破產聯盟

查看: 3218|回復: 70
打印 上一主題 下一主題

新手破產 求指教

新手申請破產 求指教

已宣誓 等攞令 (三月中)但有d問題希望可以幫到手

1.仲有差唔多成個月先攞到令 已經有兩間公司打黎要求找全數 如果唔係就俾第三方(應該係收數)想問有冇方法阻止定係佢地係靠嚇?k錢and e貸
不過唔想影響屋企同公司。求建議

2.另外 我本身有兩個戶口 一個中銀同恆生 恆生有credit card 本身係恆生出糧 我已經轉反去中銀 中銀冇欠債 禁月尾出糧我仲禁唔禁到?

3.如果真係唔好彩啲數去左第三方 果邊係會一黎就打哂俾屋企人同公司定都係會同左我傾先?

呢期真係好大壓力 又唔敢同身邊既人講 我已經爬左好多文 但有啲細節都係唔清楚 希望大家可以幫下我 謝謝
推薦
就算掟左去收數都唔好私下再還,係犯法㗎。我顧問話畀得一間其他嗰啲就會瘋狂追你還。到時仲死
回復 支持 1 反對 0

你好。 分享我case。我欠4間財仔。我1号入紙3号已經打嚟叫全數清,就算聽佢電話你話冇得找,已經申請咗破產都冇用, 你有心理準備佢地會搵晒你屋企人同騷擾你公司,講啲帶有小小恐嚇說話,佢會同你傾幾日後,就掉去收數佬, 最初最我六萬,交俾收數佬之後追我十萬,現在隔日就會打嚟追。真係好大壓力,呢個幾月係人生之中過得最漫長最惶恐嘅日子。
請問你果4間財仔係咪有啲同我一樣? 騷擾公司係點騷擾?
我係及x乳,wexxxx,日本xxx,casxxxxprx。頭2間冇追,第3間打過3日嚟,第4間最
好煩2019 發表於 19-2-2019 23:07
我係及x乳,wexxxx,日本xxx,casxxxxprx。頭2間冇追,第3間打過3日嚟,第4間最

間間都係煩野~_~
第4間最pk,頭幾日每日打嚟同我講緊電話,係隔離打去我公司搵我,好大聲粗魯同我同事講叫我還錢,打比我屋企人講晒粗口。恐嚇話會做野。招呼我屋企人。我已經去左備案
你預煩幾個月
請問收數係會打俾我先 搵唔到我先公司定係咪都會打去公司?
佢地係會同我傾點還定一次過收全數?
102ab 發表於 19-2-2019 23:32
佢地係會同我傾點還定一次過收全數? ...

k錢打過一次俾我(上星期五),帶少少恐嚇成份叫我找全數(1皮6),但今日就冇再打黎,已經down定錄音app,有咩事就報警
102ab 發表於 19-2-2019 23:32
佢地係會同我傾點還定一次過收全數? ...

你聽電話話沒已舉手,一樣打去咨詢人,公司等等
同你傾又如何,你都係無錢還,有就唔洗舉手
asdfghjkl 發表於 19-2-2019 23:39
k錢打過一次俾我(上星期五),帶少少恐嚇成份叫我找全數(1皮6),但今日就冇再打黎,已經down定錄音app,有 ...

請問你係點應對佢? 佢有冇話會交俾第三方? 其實我真係好驚 一個女仔自己衰算 唔想搞到屋企人同公司
kktiger 發表於 19-2-2019 23:40
你聽電話話沒已舉手,一樣打去咨詢人,公司等等
同你傾又如何,你都係無錢還,有就唔洗舉手 ...

想問俾收數前係咪都會同我傾先? 會唔會有機會係我唔知既情況下就俾左收數?
102ab 發表於 19-2-2019 23:45
請問你係點應對佢? 佢有冇話會交俾第三方? 其實我真係好驚 一個女仔自己衰算 唔想搞到屋企人同公司 ...

咪好客氣咁同佢講話冇,又say sorry又盛,佢有話交俾第三方追,不過今日冇打黎,再過幾日睇下咪環境
asdfghjkl 發表於 19-2-2019 23:52
咪好客氣咁同佢講話冇,又say sorry又盛,佢有話交俾第三方追,不過今日冇打黎,再過幾日睇下咪環境 ...

我本身想同佢傾還多期 但佢好堅持要全數 都唔知可以點
純問 你驚唔驚佢已經俾左收數?
102ab 發表於 19-2-2019 23:56
純問 你驚唔驚佢已經俾左收數?  ...

宣咗誓就唔可以私下還,如果你還得1次,知道你仲有錢,追得仲勁
102ab 發表於 19-2-2019 23:56
純問 你驚唔驚佢已經俾左收數?  ...

驚架,但可以點, 食得鹹魚抵得渴!我同你一樣,好怕俾屋企人知。但話晒係父母,預咗俾人鬧,放心,唔會死人嘅
asdfghjkl 發表於 20-2-2019 00:03
宣咗誓就唔可以私下還,如果你還得1次,知道你仲有錢,追得仲勁

請問你係咪都係岩岩申請左? 可唔可以做個朋友?
102ab 發表於 19-2-2019 23:48
想問俾收數前係咪都會同我傾先? 會唔會有機會係我唔知既情況下就俾左收數? ...

如果是收數個邊你欠款一定加大左,多數唔會通知你,如你申破前有還款,這段時間應該都不會落收數,如財務公司已交出收數,他們不會話幫邊間收,只叫你還錢。
你已宣誓呈請左,一毫都唔好還,一還得一間,間間都追到你爆
102ab 發表於 20-2-2019 00:06
請問你係咪都係岩岩申請左? 可唔可以做個朋友?

上個月宣咗,等5/3上庭!當然可以做朋友,互相鼓勵嘛
咁啱我都是3月5号上庭