破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

iDRP 完全還款之後..........

呢到已經好多成功案例, 但係就無咩人講還款之後既問題。

例如,
TU Credit, 係唔係每 Check 一次就減分?
有咩野方法 Check TU Grade 唔扣分?  
一定要錢?
點可以 improve 自己 TU Credit Grade?
銀行係唔係永遠有留底? 或者 4 年會 Clear Out ?
佢話如果你無 Late payment 過可以 Request remove record,係唔係需要每一間銀行寫, 定係軒頭 ( HSBC ) 會幫你攪哂?
之後可以 Apply Loan 或者 Credit Card? ( 如果唔得咁 iDRP 同 破產有咩野分別.... )

因申請信用卡或貸款, 由信貸機構查詢信貸報告會扣分的.

進行多次個人查詢(即要求查詢自己的信貸報告)並不會影響閣下的信貸評分。

正常是要比錢的, 如你申請信用卡或貸款唔批, 攞住佢份 Reject Letter正本去查TU是免費的!

銀行會否永遠保留資料我就唔知, 信貸資料庫就如下

由賬戶終止日期起開始計算,可以保留正常結束的信用卡和個人貸款記錄,為期五年。
由欠款金額全數償還日期起開始計算,可以保留逾期還款記錄,為期五年;或由欠款人根據香港個人資料私隱專員公署頒佈的《個人信貸資料實務守則》通知解除破產日期起計算,保留五年。兩者以最早的日期為準。
由法律程序日期起開始計算,可保留存檔破產申請為期八年,保留其他公眾記錄為期七年。
由查詢日期起開始計算,可保留會員查詢信貸報告的記錄,為期兩 年。
假如賬戶在結束前五年內從未出現逾期欠款超過六十天的記錄,當收到會員要求刪除該已結束賬戶的通知時,將儘快從資料庫中刪除該已結束賬戶。

申請信用卡或貸款當然可以, 批唔批由財務機構決定!

邊間銀行信用卡易批, 你可上網問問Googlx 大神!
我已經係一個活版,你睇下我回過幾多POST。
有冇影響...有....但是真係比我想像中少!
但是申請按揭真係好大問題,到到今天只有2線財務公司接受我6成
冇銀行接受我5成
我都上唔到車
重新戰士 發表於 19-4-2016 00:20
但是申請按揭真係好 ...

CHING 可以問下恒X銀行, 齊料又過壓測,大行之中 比較易批, 再唔得 可以找細銀行申請.

100vs001 發表於 19-4-2016 17:45
CHING 可以問下恒X銀行, 齊料又過壓測,大行之中 比較易批, 再唔得 可以找細銀行申請.

多謝意見
重新戰士 發表於 19-4-2016 00:20
但是申請按揭真係好 ...

2線財務公司利息貴銀行幾多?
sydney2000 發表於 19-4-2016 23:08
2線財務公司利息貴銀行幾多?

2線同3線一般實際年利率由40-48%
大銀行係10%-25%