破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於 有限公司

想問問咁多位師兄,細佬我有幾間 有限公司,冇用過,係咪需要自己去做註銷公司?定係破署會註銷?
去公司註冊處將董事除咗名先    wipe off 遲早都要做 ( 疫情時冇check 得咁勁    但如果債權人知你未除名    反對你破產就麻煩)   另外註冊處D staff 不嬲都串    點到你唔知點至除名     有時我覺得直接講我係破產人士   依家想除名    佢哋會教得清楚D    如果仲係咁串   就話其實都係受託人要求    反正对我係無咩特別重要     咁D職員死死氣都明白串嚟都無用    分分鐘咩鑊
我之前去取消,個職員好有禮貌同心機教我點做。你取消左公司董事職位,記得要keep返所有文件,到時要交埋上去,最緊要你公司出面冇欠債
宣誓前先 resign 所有 director,申請破產時提供所有公司股權,公司數有做私人擔保要報埋債權人。如果公司得你一個股東,破產管理處會接管清盤,如果公司有其他股東,破產管理處會聯絡其他股東會否買回你的股份。