破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於破產後開戶同傷殘金問題

謝滿蘭 發表於 3-9-2014 17:42
又唔知等個女人幾時覆我。,,我係上面張表寫住9月8號前要。。。真係大牌咁。。。等明天唔得。。真係直踩上去 ...

佢地講黎講去都係敷衍你既說話,你太後生喇!
真係要踩上去6c樓為你爭取福利喇!!
謝滿蘭 發表於 3-9-2014 10:25
剛我打左去。。又話唔洗約見。。。直接叫我傳真個文件。。。佢地收到會睇。。。話咩要整理。。俾人簽名批先 ...

唔好電話溝通喇!直接踩上去6c樓喇!!!!!
chongxin 發表於 3-9-2014 17:49
佢地講黎講去都係敷衍你既說話,你太後生喇!
真係要踩上去6c樓為你爭取福利喇!! ...

那間是外判。。真係睇埋明天。。。我都唔想同佢地關係差。。。畢竟對4年
謝滿蘭 發表於 3-9-2014 17:42
又唔知等個女人幾時覆我。,,我係上面張表寫住9月8號前要。。。真係大牌咁。。。等明天唔得。。真係直踩上去 ...

拎信系要等呀,我果時都系先FAX申請信,過一两天才可以拎。我拎左两次信,第一次系交文件前FAX申請解凍信,交文件果日傾埋生活費,同埋拎埋解凍信。
點知我戶口唔可以解凍,後來主任叫我解凍信連同申請開戶信一起再FAX俾佢,又過了两才去佢度取。
解凍和開戶都要FAX申請信呀,两種信都會寫清楚個人資料,包括破產編號,系邊間銀行,主任收到FAX後要按程序去搞,唔系即有得拎。
若是開戶,就算銀行開到戶,但唔系即刻可以入錢,仲要批,大約要等一至二星期。
sandysoso 發表於 4-9-2014 00:21
拎信系要等呀,我果時都系先FAX申請信,過一两天才可以拎。我拎左两次信,第一次系交文件前FAX申請解凍信 ...

我因為未破前已做好充足準備,所以我一頒令即時同佢講要解凍戶口收綜援同關愛基金錢,主任叫我解凍要快,我拎齊文件約佢上破署拎,佢同事見到我堅行動不便所以到現在都很順利。
回復 支持 1 反對 0

三星期,但有時佢地唔做嘢。當年我19碎因為要讀大學拎唔到綜援要out返出嚟拎傷殘津貼,本身搞勁快,點知佢拖咗我兩個月,我冇晒錢,於是打去灣仔同佢講「我係由綜援轉拎傷殘津貼,唔知點解查我離境紀錄查咗個半月,你綜援個離境資格我都符合點解我傷殘津貼唔符合,你話我新申請要查唔緊要,我轉案你查咁耐?我又冇能力返兼職,屋企人拎綜援幫唔到我,我碌卡過活咗個幾月,冇錢找卡數喇,你地係咪想迫到我自殺?」佢俾咗分署最大粒嘅電話我,我重覆對話,結果最大push落嚟,星期三跟,星期五過數,仲要星期四打俾我同我講本身今日過,但因為做完銀行嗰邊截咗數,要翌日仲話如果翌日冇錢就再搵返佢。

呢件事我畢生難忘,之後個職員對我態度好好多!真係你唔係好恰架!你當我傻定白痴
謝滿蘭 發表於 3-9-2014 10:51
師姐。。我傷殘津貼有幾頁。。面頭職員寫左檔案號我。。我傳真第一頁夠嗎。。我唔想傳真咁多。。佢表格連 ...

你宜家可以試下聽日打去社署問下可唔可以出封信俾你證明你要戶口拎傷殘津津貼,可以就fax封信俾外判,同一時間再打去破署問外判拖住封開戶信導致我不能領取傷殘津貼,我可以點做?
謝滿蘭 發表於 3-9-2014 22:22
那間是外判。。真係睇埋明天。。。我都唔想同佢地關係差。。。畢竟對4年 ...

上去賴死都係一個辦法
要先FAX,再上去揾外判,若有綜援的證明就一起FAX。
我果時6C有幫我解凍戶口,因系萬用戶囗銀行唔俾解凍做出糧用,之後又再申請開戶信。
sandysoso 發表於 4-9-2014 00:21
拎信系要等呀,我果時都系先FAX申請信,過一两天才可以拎。我拎左两次信,第一次系交文件前FAX申請解凍信 ...

明白。。。。只能等下了
kumiko1030 發表於 4-9-2014 03:04
三星期,但有時佢地唔做嘢。當年我19碎因為要讀大學拎唔到綜援要out返出嚟拎傷殘津貼,本身搞勁快,點知 ...

咁樣搞法。。。傷金咪要二個月後先有錢。。如果表格寫申請8月。。。到10月批。。會唔會補番之前既錢架
kumiko1030 發表於 4-9-2014 03:08
你宜家可以試下聽日打去社署問下可唔可以出封信俾你證明你要戶口拎傷殘津津貼,可以就fax封信俾外判,同 ...

唉估唔到拎信都咁煩。。我傳真左那申請表格第一頁,。。睇佢會唔會覆
sandysoso 發表於 4-9-2014 10:19
要先FAX,再上去揾外判,若有綜援的證明就一起FAX。
我果時6C有幫我解凍戶口,因系萬用戶囗銀行唔俾解凍做 ...

我傳真了那傷金表格了。。睇佢點。。。。那表格有社署職員寫的檔案編號
謝滿蘭 發表於 4-9-2014 11:24
咁樣搞法。。。傷金咪要二個月後先有錢。。如果表格寫申請8月。。。到10月批。。會唔會補番之前既錢架 ...

唔會
謝滿蘭 發表於 4-9-2014 11:26
唉估唔到拎信都咁煩。。我傳真左那申請表格第一頁,。。睇佢會唔會覆

算啦,黃金小時過咗喇,你唔積極push佢,我點急都冇用!辦法講晒你知你唔做冇辦法
回復 支持 1 反對 0

謝滿蘭 發表於 4-9-2014 11:28
我傳真了那傷金表格了。。睇佢點。。。。那表格有社署職員寫的檔案編號 ...

你FAX左資料俾佢,好快有得拎了。
之前你冇FAX,浄系打電話,佢手頭冇你資料,做唔到嘢。
kumiko1030 發表於 4-9-2014 21:33
算啦,黃金小時過咗喇,你唔積極push佢,我點急都冇用!辦法講晒你知你唔做冇辦法 ...

打左電話來了。。話搞好叫我拎
sandysoso 發表於 4-9-2014 22:42
你FAX左資料俾佢,好快有得拎了。
之前你冇FAX,浄系打電話,佢手頭冇你資料,做唔到嘢。
...

對呀。。。我話開恆生算了

咁都得的社署><
係唔會back pay返之前,因為佢會用返批嗰日計返你的時間,假如係9月內批到俾你,醫生寫6個月,咁咪9.10.11.12.1.2;之後再睇會唔會續期