破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: cftong
打印 上一主題 下一主題

其實破產本身就是一場賭博?

a981142 發表於 18-4-2024 16:18
講黎聽下,點損失慘重,關屋企人咩事

當年冇咁多師兄指點。

佢欠銀行50萬,朋友百萬。本來唔想破,驚層居屋被收。
後來有人同佢講聯名樓唔會收,成家可繼續住,佢開心到即破產,仲將朋友嘅百萬寫埋落去(朋友冇追)

結果大家都知..

阿媽供左十幾年後,供斷了,破署先出手要求贖樓。呢個時間,層樓已升左幾百萬。即係要家人再拎錢出來。
當然冇錢。
另一方案,係賣晒成層樓分錢,破署攞住半層樓嘅錢如能夠還晒個筆錢,有剩可以歸阿媽,但可惜,銀行嗰50萬亦因利息而變成過百萬(十幾年)。

而家都唔知點。
cftong 發表於 18-4-2024 20:19
當年冇咁多師兄指點。

供完先問你拎返層樓錢 咁狗
睇樓主寫D野膠膠地
當年冇咁多師兄指點。

其實成件事好唔合理, 同好多疑點, 破產令過後所有債務就一筆勾銷架啦, 點會當年欠50萬到而家都利疊利變成過百萬。
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 23:06
其實成件事好唔合理, 同好多疑點, 破產令過後所有債務就一筆勾銷架啦, 點會當年欠50萬到而家都利疊利變成 ...

你仲信佢?
樓主都幾得意⋯⋯ 冇人迫你借錢或用信用卡先洗未來錢,你冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,你唔想未唔好破產慢慢還,或者你移民都唔要考慮老破
當年冇咁多師兄指點。

供完,還左百幾萬,剩低既錢可以分啦,唔係咩?
可能我都唔完全清楚個故事。都係有師兄叫我講我先講。

我理解係,破署擁有半層樓業權,基於居屋,破署一直唔收樓亦唔同阿媽傾,直到層樓供完,先以業權人身份同阿媽deal。
對的,破令已過10幾年,件事其實已唔關破產者事(父親)。但如被充公的資產抵債後有剩,應該可以還返比債仔。
但原來筆債一直未清,係要計息的。
所以呢個時候選擇賣樓,分錢,能返還比債仔的都所剩無幾。
亦可以話,家人一直幫破署供半層樓。

可能我講得唔清楚,信唔信無所謂。不過只係想分享提醒有聯名居屋的破產者,伴侶如繼續供,是等於幫破署供半層。後來爬文先知呢種情況,應該斷供,變銀主盤分錢。

我唔知啱唔啱,信不信由你。講完。

cftong 發表於 19-4-2024 16:11
可能我都唔完全清楚個故事。都係有師兄叫我講我先講。

我理解係,破署擁有半層樓業權,基於居屋,破署一直 ...

咁賣左佢,拎返一半錢
講真,有資產搞老破,就預咗要變賣還債
之前個個月要跑數兩三萬。飯都唔敢食咁貴。有咁平得咁平。無晒生活 只有返工 有炒散就炒散黎賺多幾舊。破後起碼有返正常生活。同埋無債一身輕。起碼學識用錢 唔會亂咁洗。
樓主明知要破產就賣左層樓先入學⋯⋯
John2628 發表於 21-4-2024 08:24
樓主明知要破產就賣左層樓先入學⋯⋯

佢係講番佢爸爸之前破產果陣
樓主未入學