破產聯盟

查看: 5842|回復: 81
打印 上一主題 下一主題

真係好黑!!!我判左比外判殺手><

救命呀, 岩岩開完債權人會議返黎!!!
一入去破署條友就話我同另外幾個人判左比"皇x石"個間野,
個一刻我真係晴天霹靂, 好老實...我真係想喊~
去到同呢間野個職員傾, 個條男人已經串串貢, 真係唔多想理佢,
點解我會咁唔好彩架...我見之後另一班人係判比另一間,
我有個朋友之前就係判左比另外一間, 佢話人地個間very好人,
我好擔心呢間野留難我, 我怕佢食左我成個月份糧,
好老實, 我份糧根本唔夠屋企開支, 我都唔知點算好!!!!!
頭先同媽咪講電話真係講到喊(TT)

有無師兄/姐又係判左比呢間野, 你地有咩特別遭遇可以話我知嗎?
等我小心d都好(雖然我知唔夠佢鬥).....
如果唔方便係度講可以pm我呀, 謝謝!
救命呀, 岩岩開完債權人會議返黎!!!
一入去破署條友就話我同另外幾個人判左比"皇x石"個間野,
個一刻我真係晴天霹靂, 好老實...我真係想喊~
去到同呢間野個職員傾, 個條男人已經串串貢, 真係唔多想理佢,
點解我會咁唔 ...
morikk 發表於 2009-12-11 12:57

怕乜野,外判都要按程序做,例如生活費佢點都要批$3000,唔通佢批$1500俾你?

破產之後要慳的使,預左架啦,只要做好準備功夫 ( 日常開支單據 ),一的都唔使驚。
I also afraid 皇x石, but not yet know which I will go

我唔係話怕佢, 只係怕佢唔講道理!
以我媽咪為例, 佢有糖尿病, 但唔係嚴重個隻,
政府醫生開左張藥單比佢, 叫佢每個月都去藥房買指定既藥食,
呢d藥, 一盒都要三百幾, 一個月起碼要兩三盒,
但我地手上只有政府張藥單, 上面係無價錢既, 我阿媽又無問藥房拎收據個d~
咁...佢會唔會唔批我媽咪既藥費比我呢?
另外仲有我阿爸, 佢有心臟病同糖尿病, 政府有藥開比佢食,
雖然係唔洗好似我媽咪咁一個月幾百蚊藥, 但每兩三個月去覆診都係要比一百蚊診金...
咁...佢會唔會又唔批呢?
我報供養父母兩個人合共係六千, 佢會唔會覺得比得太多?

阿爸阿媽退左休無收入, 全屋乜支出都係我一個份糧,
如果佢仲要扣呢樣扣個樣, 咁佢真係好無良!!!!!
5# morikk
你咁慘,扣你唔度嘅,放心啦!藥嗰度你叫藥行寫翻張報價單咪得lor!
macauranger 發表於 2009-12-11 13:49

師兄, 希望承你貴言, 佢真係唔會點扣我錢啦!!!
唉.....遇著呢間野我真係覺得好失望!!!
我依家發現, d銀行好鍾意搵呢間野, 如果係財仔多數搵另外一間~
唔知係我錯覺定係乜...
我唔係話怕佢, 只係怕佢唔講道理!
以我媽咪為例, 佢有糖尿病, 但唔係嚴重個隻,
政府醫生開左張藥單比佢, 叫佢每個月都去藥房買指定既藥食,
呢d藥, 一盒都要三百幾, 一個月起碼要兩三盒,
但我地手上只有政府張藥單,  ...
morikk 發表於 2009-12-11 13:43

買完藥有收據架,保留藥單及收據,記得影印存底,佢一定要批,唔使驚。
殺乜鬼手呀!

咪又係人一個,間野既職員都會入泥睇既啦!

你越係驚就越係"食硬"你,你自己做好功課,有單、有據,咬你食咩!

5# morikk
如果你同父母同住. 你可以一開頭報兩位食飯$6,000. 另加每位醫藥費$1,000即$2,000. 不過一定要醫生寫紙(政府醫院都得) 連藥名話要買藥. 再交單據. 如果冇就要藥價單. 其他水電煤, 電話上網, 屋租加雜項另計. 希望咁樣你可以批多d啦...
我係咁先批多d.
5# morikk

如果生活費有不合理扣減, 唔好簽任何文件, 要求交回破產官跟 or 比法庭判.
10# BB5555

謝謝師兄我意見, 我會跟住做架啦!
總之盡量搵哂d單比佢, 不過我想問, 如果新年屋企開支大左,
到時可唔可以同佢講返架? 係咪下下都要打電話問佢比唔比, 得唔得呢?
11# samtsang

如果佢真係太過份, 我一定唔會簽, 我唔係唔同佢合作~
只係生活真係迫人, 如果唔係我都唔洗破產啦!
希望佢地真係可以企係我個邊諗下...唔係下下都為住d債權人囉!
11# samtsang

如果佢真係太過份, 我一定唔會簽, 我唔係唔同佢合作~
只係生活真係迫人, 如果唔係我都唔洗破產啦!
希望佢地真係可以企係我個邊諗下...唔係下下都為住d債權人囉! ...
morikk 發表於 2009-12-11 15:17

大家立場唔同,佢無可能企係破產人士個邊,能夠做到公平公正已經好好喇。
14# 豬公

咁又係...叫佢企係我呢邊諗簡直就係妄想!!!
12# morikk
你最好早d出信再過一星期補電話問. 因我預備咁做. 預早問可唔可以攞多小雙糧過年. 不過我未知得唔得. 試下jar.
14# 豬公

咁又係...叫佢企係我呢邊諗簡直就係妄想!!!
morikk 發表於 2009-12-11 15:23

其實都不用太擔心的,屋租水電煤醫藥費等有單就一定批,總之唔會差過未破產前。
祝你可以唔駛扣咁多錢! Good Luck! :)
殺乜鬼手呀!

咪又係人一個,間野既職員都會入泥睇既啦!

你越係驚就越係"食硬"你,你自己做好功課,有單、有據,咬你食咩!
zbridgehead 發表於 2009-12-11 14:15

無錯啦~~~有單有據怕乜!

而家都未開大會你就咁驚~~~已經輸咗一注比人。

最緊要開會事前做足準備工夫,到開會時要爭取表達你要求既生活開支,批唔批一件事,如果你認為要批但佢無批到,咁就向破署投訴同埋講出理由。

你要記住,你先係佢既殺手

評分

參與人數 1城市金錢 +5 收起 理由
admin + 5 我很贊同

查看全部評分

19# 老柴

我都係咁話~產都破得啦~驚乜鬼呀~咪自己嚇自己先得架~仲有唔合理咪唔簽lor,大家立場唔同~爭拗預咗啦!
21# macauranger
斷人衣食,猶如殺人父母!
macauranger 發表於 2009-12-11 16:58

講得好呀! 我唔食, 家人都要食!
外判殺手