破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問有關取消保險的問題!!

原帖由 japanesegirl 於 2009-8-12 00:30 發表
我仲未通知我個AGENT~~取消份保單~~天日要打比佢~~~

~~~你几時頒聆呀~~~~
原帖由 lok196305 於 2009-8-12 00:32 發表

~~~你几時頒聆呀~~~~

already~~~~
原帖由 japanesegirl 於 2009-8-12 00:37 發表

already~~~~

咁邊到你話事ar,破署帮你做咗la.
原帖由 lok196305 於 2009-8-12 00:41 發表

咁邊到你話事ar,破署帮你做咗la.

好似未喎~~之前我冇報~~~諗住唔比保費自動cut單~~~點知佢地幫我係d紅利到供~~~
原帖由 japanesegirl 於 2009-8-12 00:42 發表

好似未喎~~之前我冇報~~~諗住唔比保費自動cut單~~~點知佢地幫我係d紅利到供~~~

頒咗聆,勸你唔好咁做,會好煩,我都怕煩所以唔cut多錢個份,我目的係唔想有乜病痛意外時負累家人多一次.
原帖由 lok196305 於 2009-8-12 00:51 發表

頒咗聆,勸你唔好咁做,會好煩,我都怕煩所以唔cut多錢個份,我目的係唔想有乜病痛意外時負累家人多一次.

唔得架~~~比佢地CHECK到仲麻煩~~~因為破處會SEND哂比保險公司~~~
我已經退保了.. 因唔敢博亦怕麻煩..

支票已經收到個多星期了 .... 那我是否應該問主任而非外判?

因主任電話中話所有開户事誼由外判處理 ....

回復 #32 ccs3361 的帖子

你問左主任先~~~睇下佢點講~~~~
好的 ... 明白!

謝!
我再補充一下我的例子
之前提到我女兒的保險cut了後
也已經將退回的保費寄給破產官了

但我自己的那一份保險
因為我本身有很多病
所以我打電話給破產官
希望能保留我那份保險 (儲蓄的部份很少,最主要是醫療)
並表明我太太願意幫我供

結果在上個星期收到信
要我提供 1. 我太太的收入證明  2. 我太太書面確認願意承單保費
所以我現在正在準備這兩份文件
或許我那份保險有機會可以保留

若有更進一步的消息  再上來通知大家

評分

參與人數 1城市金錢 +5 收起 理由
gpo4074 + 5 thx for yr information.

查看全部評分

原帖由 surewin 於 2009-8-12 22:05 發表
我再補充一下我的例子
之前提到我女兒的保險cut了後
也已經將退回的保費寄給破產官了

但我自己的那一份保險
因為我本身有很多病
所以我打電話給破產官
希望能保留我那份保險 (儲蓄的部份很少,最主要是醫療)
並表明我 ...

多謝你分享!大家都有唔同問題,肯講出自己問題同困難,比大家有多個機會選擇都係一個得着.費事行寃枉路,而不自知.
原帖由 CPKing 於 2009-8-11 14:32 發表

我已經頒左破產令的了,那我應否照填好份文件比番保險公司??
還是要知會保險公司我已破產??
之前講過,在頒令[後],破署會在1星期内出信通知保險公司,接管你個保單。
所以建議你唔好另行申請退保,因己經太遲了。

我唔係 ...

我交文件比破產署時已交埋保單資料的了,
那是否即是我可以不用自行向保險公司申請退保, 等破產處o個邊幫我通知保險公司就可以了??
之後保險公司寄番張支票比我, 我收到票就通知主任, 是這樣嗎??

另外有個問題係, 其實o的保費一向係我父母幫我供的,
破產係我自己問題, 退保o的錢本身係佢地的, 唔想要佢地白花左錢!!
如果有收據等證明保險一直係由我父母比錢供的,
那可唔可以問破產主任將筆退回o既保費比番我父母呢??
原帖由 lok196305 於 2009-8-13 10:01 發表

多謝你分享!大家都有唔同問題,肯講出自己問題同困難,比大家有多個機會選擇都係一個得着.費事行寃枉路,而不自知.

好同意!!每個人o既case都唔同, 買保險本身都係想保障家人,
唔係想用來走法律la收埋o的錢, 明知係犯法o既一定唔會搏,
只係好多時唔清楚點先算犯法, 始終對我地呢o的普通市民來說,
好多法律我地都唔太熟, 一個唔知行錯左條寃枉路就無謂了,
我都好感謝各位的幫助及分享!!
[quote]原帖由 妹妹仔 於 2009-8-13 19:44 發表

那是否即是我可以不用自行向保險公司申請退保, 等破產處o個邊幫我通知保險公司就可以了??
之後保險公司寄番張支票比我, 我收到票就通知主任, 是這樣嗎??

另外有個問題係,  ... [/quote
如果頒聆后破署去cut,係退給破署代還債權人係唔會出票給你.依家份單係你嗎,邊個供唔會係攞番既理由.
原帖由 妹妹仔 於 2009-8-13 19:44 發表

另外有個問題係, 其實o的保費一向係我父母幫我供的,
破產係我自己問題, 退保o的錢本身係佢地的, 唔想要佢地白花左錢!!
如果有收據等證明保險一直係由我父母比錢供的,
那可唔可以問破產主任將筆退回o既保費比番我父母呢??

等破產處o個邊幫我通知保險公司就可以,收到票都係要交比主任.

o的保費一向係我父母幫我供

你講架野....好似好合理,但法律係計個人(分得好清楚),你名下就100%當係你...

你父母都唔可代你攞保險中"現金價值"或cut保險.

你唯一可以做,如果你失業...你可以問佢攞返部分做生活費. (要等主任批/同意)

回復 #37 妹妹仔 的帖子

退保的保費,應該唔會寄比你,保險公司會直接寄比破署.
明白哂, 即係我可以咩都唔洗做, 等破產署o個邊自行做o野!!
最怕就係又要同保險公司講, 跟住又要自己通知破產主任o即,
而家破產署搞掂哂唔洗我煩就最好了!!
原帖由 bb_q_888 於 2009-8-13 20:02 發表

等破產處o個邊幫我通知保險公司就可以,收到票都係要交比主任.

o的保費一向係我父母幫我供

你講架野....好似好合理,但法律係計個人(分得好清楚),你名下就100%當係你...

你父母都唔可代你攞保險中"現金價值"或c ...

呢個我明白, 只係想睇下有無機會通融下而已,
父母又無要我比番o的錢佢地, 只係自己覺得咁唔太好o即,
真係唔得都無辦法!!
我想請問如我份保險既持有人和付款人都係我老公,而搞玻產既係我,得唔得呢? 個官會唔會管我老公呢d開支?

回復 #44 stell 的帖子

唔會,不過問你....佢有無做野.

因為要你返條數....(有工作)要平分屋企開支.