破產聯盟

查看: 7220|回復: 69
打印 上一主題 下一主題

我的破產故事

我...一個笨蛋.以為自己很能幹。1998年的我不知天高地厚同老公2個人身無分文卻學人去買樓.
當時的就申請了首置.還在外面借了40萬交定金
40萬分4年還利息一個月4千.當年的利息很高.
結果破產之路就埋下了,我無野做.我老公一個人.一月人工33000
當時我以為足夠生活.就這樣我就死了.我犯下了一個又一個大錯
1.我們選擇了10年供款(每月還10500-11000都有)
40萬的利息又4千.保險5千.這裡就2萬了.再來是雜費差不多成3千(管理費.水電費.電話費).學費1200(一個仔讀幼稚園)
一個小學.我們是有樓.又是算高薪.一年又是書錢又是學費的.天....而且我的居所一貧如洗.什麼都要買,一對快子到一台電視
房署的貸款4年開始還一個月又5千
2.我犯下了數冚數的錯
3.我最錯想睹點錢回來
輾轉8年.我的問題大了.我一直沒告訴老公我們的情況.(我一直想贏點錢回來填數)
2006年.我老公開始覺得有問題.那次是我第一次同老公決裂,我們把樓重按.套了30萬出來
但30萬根本不夠.卡數的利息說讓我透不過氣了,但我老公又認為是我睹輸了錢才會如此的
從此我的家完了.我們生活得好痛苦,彼此在埋怨中過日子
2009年.我們的問題又來了.一計之下我們欠下百幾萬之多銀行的數再也還不下去了
那時我們就想過破產之路.但因為我們有公積金一百二十萬.樓約值回50萬.那時經多方意見後(在這我特別感謝破
產聯盟因為我當時就是上來得到你們的支持的)
我們賣了房屋還了50萬.又向財仔借了25萬還卡數
現在半年了.問題又來了.我現在的情況是(因我們實際只還了50萬)

財仔25萬每月還8500
恆X12萬最低還2千幾一直上升中(因有分期)
花X2萬.最低還1千也在上升中
中X6萬最低還1千也在上升中
星X6萬最低還1千也在上升中
AXG1萬,街數65萬.我個人又欠財仔10萬
共126萬.每月利息就萬幾
如果我們申請破產.我問過聽說要用公積金還的.那我還有破產的價值嗎?
我現在好痛苦.我曾經想過很多次自剎.我們現在沒了錢還沒了家
我這幾年來一看到我老公就成身寒毛起晒,一見到佢返屋企胃就痛
現在我想請教各位,我怎麼辨才好呢.債務陰影揮之不去.家庭又提心吊膽
這樣的日子我要如何過下去.另我已經開始去工作了每月收入約2千幾

301按:銀行及卡公司唔使出全名,否則好快查出你是誰.

1# yukiyau

中X6萬最低還1千也在上升中-唔明!min pay 還1千咁小?
星X6萬最低還1千也在上升中-唔明!min pay 還1千咁小?
AXG1萬,街數65萬.我個人又欠財仔10萬-唔明!乜野叫"街數65萬"?究竟欠AX 豬1萬,定66萬共126萬.每月利息就萬幾

年輕人30多歲結婚!當然係想有個家去置業,本來你先生月入3萬已經算唔錯!攪成今日咁最主要係你地無首期筆錢就去買樓!

不如您試下做個資產負債表先!

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +10 城市權力 +10 收起 理由
admin + 10 + 10 + 10 + 10 感激

查看全部評分

1# yukiyau

仲有想問您咁耐以來究竟賭錢輸左幾多?
1998年樓價已跌了好多..
月人工33000, 應該供得起..

不過家家有本難唸的經..

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +10 城市權力 +10 收起 理由

查看全部評分

4# zbridgehead
我都不知道自己輸左幾多.
照你所述,
真係一開始買樓(供樓)就係錯,

09年曾想老破但無做,
賣樓有50萬亦於事無補,
祇有延長一段時間而已.

如申破後,有公積金會被充公還債,
不過呢 d 破署主任搞咯,唔使你理.

其實絕多會員如是喇...
想盡辦法都避免申破,
過來人係明白嘅,
你仍有其他家人!
平心商量怎樣部署將來....

做傻事祇有累倒家人,
問題始終要解決,
所有決定又要快....因已逼在眉睫.
你現在既所謂收入,養自己都未夠.

呢度老破既會員,
經驗都大同小異,包括我,
身同感受,
老破經驗我有多過大家,
世界上話無解決唔到既難題 !
你信嗎!
但是如真解決不到,
我地想辦法兜圈子避開,可以嗎 ?

多謝你詳細述說出來,
亦可俾其他人借鏡為鑒.

其他會員有空會提意見,
你可密 d 上來傾下....

順利.

評分

查看全部評分

你講d野....我睇完只有

如果你地想破產,就講清楚:

邊個有做野?有幾錢收入?

公積金...又是誰有?

每月生活費+供款支出 大約多少?

誰人欠得多?

破產會否被炒?

街數是否問朋友借?

仲有而家係諗破產,唔係自殺.如果你只係諗住公積金被沒收就無將來....你就錯.

無命就什麼都沒有,有錢又何用?

評分

查看全部評分

我好多謝大家,我現在很多事想...我想離婚..想破產.想申請綜援.想申請公屋....傻了
我好多謝大家,我現在很多事想...我想離婚..想破產.想申請綜援.想申請公屋....傻了
yukiyau 發表於 2010-5-28 16:36

你宜家第一件要做既野係要冷靜落來... 諗清楚自己想點先啦... (我覺得你宜家好亂... 好似未摸清自己想點...)... 諗清楚係咪真係一定要去到呢一步 (離婚/破產/綜援/申請公屋)... 一步一步來... 做完一樣到一樣啦...

至於破產... 你係想你申破... 定係你老公申破?... 份公積金係你定係你老公?... 如果係你老公... 你申破的話... 佢份公積公係唔會被充公的...
仲有層樓... 有無你名?... 如果有... 你個半份業權又要申報...

記住... 冷靜d... 無野係解決唔來的... 唔好諗埋一邊啦...

加油!

8# bb_q_888
老公有工作月入約32000
大x借了25萬每月還8500
屋租5000
恆X上月還最低2400
花X上月還最低要1200
中X還上月還最低要2000
dXs上月還最低要2000
保險5000(這個月會停左所有人壽佢)唉...早該做的了
街數外面借(私下的合約)70萬利息每月7000....總數33100
以上是我老公的已超了1千1百了

我負債10萬收入就2000要還3500

我們不吃都還不了,還有2個小孩..還要水電..學費.
離婚破產能同時做嗎
離婚破產能同時做嗎
yukiyau 發表於 2010-5-28 16:55

當然可以...
依你所述,
已經是冚無可冚,
破產指數估計達85%以上.
我特別感謝破產聯盟因為我當時就是上來得到你們的支持的)
我們賣了房屋還了50萬.又向財仔借了25萬還卡數
現在半年了.問題又來了.我現在的情況是(因我們實際只還了50萬)

樓主已賣樓,大家不用再問!

最重要問題...............
1) 您老公如果破產,仲可唔可以保得住份工?
2) 唔好因為破產問題而去想離婚,您現在最"迫切"是處理財務問題,宜家離婚只會製造更多難題!
3) 所謂街數是不是"黑財"、"大耳窿"、"電話數"?
4) 如果只是為層樓,條數唔會轆到咁大,希望您已經戒除賭癮!

明愛戒賭熱線 1834633
東華三院平和坊戒賭熱線 28274321
11# yukiyau

一般人壽保險你供咗十年有多停咗應該有一大筆錢喎??

公積金方面你先生是公務員,敎師定私人公司呀.你知唔知你地公積金條件如何的??  呢點幾重要

你人工2000是否冇力曾加你的收入呢??

其他的如樓上橋兄所問...........要解決問題你要知清楚自己的問題???

評分

查看全部評分

12# yukiyau

離婚     

有咩用?????啲數佢定你

如果真的要申破(1個定2個)離婚好以唔係好選擇
12# yukiyau

有人知道破產律師收費嗎
12# yukiyau

有人知道破產律師收費嗎
yukiyau 發表於 2010-5-28 18:37

"問價" 請直接向律師樓詢問.
15# zbridgehead
打電話同明愛傾左下就甘多人好感動
公積金問題去年已問過.已很清楚要沒收的了.申破我一個人做
離婚是想申請公屋同綜援.因為我實在找不到一份比綜援高人工的工.
而且我們也已分開一年多了
20# yukiyau [/b

你話你欠債十萬,即係自己欠債十萬去申破????啲公質金是你自己的?