如周秀娜 = 靚模,係不能分割一樣)
唔該哂 CPKing 兄

收入失業
支出:
1) 租金$2200
2) 供養爸$4000 中左風 (有公立醫院証明)
3) 水電煤$500
4) 上網$162
5) 手提電話$68 (低唔係用我名, 因被bad listed)
6) 食飯$3900 (食煙)
7) 車費$600
8) 雜費$500 (good)
9) 醫療$800 (腰骨歪左及中醫調理, 可以攞證明)

請指教...

另外唔該哂樓主借個地方...

回復 #12 CPKing 的帖子

雖然我哋對小果子既態度係衰d,但實際當佢係 "世姪女" 咁教

小果子嗰篇文,總數有575個帖,都唔知係唔係破聯既記錄。

至於我隻乸,呢d係緣份既安排,我都唔識答。
收入失業
支出:
1) 租金$2200 (bills requested)
2) 供養爸$4000 中左風,有公立醫院証明 (need to separate cost,ie.供養and醫院cost )
3) 水電煤$500
(1個,電都$360 1個月, 水就今個月先係$140)
4) 上網$162
(bills requested)
5) 手提電話$68 低唔係用我名, 因被bad listed
(perhaps you need to switch to another service provider)
6) 食飯$3900 (食煙cost, cannot and $3K top for食飯 is a generally figure)
7) 車費$1000
(suggest $1000)
8) 雜費$500 (good)
9) 醫療$800 腰骨歪左及中醫調理, 可以攞證明 (should be OK)

冇屋企電話單...{:3_44:}

但係同我0係律師樓所比嘅資料有啲出入, 有問題嗎?

多謝你嘅advise, 中英文都冇問題ga...

回復 #13 老柴 的帖子

一見小果子出現,大家都驚驚! 要打醒十二分精神!
原帖由 zbridgehead 於 2009-9-7 11:53 發表
一見小果子出現,大家都驚驚! 要打醒十二分精神!

小果子比起孖手指,來得更震撼
原帖由 CPKing 於 2009-9-7 12:08 發表

各師各法,其實無乜所謂的。

最重要係合理,比方說,你揾一萬,但比父母用咗5仟,
唔算唔合理,但比較少人會比噤多屋企。

我以前比開5仟呀媽(老豆瓜咗),律師樓建議4仟,但現實一般只會批1.5~2K per head.
律師樓話我以前收入 ...

Oh...明白哂, 照去做左先...遲啲我再會報上唻分享下...

都多謝你嘅意見...{:3_48:}

原帖由 CPKing 於 2009-9-7 12:13 發表

Welcome

將來唔明再問啦!

Good luck!

一定, 一定...Thanks very much!!

{:3_48:} {:3_48:} {:3_48:}
原帖由 CPKing 於 2009-9-7 12:14 發表

孖手指?乜水?

小雲妮.....一個20多歳既女仔,曾經寫咗篇長氣故仔......

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1910&extra=page%3D1

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1928&extra=page%3D1

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1995&extra=page%3D1
原帖由 老柴 於 2009-9-7 12:03 發表

小果子比起孖手指,來得更震撼

咩係孖手指?
睇到lu
但唔明點解叫孖手指
原帖由 小果子 於 2009-9-7 12:31 發表

咩係孖手指?
睇到lu
但唔明點解叫孖手指

嗰嗰睇完都明,點解係你得你一個睇唔明,本來唔想話你........但係又忍唔住出口.........你真係春xx...

回復 #1 小果子 的帖子

想問如果有兩頭住家自己住同要供養父母(退休完全冇收入) 要我養. d水, 電同石油氣可唔可以兩邊都報哂?
原帖由 BB5555 於 2009-9-7 13:48 發表
想問如果有兩頭住家自己住同要供養父母(退休完全冇收入) 要我養. d水, 電同石油氣可唔可以兩邊都報哂?

絕無兩頭住家此回事,

"供養父母"一項已含以上雜項啦.
原帖由 CPKing 於 2009-9-7 12:08 發表

各師各法,其實無乜所謂的。

最重要係合理,比方說,你揾一萬,但比父母用咗5仟,
唔算唔合理,但比較少人會比噤多屋企。

我以前比開5仟呀媽(老豆瓜咗),律師樓建議4仟,但現實一般只會批1.5~2K per head.
律師樓話我以前收入 ...

各位午安... 插咀問句 ...

我過兩日便要上律師師交文件,想問是否失業中一般都唔會傾生活費住?

還有 ... 一般律師樓要幾多份文件啲副本? 一份定數份?

有數份月結單都係 e-bill 來的 ... print out 會否唔接受?

先謝過!
原帖由 301 於 2009-9-7 13:51 發表

絕無兩頭住家此回事,

"供養父母"一項已含以上雜項啦.

哦! 咁死梗. 我兩邊都報. 不過我係住套房. 自己住只報水,電同租金. 只有水,電都兩邊報. 其他就全報父母屋企(電話, 上網, 收費電視. 石油氣. 雜費..)

當然自己車費, 食都報啦. 加供養父母費.

不過真係我負責wor.