破產聯盟

查看: 5503|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

債務重組48期 還咗18期 頂唔住準備老破

衰賭返轉頭 (本來應該還得掂)
人工29400 未扣強績金
重組還款每月10148 (最近3個月未交)
私人欠朋友及親戚15萬左右(但冇追過我,大家都好支持我還哂重組先還都未遲)
自己衰返轉頭,心情好低落,令身邊當初撐自己嘅朋友親戚跌眼鏡,最心痛。
想問我如果系搞破產,系咪最好遲咗份工先?

C HING, 其實你搵成 3萬咁多, 月還 10148 既話, 仲要親友街數冇比人迫還, 應該好易還仲有成差唔多萬5蚊用, 攪咩反轉頭, 如果你月入有成 $25000 (扣左MPF後), 只係冇還 3個月, 可唔可以再問家人借3萬元左右, 先還個3個月, 之後真係生性做人呢???  
另攪破點解要遲份工呢???

補充內容 (31-5-2017 13:27):
C HING, 其實, 如果唔係衰返轉頭, 咁你本身要還幾多年, 現在仲有幾多年要還呢??  可以立即還番3-4萬, 真係唔建議行老破

補充內容 (31-5-2017 13:31):
C HING, 唔好意思, 睇內容冇留意主題, 已見到你要還 48期, 還左 18樓..
瀨哂野仲賭
自己衰,想破產後搵過份工,聽人講出現金嘅工可以避,甘我可以用現金嘅人工還比朋友親戚,避咗銀行條數,因為父母早前幫我還咗好多街數,已冇哂老本,眼見父母年紀越尼越老,到我還哂銀行數,再還朋友親戚,我唔知點回報父母,所以比咗個借口自己行返舊路,依家個心好乸痛,十級內疚
唔過諗出現金既公可以避,僱主幫你報稅你就奶野
搵咁多錢個月、可怕惜了!可以就唔好破、同iva講下一出糧就還兩期!超過3個月債權人會呈請你破。如果到要破要先寫信去取消iva先。如果唔係就會有兩個法律案件啦!有冲突。
才欠人工的十倍,同埋搵咁多錢起碼要還12000出來,唔抵
依家問緊,債務重組果面,睇吓可唔可以,重新做過還款,做每月5000左右,但傾成機會唔大,如果唔得,我只好老破
依家嘗試同債務重組傾,睇吓可唔可以,再將餘下欠款再做重新還款,每月還5000,機會唔大,但都試吓,如果傾唔成,我都有哂心理準備辭工破產,休息吓再作打算,好過依家甘,做尼做去得個還錢,一唔甘心又踩返落去,其實債主都系想我還錢,我希望傾得成,但當初重組時簽哂合約,應該機會唔大。
都想响尼道甘多位過來可比吓意見我參考,欠債的生活尼道應該大家都有一番感受,睇到有好多過來人老破反而做人輕鬆咗,重新上路,我真系有試過努力去承擔,但個包袱好大,令我又賭返轉頭,反而老破後,多咗爪爪住自己可能重好
破左個人輕鬆左, 可能賭得仲勁.......
戒賭啦 ching
供左18個月iva 先破即係將18萬幾倒入咸水海, 成3皮收入先供1皮其實已經好合理, 傾還少1半應該冇可能,個個係咁仲得了既
如果份工穩定一切正常,唸下辦法清左個3皮野,再斬手指戒賭
仲有30個月,好似好耐實數仲有2年多D , ching 賭引冇10年都可能有8年啦
我睇你應該仲好後生。
啱啱30歲,份工前境唔錯,上司門都幾睇好自己,16歲出尼做嘢,20出頭1個月搵25000-30000 ,未出事前24歲,生活精彩有10萬儲備,年輕得來容易,一吓子因自己性格自制能力差,到今日處境,冇法面對身邊朋友親友家人,系最難受,冇得再叫人信我,尼幾日家人要作出決定,十時間,我都未知點處理。
家人想我破產,斷咗銀行條數,再搵返現金工作走小路,只還返朋友親戚10幾萬,4年後重新尼過,我自己都唔想放棄份工,但我尼一刻已冇得揀,因傷害家人太深,想跟佢哋想法去做,我亦冇資格去再諗自己將來。
ccwa 發表於 31-5-2017 16:22
破左個人輕鬆左, 可能賭得仲勁.......
戒賭啦 ching
供左18個月iva 先破即係將18萬幾倒入咸水海 ...

我系指嘗試傾餘下嘅欠款,再分長還,減少每月還款,唔系傾還一半。
單身,一個人,只系父母年經大咗,尼幾年兩個老人家,為咗我老得仲快,我居然仲為自己唔甘心,行返轉頭,尼一刻先識驚將來失去兩位至親,全因一句說話,樹慾靜而風不息,子慾養而親不在。
你自身能力唔差, 好好同家人商量再決定點行
老破辭職為戒賭非常唔合理 ,iva 仲要供左年半, 如果心態唔改破左產一樣可以照賭
一個賭錢一個吸毒 係對屋企人最痛心

家中有哥,有家姐,他們已有家庭,家姐同哥都有財政出過事,當時佢哋有事我有能力幫屋企撐住,所以我出事先有朋友,家人,親戚,撐返我轉頭,點知到頭尼寄望最好嘅我,系傷得人最深嘅果一位。
响道講吓自己經歷,希望減到壓,其實最想比人打幾巴,等自己真正清醒。