破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產幾問 望解答

laam92517 發表於 11-9-2014 04:04
唔呃都比人呃左 唯有望唔使還 因為真系入不敷出 如果我話家姐有病需要証明嗎? ...

要,一定要。但家姐有病關你咩事?除非你屋企入面冇其他人有收入,而你家姐又冇收入,你份入息係有需要負擔佢的醫療開支,咁佢有病先對你有幫助。

又或者可以試下轉一轉諗法,你家姐有病,佢返工的錢用晒嚮自己醫療開支之上,而且家中雙親年邁,沒有入息,你要負責照顧雙親,咁你就可以試下填你要供養父母,睇下佢肯唔肯批。講真如果冇呢兩個情況我真係唔會建議你提你家姐有病的事出嚟
kumiko1030 發表於 11-9-2014 04:42
要,一定要。但家姐有病關你咩事?除非你屋企入面冇其他人有收入,而你家姐又冇收入,你份入息係有需要負 ...

因為有精神病佢無返工 仲有個仔要屋企照顧 個小朋友岩岩升小一 而家洗費全部屋企比 佢同老公只系有名無實既夫妻。所以屋企開支大 媽媽又身體唔好 而家都仲有返工 但隨時一唔舒服就返唔到 而另一個家姐佢d錢只能夠佢自己讀書同生活 老豆早幾年過生了 只有我可以負擔到 如果到時生活費我唔滿意可以反對嗎?
laam92517 發表於 11-9-2014 09:57
因為有精神病佢無返工 仲有個仔要屋企照顧 個小朋友岩岩升小一 而家洗費全部屋企比 佢同老公只系有名無實 ...

一個好難答的問題,因為供養的標準非常SUBTLE:
大家去破署專頁望下:
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankrdn.htm
破 產 人 及 其 家 庭 的 合 理 家 庭 需 要
破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,包括﹕

住所開支,例如﹕租金、公用設施費用等(必須為合理並與該家庭的需要相稱)﹔
膳食開支﹔
衣服開支﹔
教育開支﹔
交通開支﹔
醫療開支﹔
入息稅開支﹔
法例規定的強制性公積金供款﹔以及
在家庭需要的範疇內任何其他被認為合理的家庭開支。
如有任何收入盈餘,可能要繳付予受託人。根據《破產條例》(第6章)第43E條,受託人可向法院申請,作出一項收入付款令,規定破產人或破產人的僱主,把破產人收入的一部份繳付予受託人。破產人有權就有關申請向法院提出反對。如受託人不申請收入付款令而破產人因該決定而受屈,他/她可根據《破產條例》第83條向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。

註﹕        "家庭”包括破產人的配偶及子女,並在某些情況下亦包括破產人的受供養父母及受供養兄弟姊妹及破產人任何其他的受供養人士。

呢D CASE,外判/殺手/主任 未必接納,因為呢情況唔STANDARD,作為一個打工仔,MOST LIKELY 會REJECT 你.
但係,呢D CASE 上到庭,只要你搜集齊資料,即全家收入,開支,情況 ETC, 可以FIGHT 一下.
. 總之你就要作最壞打算,做最充足準備.........

不過有個最大問題,你家姐有老公.甚麼有名無實???你要夠說服力去證明,唔係真係點解個官信你?????有無社工做證呢???

既然你俾足40K CONSULTANT, 其實好好同佢地傾....

信左顧問4萬蚊+1
啲顧問真係老吹唔洗本, 講到啲律師樓點差點差, 呢樣唔包嗰樣唔包, 又話出面市價都係收四萬左右冇走雞我自己連一皮搵律師行都拎唔出SO經佢地搵人借4皮還6皮黎同佢地做野, 好啦手續搞完, 淨係話依家OK架嘞放心掰, 有野想針例如見律師要帶啲咩資料嗰啲, 顧問又成日好忙唔得閒
顧問搵黎嘅律師又唔會點SHOW我, 第一日上去就話差呢啲嗰啲冇, 第二日又問到我口啞啞, 係~的確唔係你錯晒但點解唔第一日高呼一次等我知要啲乜有準備丫, 求求其其搞完掰
&@#$%!#@$我真係好想發爛渣, 收錢收到你地咁樣, 顧問同律師好似冇溝通過咁
唉當自己不問世事自己試水囉
好討厭呢啲花言巧語從中獲利嘅行業, 比炒賣貨品嘅人更討厭
貨品係人地比得起錢先黎同你玩, 呢啲大家都幾近末路嘅人你都要wea銀

肥佬人生 發表於 11-9-2014 11:14
信左顧問4萬蚊+1
啲顧問真係老吹唔洗本, 講到啲律師樓點差點差, 呢樣唔包嗰樣唔包, 又話出面市價都係收四萬 ...

朋友,人地顧問最難就係搵客,呢PART 完左,佢專業已完...
律C同顧問合作,當然跟唔足.因為平時收16K,顧問一LOT 生意俾佢地,可能要俾DISCOUNT...
因貨就價.
40K 真係無收多你地.因為搵客艱難呀!!! 你可以咁睇,呢 20K+ 係 INFORMATION COST.
見到好多人都搵顧問好想破完都搞返間XD
kumiko1030 發表於 12-9-2014 00:34
見到好多人都搵顧問好想破完都搞返間XD

me2好似幾好搵

合資XDDD

到時有得諗
kumiko1030 發表於 11-9-2014 03:10
其實根本就係「姜太公釣魚」!冇得話厄唔厄,天仙局點解咁多人入局?因為貪。點解咁多人俾錢顧問,無他, ...

對。。好多顧問無料到
咁我一宣誓就會凍結户口 咁如果我想自己搞解凍 個程序想點 我25號出糧趕得切嗎
1 唔一定!無人知幾時freeze,.間間銀行不同。
2 你可以做係:
A 同公司講轉戶口,轉去永0,呢間唔會在申破到頒令freezing.
B 一出申破no. ,立即search 主任,立即同佢傾叫出信。不過由申破到
主任的指派到入電腦,可能有時間差,可能要2-3星期
C 博間bank25 號之前唔freeze 你。
自已申破亦可自行向法院申請頒令前解凍

排期流程

1)        前往對面的高等法院LG1低層一樓法院登記處4-7號窗口。(法院登記處辦公時間星期一至五上午九時至下午一時及下午二時至五時,而星期六則由上午九時至中午十二時。)
2)        出示破產管理署$8000的收據、表格3、表格28C,窗口職員會在表格3、表格28C上貼上破案編號Label。
3)        高等法院LG1低層一樓108B室窗口,法院職員會在表格3貼上有聆訊日期和時間的Label及會收到額外一張Label稍後交給法院登記處職員。

注意 : 如你還有上班或領取綜援等,需申請銀行戶口解凍,因你的戶口會在你申請呈請後不久將會被銀行凍結,銀行戶口只能存入不能提取。如有此需要先看下一步再看回第4點。

4)        前往高等法院LG1低層一樓法院登記處的自助影印機,自行影印2份已貼有聆訊日期、時間Label的表格3、表格28C(如有申請戶口解凍,請將文件一併影印),正本交回法院登記處4-7號窗口存檔,1份副本交回破產管理署, 1份副本留給自已作上庭之用。(自助影印機需自備八達通卡,八達通飾物不適用)
5)        影印完文件之後,將正副本文件交給高等法院LG1低層一樓法院登記處4-7號窗口的法院職員,此時法院職員會收回之前108B室窗口職員給你的Label貼於你的檔案夾之上。法院職員會收起文件正本,並在其餘兩份正本之上蓋印交回給申請人。
6)        取回已蓋印的文件副本後,申請人需返回高座10樓的破案管理署將1份文件交給詢問處職員。離開前職員會給你一份「對破產人的初步訊問」表格及「每月收入及開支評估表格」,需在頒令之後交文件前填妥,並於交文件一併遞交。

銀行戶口解凍
1)        前往同層LG1 105室的無律師代表訴訟人資源中心,索取空白的傳票及誓章。(無律師代表訴訟人資源中心辦公時間為星期一至五上午8時45分至下午1時及下午2時至6時,星期六暫停)
2)        你事先需預備好你需解凍的銀行戶口資料。
3)        在空白表格上填寫破產申請編號(XXXX/2014)、破產聆訊日期、需解凍的銀行戶口資料、解凍金額、金額來源(如薪金、綜援、傷殘津貼等)、本人或本人及家人等資料。
4)        將填妥的傳票及誓章交至同層的159室作登記及核對文件,並於118室進行宣誓。
5)        宣誓之後帶同申請傳票及宣誓書往同層的108A室窗口,交給職員作申請聆訊日期之用。(108A室辦公時間為上午10時15分至下午1時及下午2時至3時,星期六暫停)

「對破產人的初步訊問」表格下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/B-11.pdf

「每月收入及開支評估表格」下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b007aa.pdf

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟
http://www.judiciary.gov.hk/en/c ... ccount_guidance.pdf

flypig 發表於 16-9-2014 10:05
1 唔一定!無人知幾時freeze,.間間銀行不同。
2 你可以做係:
A 同公司講轉戶口,轉去永0,呢間唔會在申破到 ...

大大:點SEARCH 主任呀
Cookie18ma 發表於 16-9-2014 14:59
大大:點SEARCH 主任呀

Pls refer to #34, 呢個方法最快.
搵主任,pls refer to #13.....會稍遲
flypig 發表於 16-9-2014 15:11
Pls refer to #34, 呢個方法最快.
搵主任,pls refer to #13.....會稍遲

大大,,找到了,,,黃x洪呀,,辣手嘛?
Cookie18ma 發表於 16-9-2014 15:22
大大,,找到了,,,黃x洪呀,,辣手嘛?

主任黎姐....打工仔一名,你係佢老細.

快CALL.同佢講你要 UNFREEZE 戶口信(申破到頒令)
順便問埋頒令後UNFREEZE 戶口信 點做!!
flypig 發表於 16-9-2014 17:06
主任黎姐....打工仔一名,你係佢老細.

快CALL.同佢講你要 UNFREEZE 戶口信(申破到頒令)

謝謝提點。7號上庭。而家打定電話?