破產聯盟

樓主: pre-bankruptcy
打印 上一主題 下一主題

破前第一Post

smallcat 发表于 26-7-2012 10:31
提早領取強積金死穴解破

有回鄉證 國內定居 宣誓即可 提早領取強積金死穴解破

好詳盡之前有啲代理幫人搞提早領取款老强金,曾一度拉咗若干人士,另一啲保險公司對呢類人士是特別關注的(邊間不便講)
wahtung 发表于 26-7-2012 10:39
好詳盡之前有啲代理幫人搞提早領取款老强金,曾一度拉咗若干人士,另一啲保險公司對呢類人士是特 ...

所以, 我唔建議提早拿, 始終係有問題
smallcat 发表于 26-7-2012 10:31
提早領取強積金死穴解破

有回鄉證 國內定居 宣誓即可 提早領取強積金死穴解破

我果間顧問都有話有呢個.提取MPF服務。
我心想,我如果真係要,提早取MPF,我自已都識。
不過宣誓後,如果無離港就危險D
同埋,有工返緊,又怕會比金管局查
smallcat 发表于 26-7-2012 12:08

無謂冒呢啲險,由其有啲代辦人果啲更加高危
OCO1582 发表于 26-7-2012 12:37
不過宣誓後,如 ...

呢個顧問公司真係有啲問題,你唔好制
smallcat 发表于 26-7-2012 12:08

案情透露,被告飛機陳分別於二○○九年七月二十八日及二○○九年七月三日以永久性離開香港為理由,向兩間受託人申請提早取回強積金。經強制性公積金計劃管理局(積金局)調查後,發現被告作出虛假聲明,訛稱永久性離開香港,而實際上他並沒有永久離開香港。被告再於二○○九年九月九日以永久性離開香港為理由,向第三間受託人申請提早取回強積金。積金局調查後發現被告作出虛假聲明,聲稱他之前從沒有以永久性地離開香港為理由而提取累算權益。被告承認三項控罪,每項控罪各罰款5,000元,合共罰款15,000元。

另外兩名被告潺仔强打把昌,分別於二○○九年七月二十三日及二○○九年十月二十日,向受託人以永久離開香港為理由,向受託人申請提早取回強積金。經積金局調查後,發現兩名被告曾作出虛假聲明,聲稱他們之前從沒有以永久性地離開香港為理由而提取累算權益。
OCO1582 发表于 26-7-2012 12:37
不過宣誓後,如 ...

你間顧問公司真係 黑店, 好既唔教教你呢d衰野
wahtung 发表于 26-7-2012 12:44
呢個顧問公司真係有啲問題,你唔好制

黑店, 好既唔教教佢d衰野, 呢間公司只係睇錢, 害死人
smallcat 发表于 26-7-2012 13:17
黑店, 好既唔教教佢d衰野, 呢間公司只係睇錢, 害死人

係呀,到時出事佢梗係話比意見,唔係教唆
wahtung 发表于 26-7-2012 12:53
案情透露,被告飛機陳分別於二○○九年七月二十八日及二○○九年七月三日以永久性離開香港為理由,向兩間 ...

有無人因此留案底或坐監? 罰款好少事
smallcat 发表于 26-7-2012 14:00
有無人因此留案底或坐監? 罰款好少事

之前睇報紙新聞係有