破產聯盟

標題: 黃x錫 [打印本頁]

作者: haydy    時間: 11-3-2016 12:40
標題: 黃x錫
果然係殺手,連聽電話個啲都係態度差到死,終於約左23號上去傾
作者: c128heidi    時間: 11-3-2016 15:57
我的態度好好喔。。重好有禮貌。。。。。
作者: haydy    時間: 11-3-2016 16:44
c128heidi 發表於 11-3-2016 15:57
我的態度好好喔。。重好有禮貌。。。。。

想問下你,佢叫我帶埋mpf文件,即係咩啊
作者: c128heidi    時間: 11-3-2016 17:01
mpf.. 的結算表就可以啦。。有多少間就帶多少間。。可以看到你的僱員編號及如餘就可以了
作者: Oreo    時間: 11-3-2016 18:52
我等左3個月仲未倾
作者: c128heidi    時間: 12-3-2016 00:50
嘿。。我等了差不多5個月才傾。。
作者: haydy    時間: 12-3-2016 11:17
Oreo 發表於 11-3-2016 18:52
我等左3個月仲未倾

我等左十個月都冇約我,我自己打左俾佢
作者: anna    時間: 14-3-2016 21:59
想問下生活費,會批幾多,人工唔到一萬

作者: c128heidi    時間: 14-3-2016 22:06
要看你有多少人養喔
作者: cl475867    時間: 14-3-2016 22:13
好驚呀!星期五開大會好擔心判比黃X錫!
作者: admin    時間: 14-3-2016 23:26
anna 發表於 14-3-2016 21:59

好大機會要每月還 1 萬5千。
作者: cc4321    時間: 15-3-2016 11:06
anna 發表於 14-3-2016 21:59

你一個月正常開支幾多, 咁咪就係你生活費囉,我講係正常唔好作埋D無厘頭開支落去
作者: Pitygirl    時間: 15-3-2016 21:08
咁你成10個月先上去傾,矩地計吾計你呢10個月係破產期?
作者: Pitygirl    時間: 15-3-2016 21:11
因為我間外判淨係不繼叫我等,
作者: haydy    時間: 18-3-2016 01:52
Pitygirl 發表於 15-3-2016 21:08
咁你成10個月先上去傾,矩地計吾計你呢10個月係破產期?

破產期係由法官頒令個日開始計,所以應該係呢1個月都計
作者: haydy    時間: 18-3-2016 01:54
Pitygirl 發表於 15-3-2016 21:11
因為我間外判淨係不繼叫我等,

你打過上去?如果佢地都叫你等,咁就等下啦,不過我都好緊張,唔知會傾成點
作者: anna    時間: 18-3-2016 21:58
下月頭傾生活費,食飯批幾多?供養父母,人工不足1萬
作者: anna    時間: 18-3-2016 22:00
c128heidi想問吓你,傾生活費,可吾可以分享吓,等我注意吓
作者: Pitygirl    時間: 19-3-2016 00:06
係呀,淨係叫我等。。但我趕住去外國搵老公。咁點好。
作者: c128heidi    時間: 19-3-2016 01:07
喔。。他們有一個守則的。。膳食大約3000一3600。。應該看地區的。。我的車費不太多。。630多元。。他直接給我700。。那以及加價就不用找他了。。供養父母一人3000。。前題一定要沒有工作的。。有工作不能供養。。有兄弟妹如有工作要攤分。。水電煤。。如果同住者有工作要攤分。包括父母有工作的。。。個人什項500。。。家庭什項嘛我的就有。。應該要看看你父母有沒有工作。。家庭什項一個人500的。。就那麼多了
作者: c128heidi    時間: 19-3-2016 01:09
記得帶齊單就行了。。他們會自己計的。。如有醫療開支都帶上去。可以扣除的
作者: cl475867    時間: 19-3-2016 16:17
尋日開完大會, 要2星期內交返張本票上石頭辦公室
作者: c128heidi    時間: 19-3-2016 17:08
交本票?
作者: cl475867    時間: 19-3-2016 17:59
12月15日頒令, 1月出咗雙糧, 未有供款户口, 要交本票
作者: cl475867    時間: 19-3-2016 18:55
傾生活費要比細佬既入息紀錄, 唔比得唔得, 細佬唔比
作者: anna    時間: 20-3-2016 22:49
父母各人供養$3千,只否得你供養?
作者: anna    時間: 20-3-2016 22:52
cl475867: 你要吾要每月還
作者: anna    時間: 20-3-2016 22:55
膳食最多$3600,咁少?
作者: cl475867    時間: 20-3-2016 22:55
我未傾生活費呀!我星期五先判咗比佢
作者: anna    時間: 20-3-2016 22:56
剪頭髮,係咪另計?
作者: anna    時間: 20-3-2016 22:58
c128heidi: 以上問題,可否解答我,比下意見我,我在4月五日傾生活費
作者: cl475867    時間: 20-3-2016 23:00
anna:你幾時判比黃X錫架
作者: c128heidi    時間: 20-3-2016 23:29
膳食最多3600啦。。。有個人開支500。。就是用在剪頭髮。。買衫等開支喔。但是不用留單的。。
作者: c128heidi    時間: 20-3-2016 23:30
他計他每天120元喔。有一些批100的。看你運數啦
作者: courage    時間: 20-3-2016 23:52
cl475867 發表於 14-3-2016 22:13
好驚呀!星期五開大會好擔心判比黃X錫!

什麼是開大會??
作者: cl475867    時間: 21-3-2016 06:20
courage 發表於 20-3-2016 23:52
什麼是開大會??

開大會即係, 個案會轉比外判跟
作者: haydy    時間: 21-3-2016 15:36
我星期四上去,到時再同大家分享下
作者: courage    時間: 22-3-2016 00:36
haydy 發表於 21-3-2016 15:36
我星期四上去,到時再同大家分享下

好的
作者: courage    時間: 22-3-2016 00:41
cl475867 發表於 21-3-2016 06:20
開大會即係, 個案會轉比外判跟

Thanks
作者: anna    時間: 22-3-2016 08:39
cl1475867:在1月份要開大會,當日判比黃x錫
作者: anna    時間: 22-3-2016 08:44
c128heidi: 個人開支$500包頭髮,買衫?需吾需要再開戶口
作者: anna    時間: 22-3-2016 08:55
courage: 開大會無什麼特別,到時破產管叫你名,講番邊間公司叫要求你開大會及債務總額,最後簽名,跟隨隔離見黃x錫叫你準備帶文件再生活費,最後簽名完,前後15分鐘左右
作者: c128heidi    時間: 22-3-2016 18:52
開户口??。。那500元是個戈什項開支的
作者: anna    時間: 22-3-2016 20:21
我話要吾要再開户口問題?
作者: anna    時間: 22-3-2016 20:23
供養父母,是他定金額?
作者: anna    時間: 22-3-2016 20:25
我長期要買藥,有單,是否可以扣數?
作者: cl475867    時間: 22-3-2016 21:34
今日去咗銀行搞張本票, 要收$50手續費, 仲要搵時間交返上石頭辦公室, 供款户口幾時先有架?
作者: yeoui    時間: 22-3-2016 21:36
我做過資料搜集,大家樂或大快活早餐$25-26(如果要多碗通粉加$5);普通茶餐廳午餐$50(有湯有飯有餐飲);晚餐$50-$60(視乎細份到大份),如果細食或女人,$120都夠嘅,但男人要夠暖呢三餐都未必夠飽,至少都要加多個飽掛,早餐$30,午餐$50,魚柳飽$10,晚餐$60;總數$150,唔知咁嘅解釋或需求合唔合理?法官會唔會批准?如果外判話唔得,係咪可以向法官判定?
家居雜費,如果一個人獨居$1000又得唔得?
作者: c128heidi    時間: 23-3-2016 01:07
anna 發表於 22-3-2016 20:25

你說是出糧戶口??。。我是找主任開的。。另外長期買藥的問題。。有醫生紙證明就可以的。。我的長期疾病要覆診都可以另外扣回。。不用計有個人什項裡面。。但傷風感冒看醫生就不包啦
作者: anna    時間: 23-3-2016 13:24
係出糧戶口,我都係主任開戶口,咁就好,不用再另開一個。我有醫生紙證明,可以扣回就好。
作者: 豬公    時間: 23-3-2016 15:45
yeoui 發表於 22-3-2016 21:36
我做過資料搜集,大家樂或大快活早餐$25-26(如果要多碗通粉加$5);普通茶餐廳午餐$50(有湯有飯有餐飲) ...

有C兄早排上法庭見到有破產人士申請,自己睇

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D6

再俾多的資料你,我今天早餐一個飽,一包豆奶合計$9,午餐大快活單拼燒味飯$35
利申:已經解除破產2年半
作者: yeoui    時間: 23-3-2016 16:46
一個飽,一包豆奶,梗係得啦,唔食都得;但係要夠飽生活落去先得架,我都想有人提供又飽又有營養嘅膳食,但係我獨居嘛,唯有一日三餐快餐店和茶餐廳,呢個價錢係人地訂明嘅,我中環返工,我都想平啲,生活費嘛,食飽有營養而支持到生命啫
作者: yeoui    時間: 23-3-2016 16:47
唔知我有無提出一個唔合理嘅要求呢?
作者: yeoui    時間: 23-3-2016 16:53
我未知係咪外判呀,收到信4月29日開大會,我只係做定資料搜集先;另外,如果我有腰痛腳痛,但無睇醫生,買鎮痛貼係咪要keep單據再到時爭取多啲生活費呢?
作者: anna    時間: 23-3-2016 17:43
有d藥係藥房買,有單據,但長期食用,吾知可吾可以扣
作者: cl475867    時間: 23-3-2016 18:36
開得大會一定外判
作者: c128heidi    時間: 23-3-2016 19:17
要政府醫生開的單証明你是長期服用再加藥房單據就可以了。。。
作者: anna    時間: 25-3-2016 12:59
我無政府醫生開的單証,只有私人家庭醫生單証明,是否可以嗎?還有藥房的單據可以嗎?
作者: c128heidi    時間: 25-3-2016 16:07
私人的。。不清楚。。政府的一定可以。。因為他們可能會問為什麼不看政府的。。你試下啦
作者: anna    時間: 27-3-2016 14:41
c128heidi: 多謝你!我想問供養父母係咪佢定個金額,我有兩個姊姊,可以比我幾多錢供給?
作者: c128heidi    時間: 27-3-2016 15:40
姊姊有沒有工作。。有就再攤分。。金額是他們定的
作者: kumiko1030    時間: 28-3-2016 01:58
c128heidi 發表於 19-3-2016 01:07
喔。。他們有一個守則的。。膳食大約3000一3600。。應該看地區的。。我的車費不太多。。630多元。。他直接 ...

佢地幫我申請破產填嗰份開支寫到好大,果然破同管有好大分別
作者: kumiko1030    時間: 28-3-2016 02:00
anna 發表於 22-3-2016 20:25

可以,一定可以。最好有醫生信講明你要長期食藥!我都係咁,我d藥$成六舊水一個月
作者: kumiko1030    時間: 28-3-2016 02:04
c128heidi 發表於 23-3-2016 01:07
你說是出糧戶口??。。我是找主任開的。。另外長期買藥的問題。。有醫生紙證明就可以的。。我的長期疾病要 ...

睇醫生都可以扣佢有額外支出嘛,寫嗰到,睇傷風感冒留收據啦,人會病架。去政府醫院唔理咁唯有私家醫生
作者: kumiko1030    時間: 28-3-2016 02:14
c128heidi 發表於 25-3-2016 16:07
私人的。。不清楚。。政府的一定可以。。因為他們可能會問為什麼不看政府的。。你試下啦 ...

理佢私人定政府有牌就得啦,再嘈你咪一句車埋去:「有病梗係睇醫生,我排政府排到嚟都病死,私家醫生唔係醫生咩?你咁唔信可唔可以安排到我宜家即時去政府醫院檢查,順便叫埋個政府醫生寫埋證明?我怕唔即時我等到嚟四年都過,你宜家唔批俾我,我會上訴,上庭同官講有病要食藥,但佢地唔批錢俾我買藥,遺反人權,我破產姐,唔代表我唔可以有病嘅權利!」
作者: cl475867    時間: 31-3-2016 22:20
今日終於早走一個鐘交返張本票上去
作者: anna    時間: 3-4-2016 00:51
CI475867: 交完本票,有無什麼要注意, 我下星期二去傾生活費, 我有d膽心

作者: cl475867    時間: 3-4-2016 03:06
我星期四上咗去交完本票, 等佢簽收完就走得, 無問題, 至於生活費我諗最快都要6月
作者: cl475867    時間: 3-4-2016 19:43
我想問係傾生活費之前要準備既文件清單入面其中一項係家庭開支單據, 水,電, 煤係咪要交足最近12個月架
作者: c128heidi    時間: 3-4-2016 20:43
我交由頒令後到傾那時的就可以了
作者: anna    時間: 5-4-2016 16:42
今日去傾生活費,需時1點45分鐘完成,現在等來電,再上去取入數戶口簽署便宜。
作者: amzta001    時間: 5-4-2016 17:14
anna 發表於 5-4-2016 16:42
今日去傾生活費,需時1點45分鐘完成,現在等來電,再上去取入數戶口簽署便宜。 ...

要上繳多少?
我要13%
作者: cl475867    時間: 5-4-2016 18:49
anna 發表於 5-4-2016 16:42
今日去傾生活費,需時1點45分鐘完成,現在等來電,再上去取入數戶口簽署便宜。 ...

批咗幾多生活費, 有冇細數可以分享
作者: anna    時間: 6-4-2016 11:07
我要上繳,大家努力,日子好快過
作者: anna    時間: 6-4-2016 11:10
我批左$8454,要上繳$1千
作者: anna    時間: 6-4-2016 11:11
Cl475867:今晚分享生活費比你睇
作者: cl475867    時間: 6-4-2016 21:30
其實D外判點樣去決定每一個月上繳幾多, 係咪根據總欠債額而去決定, 就算每個月唔駛上繳, 個供款户口都一定有錢
作者: anna    時間: 7-4-2016 00:15
係,根據欠責額而定立,他們已定立金額上繳,水,電,石油氣,計算平均數,
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 19:00
我想問如果總欠債額係12萬, 咁每個月大約要上繳幾多, 我諗我要留番一筆錢, 因為之以已經上繳咗雙糧個筆錢
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:31
cl475867: 嘩!你總欠債額很少喎,你欠的12萬係吾係現金透支?如果係,佢會幫債權人上繳,但都要因每個人收入而定,供養父母,有無兄弟姊妹一同平均分膽?有無租金要供?
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:32
妇一
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:36
如有去藥房買藥,所有單據或看醫生單據,全部可作平均而定立每月醫療費
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:38
因我不需要租金,所以要上繳
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 22:39
anna 發表於 7-4-2016 22:31
cl475867: 嘩!你總欠債額很少喎,你欠的12萬係吾係現金透支?如果係,佢會幫債權人上繳,但都要因每個人收 ...

我月入10416, 有個細佬, 唔駛交租, 我原本既欠債金額唔止咁少, 我開大會個日先知最大債主AEXN, 同最細債主花X冇登交到債權証明, 個筆數係96000同20000, 所以最後得出呢個金額
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 22:40
筆數唔係現金透支, 係消費得來
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:40
他說我是透支?我心想可能上繳機會高。
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:50
佢會問你家庭有幾多人同住及有無工作,如有工作所有家庭開支平均除人數,如照你不是透支而欠債不高,有個小朋友養,不需上繳會高
作者: anna    時間: 7-4-2016 22:51
記得有什麼單據,全部提供
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 22:53
anna 發表於 7-4-2016 22:50
佢會問你家庭有幾多人同住及有無工作,如有工作所有家庭開支平均除人數,如照你不是透支而欠債不高,有個小 ...

我係單身, 父母已退休
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:01
我要上繳交番頒領日至今,如果無能力上繳之前的數,佢會幫你平均除開每月上繳幾多錢,我每月上繳$500元,直到上繳期數完,同一時間每個月上繳定立的數
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:05
現在出糧,要留住d錢,等佢助手打來,上去取入數戶口號碼,佢話都要等兩個月先收到來電
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:07
你單身,供養父母會比較多,因我有5兄弟姊妹,他給我各人$1千
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 23:09
雙糧個筆錢已經上繳咗, 因為一早已經問咗主任話個筆錢唔用得, 黎緊等傾生活費, 之後先知要上繳幾多, 一直都有就住用, 不過旺角區食飯一d都唔平
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:16
如果家庭只有你支出,理論上吾哂上繳,祝你好運
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 23:18
anna 發表於 7-4-2016 23:05
現在出糧,要留住d錢,等佢助手打來,上去取入數戶口號碼,佢話都要等兩個月先收到來電 ...

我記得開大會個日, 個個男人都話要等3個月先有機會傾生活費, 即係快既都要6月中
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:20
佢批飯錢比我,只有3千,我話好緊喎,佢就話:其他開支拉上補下,細數目吾會根根計較
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:22
我話飯錢日後可否提高?佢話:今日的三
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:24
今日的開支維持年半,之後可以傳真要求等批吾批
作者: cl475867    時間: 7-4-2016 23:25
車費批咗幾多
作者: anna    時間: 7-4-2016 23:30
我開大會個日,傾生活費當日見我是同一個人,佢同我講無咁快傾生活費,都要等幾個月至半年,我開大會是1月頭,傾生活費是3月尾,但是當日我吾得閒要改期,所以約會4月頭

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3