破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

剛賣樓有14萬, 同老婆聯名.

59# bb_q_888

多謝你的回覆,,,,,,,,,,,我剛剛CHECK完, 我毎月MIN. pay 都要大約13000. 所以好有可能一月已撐不了。。。

到時就馬上破。

我想問如欠朋友或公司(有借據)可否一同上報。  ...
poorman 發表於 2010-9-22 17:38

朋友或公司(有借據)可以一同上報.
61# 301

我唸下個月就申破...............因我真的撐不了

想問, 如果個官認為我買樓的錢有餘的話, 是不是要我嘔出來, 即使我真的沒有.....????

而個官有無權唔批我的申破呢????
61# 301

我唸下個月就申破...............因我真的撐不了

想問, 如果個官認為我買樓的錢有餘的話, 是不是要我嘔出來, 即使我真的沒有.....????

而個官有無權唔批我的申破呢???? ...
poorman 發表於 2010-9-24 10:35

申破及要嘔錢出來係兩回事,
不會影响申破,
除非你涉刑事賣樓騙錢返來.

佢可俾你分期嘔回,
至解破前咯.
62# poorman

301 講得岩,你要聽佢講.

我都有諗過你既問題..... 破產應不成問題,但錢銀收入支出要解釋清楚.

破產之後要唔要回水,就真係好難講,但就算追回都可分期 (當然在你能力下及你簽名同意數額)
所以我建議幫你太太還錢先,起碼破署供款唔計息先. 又或者唔洗你還. (到時先知)
我覺得你有隱情無講出來,但你有心破產,一切難關都可以解決到.
最後提你....入紙破產戶口就即凍結.無論何時都要有錢傍身.
64# bb_q_888

好多謝你的回覆,,,,,我沒有什麽隱情......真的.

我已用的錢如下:

租屋: 大約$25000 (兩個月按金15000 + 1 個月7500 + AGENT 3750).

買家私: 10000

洗衣機加雪櫃: 5000

bb開刀費:40000

申破:15000

咁已經有80000元,這可以嗎?我現在打算不再還錢了。十月中申破。
65# poorman

剛剛打給另一個律師, 他說我10月中或尾才申破好一些.

而他說我以上所寫的都OK, 不過他有一個POINT幾好, 就係話BB開刀40000為何幫老婆找, 而自己的咭就唔找.

不過我會話, 我當時所有咭已爆, 才用老婆的. 有得CHECK.

希望快D完成, BANK 毎天打差不多20以上個電話追數......留10以上留言........

我現在為有找得幾多就幾多............(E.G. 花XBANK, 我的MIN PAY 是毎月4XXX, 而我毎星期找500-1000拖住先. 有次追數佬打來追我TIM.).

poorman 你╴d都唔poor 但点都好 我相信在這裡个个都支持你 只要你爭气囉
下個星期要申破了.........真的撐不了...........

好多銀行打來追數......................又話CUT咭,,,,,又話債務重組.

唉!!!!!!!!!!!!!!

想問申破後幾耐才會有人CALL我呢????
68# poorman

申破後有人CALL你做乜?? 咩人??
68# poorman

我指破產的人.......或外判/
70# poorman

1.你就是破產的人

2.破產管理署唔會打電話俾你,不過佢會寄信俾你,你有事要自己搵佢

3.你申破唔係一申即破,要排期。頒令之後仲要去交文件,之後仲要唔知等幾耐外判先會搵你。
71# mochida_elt

好多謝你的回覆,,,,,,

咁我一申請後, 就不用理會所有咭數???
72# poorman

你出個新POST.再問你其他問題.
73# bb_q_888

基本上大部份問題都可以在"破產須知" 中搵到答案
73# bb_q_888

What you mean???