破產聯盟

標題: 我既情況 我黎緊攪唔掂 可唔可以自己同銀行傾? [打印本頁]

作者: 小苯    時間: 12-1-2015 03:46
標題: 我既情況 我黎緊攪唔掂 可唔可以自己同銀行傾?
我的情況如果:
痕身貸款一期供1140 供左9期  網上銀行顯示仲有44374.2 仲有39期
幫人 上個月借 40000  剛剛供左第一期1720 仲有47期
C子 1萬 12個月 黎緊28號供第2期 大約870~880一期

最主要問題係我係痕身 有兩張卡: 兩張用用盡左 一張43000 一張26000 全部現金透支 因為係最近先禁爆左 之前都仲有幾千信用未用
係最近先禁爆
之前大約 一張40000 一張20000 一路都係找緊MIN PAY
最近因為出左D事  所以先禁左出黎 黎緊MIN PAY 砍張加埋都應該3000幾4000 因為仲有透支個手續費
咁耐以黎我未試過遲還同走數 以前同依家都無試過 期期都係CUT數前還到但信用卡就啗能MIN PAY
我24歲 人工個個月大約一個月10000~12000 (唔會少過10000)
用痕身出糧的
有糧單  做左3幾年 但上年3月公司老細唔變轉左排頭姐 其他一齊不變
我最主要問題係果兩張卡
我上網睇過其他人D求救
但係個個人都唔同
我想問下
我可唔可以自己打去同恆生傾 主要係傾兩張卡我停用 分長時間還 其他都唔洗變
我琴日打左去卡中心 佢話我主要都係現金透支 所以唔可能做到鈕期  佢比左債務重組部個電話我
我打去傾既成數係唔係高?
我平時一出糧都一定要比4000蚊屋企 自己返工用2000蚊左右(食飯連坐車)
仲有個問題 唔比得屋企人知  因為一知就脫離關係都似 原因係以前出現過我欠出面3間13萬 無試過遲還
佢地幫左我一次一次過還晒依家個月家用連還錢比佢地4000
黎緊我都仲頂到下
但係長時間唔係方法
經過呢次我真心想改嫁啦  我想做返個人呀 如果傾得掂  我過返幾年清貧生活就無事
如果我聽日打去同債務重組部傾 唔知人地會唔會SO我
同埋會唔會一傾唔掂佢就會CUT晒兩張卡叫我即時還錢 我現時根本無咁多錢還
同埋睇過網上D人講DRP 我想問我係唔係可以單一自己向痕身做DRP
我無查過自己TU 但感覺上一定唔會高
如果呢關過到我真係重新做人  我呢次個決心真係好大

作者: 小苯    時間: 12-1-2015 10:17
更新
剛剛打左上去恆生債務重組部門
佢叫我帶3個月糧單 同自己寫封信 基於咩原來 同一個月可以還款幾錢 同埋係一次過做晒佢銀行既數 佢話其他公司既數唔洗寫落去
同埋講返會係我TU到有記錄同埋 批核左之後 佢公司唔會再有錢借比我 同埋會停晒兩張卡
我打算一陣就去攪
作者: kungfu    時間: 12-1-2015 10:51
小苯 發表於 12-1-2015 10:17
更新
剛剛打左上去恆生債務重組部門
佢叫我帶3個月糧單 同自己寫封信 基於咩原來 同一個月可以還款幾錢 同 ...

祝好運
作者: 小苯    時間: 12-1-2015 14:08
再更新
頭先落左分行 交左信同4個月糧單
但係佢比左份野我簽左
話咩授權痕身向其他債權人提出重組
咁就大獲啦
係電話佢又話只係做佢銀行
我本身打算只係做佢銀行 其他照還都無問題
依家比佢咁攪
幫人會唔會無啦啦一個電話黎叫我一次過還晒嫁
我準時交晒數 唔想無啦啦一個電話就比佢收左皮
依家無計啦  都簽左  希望就算唔得佢都唔好要我即時還晒
我無數遲還過同轉比收數嫁
作者: 小苯    時間: 12-1-2015 14:12
我封信寫左 我家庭負擔一個月要5000
剩下2600還比其他
希望以2400長分期 還痕身D數
佢兩張卡加埋個LOAN 係11雞左右
原因我寫因為債務壓力太大加上理財不善 希望以2400蚊長分期 還痕身D數
作者: 小苯    時間: 13-1-2015 16:37
今朝收到話信用卡爆左額叫我找左突額先
嚇死我以為要全數還
原來出左新單計埋min pay要突左600幾姐
嚇得我
作者: 小苯    時間: 14-1-2015 00:34
有無師兄可以比下意見
作者: 小苯    時間: 14-1-2015 07:58
依家好驚
剛剛屋企人打比我
問我有無打電話返屋企

話有個電話嘈左佢地成朝
成家中訓緊
唔知會唔會係收數電話
無理由嫁
呢期扣晒數
無試過遲還
咁快比收數公司?
作者: 小苯    時間: 14-1-2015 09:08
更新
頭先打左去幫人  佢話我戶口正常 呢期錢都收到 無問題 無遲交 無人聯絡過我屋企 我仲問左佢幾次有冇咩收數果D 佢地話無
都打左去痕生 佢話9點之後先會聯絡客人 應該唔係佢地
唔知點解 星期一去左痕生交左表之後就開始提心吊膽
有冇師兄有類似情況?
個人星期一交左表之後就開始驚
作者: 小苯    時間: 14-1-2015 16:56
其實我自行向恆生申請重組idrp定係drp?
作者: r99201    時間: 15-1-2015 00:45
小苯check pm
作者: 小苯    時間: 15-1-2015 07:09
唔該樓上
我入左表申請緊了
依家唔洗中介人住
謝謝
作者: 小苯    時間: 15-1-2015 09:23

終於比家人知到左
依家嘈到拆天
我要搵FD屋企住住先
作者: 301    時間: 15-1-2015 12:32
小苯 發表於 15-1-2015 09:23

終於比家人知到左
依家嘈到拆天

卒之褲穿窿 !

俾時間及空間家人消化下,
假如是你聽到也覺突然嘛 .

作者: admin    時間: 15-1-2015 13:50
小苯 發表於 15-1-2015 07:09
唔該樓上
我入左表申請緊了
依家唔洗中介人住

好聰明。呢D中介真係食C啦。連廣告都唔登,就話幫到人!
作者: 小苯    時間: 15-1-2015 16:54
佢直接pm我
話佢幫我傾會低息d
但係我都係自己入左表

作者: gringoire    時間: 16-1-2015 23:34
千萬不要相信中介人,佢地都只是想賺你錢!
你直接同銀行傾,才是最平及最有效的!
以上是我過來人的經驗!

作者: 小苯    時間: 20-1-2015 09:54
更新
打左上去債務重組部問
佢話已cut晒我兩張卡
我問佢係唔係會追我全數
佢話我會收到3封信唔洗理
黎緊月頭照交min pay
如果呢段時間批左就唔洗交
跟drp口個協議供款
我依家最怕佢唔批
作者: admin    時間: 20-1-2015 13:26
小苯 發表於 20-1-2015 09:54
更新
打左上去債務重組部問
佢話已cut晒我兩張卡

我唔知你詳情,銀行點同你講。

我朋友經驗:
一 cut 卡,即係你已經無 credit card 的 account,即係要即刻找清 credit card 數。

一係銀行開個新借貨 account,一係你找清條數。明唔明?

邊個係我朋友,你話呢?
作者: 小苯    時間: 20-1-2015 15:19
Admin
頭先收到電話恆生打黎話咩提升我信用卡到白金卡
我話唔洗
仲話你地重組部又話cut左我卡既
我轉頭打上去問清楚係咪唔得要全數清先
如果係姐係要破產了
作者: 小苯    時間: 20-1-2015 15:40
更新
頭先再打上去佢叫我留意最近好多人假扮銀行
同埋佢話就算唔成功都唔會叫我即找全數交返min pay就得
只有唔交min pay先會出現追全數既情況
佢話批核結果未知
佢會聯絡我如果有結果
作者: 小苯    時間: 26-1-2015 21:49
仲未有消息
打左上去職員都係果句
佢話會再聯絡我
作者: MITKAN    時間: 29-1-2015 19:30
小苯 發表於 15-1-2015 16:54
佢直接pm我
話佢幫我傾會低息d
但係我都係自己入左表

最好既中介就係自己,千奇唔好落搭,否則只會為自己再加上麻煩!
作者: MITKAN    時間: 29-1-2015 19:31
小苯 發表於 26-1-2015 21:49
仲未有消息
打左上去職員都係果句
佢話會再聯絡我

師兄之後有冇News update?
作者: 小苯    時間: 30-1-2015 22:53

依家仲係等緊消息
作者: 小苯    時間: 2-2-2015 15:46
更新 見等左3個星期都無消息 剛剛打左上去
想問下有冇消息
佢問我之前借D錢用左係邊
我老作佢話借左比朋友跟手比人昆埋
佢就問左我公豆老母 歲數 屋企幾多人 幾多人做野
仲問左我一個月既開支 電話費 公司電話 係公司做D咩等等
仲問左我有冇同財仔果邊講過重組呢件事
我就同佢講左 我打算財仔一直供到斷
匯風果到就仲有10期 就完860蚊一期
我再問題佢係唔係只係做佢痕身既數
佢都話係
我仲同佢講 其實我係佢公司個私人貸款係可以供無問題  係希望佢可以將我D卡數分長期還
佢話一做就要一次過做晒
我問埋佢  如果唔批 會唔會要我清還全數
佢話唔會
問佢係唔係會開返D戶口比我交返MIN PAY 佢話戶口就唔會開返 但係可以個個月照交MIN PAY先
唔知真定假......
聽完個心定D先 起碼唔會一唔成功就要我即時找全數

佢話呢個星期就有結果  我依家開始有D緊張
唔知佢會要我一個月找幾多同 分得長唔長
我怕太短咁就幫助唔大了

作者: 小苯    時間: 4-2-2015 18:45
更新
未有消息
作者: MITKAN    時間: 4-2-2015 23:27
小苯 發表於 2-2-2015 15:46
更新 見等左3個星期都無消息 剛剛打左上去
想問下有冇消息
佢問我之前借D錢用左係邊

痕生個邊就算搞得掂,其他銀行/財仔D還款搞唔搞得掂?
作者: 小苯    時間: 5-2-2015 06:26
MITKAN 發表於 4-2-2015 23:27
痕生個邊就算搞得掂,其他銀行/財仔D還款搞唔搞得掂?

其實只要痕生係可以2500一期其他就無問題
作者: 小苯    時間: 5-2-2015 17:57
更新
剛剛收到電話
完蛋了
佢話做唔到重組
佢話我兩張卡D數好新
我都找左半年min pay都話新
佢叫我黎緊個個月9號 找兩張卡既min pay加埋3800
我婪本供唔到
睇黎頂多幾期想向老破呢方面諗
佢話因為無做到 TU唔會有記錄
作者: 小苯    時間: 5-2-2015 17:57

完蛋了........

作者: 小苯    時間: 5-2-2015 18:22
唉  本身打算係果兩張卡 只要可以分長期數唔洗找還唔完既MIN PAY 我就有能力還
點知就係差呢一步
本身打算等痕生果邊批左重組一個月2500~3000我就計定晒數個個月供 4~6年就可以重新開始
依家比佢一下打沉左
好灰
作者: MITKAN    時間: 7-2-2015 14:06
小苯 發表於 5-2-2015 18:22
唉  本身打算係果兩張卡 只要可以分長期數唔洗找還唔完既MIN PAY 我就有能力還
點知就係差呢一步
本身打算 ...

唔洗灰,馬上準備申請老破,學師兄話,決定左愈早申請愈好!
作者: ac0213    時間: 7-2-2015 15:16
如果真係做成經濟沉重負擔,就唔好拖喇,儘快申請破產.重組既事,我都傾過,根本銀行就會做大你條數供死會4年或以上.或者一個不小心最後都係破,咪盞自己個雪球又碌大左,唔化算.
再者,你做破產都好過比人追數追到上公司好睇得多吧.
作者: 小苯    時間: 8-2-2015 15:39
我依家死頂緊
未去到遲交同無錢還
捱得過2015年應該無事
係辛苦d
作者: 小苯    時間: 9-2-2015 11:58
呢個月出萬一蚊糧  交左卡MIN 都交左3800 恆生個loan又1140 財仔條數又1700幾 匯風860
作者: MITKAN    時間: 9-2-2015 19:14
小苯 發表於 9-2-2015 11:58
呢個月出萬一蚊糧  交左卡MIN 都交左3800 恆生個loan又1140 財仔條數又1700幾 匯風860 ...

長期交Min通常好快會比債主要求還全數,都時都係冇辦法,
既然你都預左要4-6年黎還錢,點解唔申破?
破產都係4年,而且生活有保障,唔洗要為還款日日擔心同煩惱,
同埋聽講你做過債務重組,係TU上同破過產冇咩分別,
一念天堂,一念地獄,趁有錢,快快搞破產,勇敢踏出這一步。
作者: 小苯    時間: 11-2-2015 02:11
因為我要比家用屋企
破左會比唔到
打算見步行步
作者: MITKAN    時間: 11-2-2015 19:47
小苯 發表於 11-2-2015 02:11
因為我要比家用屋企
破左會比唔到
打算見步行步

點解肯定破左就比唔到先⋯⋯
破產都係為左保障生活,
不過相信樓主最清楚自己情況,希望你能作出最合適的選擇:)
作者: 小苯    時間: 11-2-2015 23:31
MITKAN 發表於 11-2-2015 19:47
點解肯定破左就比唔到先⋯⋯
破產都係為左保障生活,
不過相信樓主最清楚自己情況,希望你能作出最合適的 ...

唔該晒
樓上
我會仔細考慮
作者: jimmykerr    時間: 25-3-2015 14:29
樓主,更新
作者: 小苯    時間: 14-5-2015 05:40
最迎更新係
恆生係做唔到比我
結果係周圍試
DBS借左比我一清
一個月供4000 48期
另欠兄弟 48期 一期1700幾
現在還可以 頂得順
作者: iriswongww    時間: 14-5-2015 09:41
樓主每月4000+1700。合5700。這様日常生活ok?
作者: 小苯    時間: 16-5-2015 07:36
慳一點完全無問題
作者: admin    時間: 16-5-2015 11:01
小苯 發表於 16-5-2015 07:36
慳一點完全無問題

咁就好羅!要頂落去啦!加油
作者: admin    時間: 18-5-2015 09:29
已加入破產需知。
作者: 小苯    時間: 23-5-2015 06:38
其實睇下要D咩
因為我慳住頂4年無野
有諗過點都係4年不如破左佢
我依家都係做散工出現金糧
但係我都係負返個責任好D
如果超過4年我就咩都唔諗破左佢算
作者: OCO    時間: 29-5-2015 02:04
努力呀!樓主。
唔好再開新借,個個月還錢。
好快一年又一年的。

作者: 小苯    時間: 12-7-2015 09:18
暫時情況穩定
係有時屋企人問我返工搵到D錢洗左係邊
同點解你做極野都無錢剩咁呢D問題煩
作者: 小苯    時間: 27-7-2015 10:58
OCO 發表於 29-5-2015 02:04
努力呀!樓主。
唔好再開新借,個個月還錢。
好快一年又一年的。

我戒左賭好幾個月啦 一蚊都無賭 6合彩都無買 係平時無野做同同事斗地主 20~30蚊上落 賭餐飯咁
依家反而無做長工
做散工 做左3個月了
都有1萬3~4一個月
比埋家用還埋錢都仲生活到
我依家有D心思思好唔好草返少少錢老破左佢算
咁一蚊都唔洗比
做散工D錢自己袋
現時情況係兄弟1700幾一期 分48期供左6期
星X 4000一期 分48期 供左5期
匯風860蚊一期 分左12期 供左8期

作者: 301    時間: 27-7-2015 12:21
小苯 發表於 27-7-2015 10:58
我戒左賭好幾個月啦 一蚊都無賭 6合彩都無買 係平時無野做同同事斗地主 20~30蚊上落 賭餐飯咁
依家反而無 ...

支持,
加油.
祇向前看,
望著標桿直跑.
勿回頭看咯.

祝一路順風 !

作者: 小苯    時間: 29-7-2015 07:46
301 發表於 27-7-2015 12:21
支持,
加油.
祇向前看,

版主
作者: 重新戰士    時間: 9-8-2015 23:25
小苯 發表於 27-7-2015 10:58
依家反而無 ...

你老破左,破產主任同你計完你生活費後剩返還俾銀行,以你CASE可能批10000你生活。都要還3000-4000
分析一下你情況:
兄弟1700幾一期 分48期供左6期 = 1700*48 = HK$81,600 (減6期 1700*6 ) # HKD$71,400
星X 4000一期 分48期 供左5期    = 4000*48 = HK$192,000(減5期 4000*5) # HKD$172,000
匯風860蚊一期 分左12期 供左8期 = 860 * 12 = HK$10,320(減8期 860*8 ) # HKD$3,440
你仲有HK$246,840要還
破產安排:
破產費用HK$13,000
假設破產官批你HK$10,000生活費,你每月收入HK$13,000 計
即係HKD$3000 x 48 = HK$144,000
4年後埋單HK$ 13000 + 144000 = HK$157,000
比較
HK$246,840 / HK$157,000  = 相差HK$89,840
為左咁少錢老破自己,值唔值樓主自己睇!
作者: 小苯    時間: 11-8-2015 08:17
重新戰士 發表於 9-8-2015 23:25
你老破左,破產主任同你計完你生活費後剩返還俾銀行,以你CASE可能批10000你生活。都要還3000-4000
分析 ...

咁睇黎都係捱4年
作者: 重新戰士    時間: 12-8-2015 00:49
小苯 發表於 11-8-2015 08:17
咁睇黎都係捱4年

將來可以買樓,你就會知道唔老破都有佢好處
作者: loanbreak    時間: 21-8-2015 15:34
債 , 就係人既責任 , 欠債還錢天公地道 , 現在又唔係天文數字 , 又何必為嗰少少錢走去破產 ?
作者: 小苯    時間: 10-10-2015 21:45
近排出左D問題
出糧果到公司有問題要遲一期出
我想問我DBS呢到 4000一個月
我供左8期了  黎緊第9期
如果我拖佢一期  下個月一次過找兩期
佢會唔會無交一期就出收數  電話煩我之類?
作者: 重新戰士    時間: 15-10-2015 23:34
小苯 發表於 10-10-2015 21:45
近排出左D問題
出糧果到公司有問題要遲一期出
我想問我DBS呢到 4000一個月

我建議你先入利息就OK!打去同銀行講先還當月利息。
作者: 小苯    時間: 18-10-2015 17:39
重新戰士 發表於 15-10-2015 23:34
我建議你先入利息就OK!打去同銀行講先還當月利息。

我DBS供係用恆生自動轉帳
咁戶口唔夠錢應該轉唔到嫁嘛
但係 我睇返恆生戶口  佢話我結欠3000幾
扣左戶口本身兩舊  -36XX
咁姐係恆生幫我比左?
恆生果個普通戶口黎無咩特別
點解會咁既
咁姐係點?
作者: 重新戰士    時間: 18-10-2015 18:01
小苯 發表於 18-10-2015 17:39

我唔清楚呢個...
我建議你打電話去問清楚好D
作者: square3207    時間: 22-10-2015 13:21
小苯 發表於 18-10-2015 17:39

係到照扣你..
但之後就係彈返轉頭..
好似仲會收埋你手續費係因為扣唔到錢..

自己試過
作者: 小苯    時間: 27-10-2015 19:17
square3207 發表於 22-10-2015 13:21
係到照扣你..
但之後就係彈返轉頭..

真係好似你講咁
作者: admin    時間: 27-10-2015 21:33
square3207 發表於 22-10-2015 13:21
係到照扣你..
但之後就係彈返轉頭..

呵呵,心同感受!!!
作者: 小苯    時間: 29-2-2016 21:04
更新
作者: 小苯    時間: 29-2-2016 21:06
兄弟已還13期  dxs 10期了 獅子一早完結了 穩穩定定中
作者: 小苯    時間: 29-2-2016 21:10
最差既消息係 本身我係個個月17號自動轉帳星星銀行
作者: 小苯    時間: 29-2-2016 21:12
但出糧日變左 最近幾個月拖 打左上去無得變 個個月交緊4240 本身係3922 問左佢地 話合約期無得傾 個個月交緊4340 仲個個月比痕身收過唔到數既手續費
作者: 小苯    時間: 29-2-2016 21:19
仲有 我想講 有朋友可以whatsapp我:xxxxxxx 想識多個朋友 因為欠債 我變得自閉左好多 朋友都沒了
[admin: 不可留私人通訊方法!]

作者: 小苯    時間: 1-3-2016 17:41
Sorry admin
作者: 25boy    時間: 2-3-2016 02:38
加油吖!
作者: Howard1995    時間: 3-3-2016 11:33
交朋友也無問題,尤其我們這些破産边缘人仕也需要傾訴,至於娛樂也可以行山,跑步。不一定下下講錢的。
作者: 小苯    時間: 14-3-2016 22:43
多謝師兄
作者: Fly830807    時間: 11-5-2016 12:56
師兄。我都正想找恆生做drp條咭數85000,聽你講應該難囉。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3