破產聯盟

查看: 6180|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

剛賣樓有14萬, 同老婆聯名.

9月尾會收到錢, 但我打算11月或12月申請破產.

可否話D錢用了租屋及用左係10月至12月期間呢????
呢個理由好似有啲問題,好直接咁諗,你有錢係應該還錢先,而租屋...等等既費用可以由你太太出
如果用來還給朋友, 可以嗎?

有借據的.
咁可能比官認為你有計劃地去申破喎. 搏唔搏?
但申破本身就是有PLAN 的.

只是我用盡所有錢才申破.
或你試試致电某某律師行免費查詢至决定如何做
我有打過問, 他們話可試.

請問ADMIN有沒有高見????????????????
1# poorman

如果你未破產,你會點樣生活?
欠落一大筆數有錢唔還?
欠租唔交?
無錢唔食飯?

而家你話就有錢收,即係仲有能力唔洗破產住.
咪照樣生活(平時)....拖到無先算.

假若你有可能破產,將來個官會問你d錢去邊,留定單解釋.

最後呢度唔係教人走數地方,所以你有錢就應盡力還錢.
8# bb_q_888

我已盡力還錢,,,,,但我欠700,000 咁多, 已經一定還不了.

所以我賣樓,,,,已預算11月或12月申破...........

9月中我的樓交吉,,,,,,我可不可以用所餘的錢開始租樓呢????我BB 和老婆都要住.

大約租7000-7500, 是否合理? 我20000人工. 老婆無做野要照顧BB.

9# poorman

無地方住當然租屋,但點出數....你就要計清楚.(要單証明)
買樓錢你同老婆一人一半,佢點用可能都問你....點解佢唔洗出生活費等等... (但你破產唔關佢事,咪比人大到)

之後你有 7 萬 加 (2萬月薪x3) 都有11萬.你就要計下點用佢,直到你破產.
因為一破左,你有餘架錢要還哂比破產署幫你還錢.
既然係咁你不如還到無得還先破,起碼有盡力還過錢.
買左樓又唔還錢,好易比人懷疑你詐騙.
9# poorman

同你情形差不多既,大有人在

你要有心理準備,老破後,每月都仲要還錢俾破署...
多謝你們的指點.........

我會好好計吓........

想問多句, 是否一定可申破成功, 就以我的CASE為例..
12# poorman

你說三個多月後才申破,
現在似乎太早說成功與否.

何況你仲有一筆錢收入將至,
破產定義係無能力償還所有債項及
資產不能抵債.

你還說將用收回來既錢俾某人,
你選擇性還款後又申破 !
你估其他債權人知道可否告你呢?

你始終如申破都係找律師代辦既...
所以問清楚律師先啦,
如律師可做應問題不大,
但仍要準備破署追究破前錢銀去向.
必須交待也.
13# 301

好多謝你覆得咁快.....

我不是找律師, 而是找那間  IBX 會計師公司.   請問這間OK嗎???

其實我現在打算收錢後,  租樓7000-8000. 我會盡還MIN PAY 給不同公司.

而太太之前生BB LOOK 的那張咭, 亦欠40000 (因我D咭已爆). 下個月一次過還40000. 咁我只餘3XXXX元. 咁租樓同家人用都差不多啦..

這樣是否OK ?

70000 (交咭後) - 40000生BB咭數- 這幾個月的租金(8000x3至4月,再加2月按金) = 已用完.

至於這幾個月的新金 20000X3至4月, 會用來生活費及還min pay.
14# poorman

太太之前生BB LOOK 的那張咭,張咭係你名?
如果唔係...點解係你找?
假若你諗住破產,你同老婆d錢要分清楚,生活上開支你出數問題不大,
但買樓佢都有錢分...你又點解釋,佢只用你d錢又找咭數?
除非主任眼大睇到都唔問你.差不多4萬唔算少,好難唔追究.
仲有你地有咩聯名盡早劃清界線,免得主咭破產,搵附屬卡找數.
15# bb_q_888

多謝提醒.........咁不如我跟太太一人一半找BB look 那筆數. 用太太咭, 因我的咭已爆晒....
16# poorman

如果佢係用附屬卡,咪同佢cut咭.
你破左就唔好再老婆張咭,用得太多....佢會同一下場.
17# bb_q_888

用得太多....佢會同一下場............我鍾意呢句
9# poorman

想問我的收入, 加上我的情況.......... 需唔需要還錢呢???

請忙幫分柝....
19# poorman

真係唔知,不過2萬月薪唔算少.
你點報"開支"....佢都會減到你要還,
一味叫你慳,破產就係咁~