破產聯盟

標題: IDRP要等幾耐 [打印本頁]

作者: neti    時間: 2-8-2016 16:15
標題: IDRP要等幾耐
我先講下自己欠債
HSXC 有2條loans,分別74000,18000
HSXC有2張card,分別98000同57000
Hxxg Sexg有2張卡,分別95000同14000
Hxxg Sexg有條loan,38000
UX 有個循環,欠8800
UX有個分期 240000,每月供7589,供左8期

自己月入23000蚊,每月交minpay都已經22000,同HSXC 7月11日申請IDRP,寄哂文件比佢,上星期打去問話跟緊,因為負責同事放左假,要我等
我預計每月還10000比佢地,佢地話會再計,好擔心最後唔得
定現在我應否同HxxgSexg同步申請呢?

作者: abc2046    時間: 2-8-2016 20:39
2期3人工  可以比你借到咁多  睇到你條數都頭痛
作者: fanfantang    時間: 3-8-2016 12:35
最大債權人係hsbc 或 ua, 你等hsbc好過啦,但如果ua reject你就好大機會供唔到idrp
作者: fanfantang    時間: 3-8-2016 12:37
我幾年前就等左個半月
作者: neti    時間: 8-8-2016 14:10
我同HSXC申請左了,佢同我計緊數,佢話會儘量幫我計好D,聽日覆我再約簽文件等投票
有消息我再同大家update......
作者: neti    時間: 9-8-2016 10:45
HSXC約我下星期上去簽文件啦,不過佢話星期四先可以比個詳細draft我,我收入扣MPF後是22000,我propose比佢地係還10000蚊一個月,總欠債而家計係約68萬,唔知佢會比我分幾多期呢?
作者: neti    時間: 11-8-2016 12:36
hello各位,我又收到HSXC回覆了,佢話我3間個weighting都差唔多,最低恆X都佔27%,所以如果任何一間reject都做唔到 (佢係對話中提過其實只得UX有reject風險)
不過佢send左出去比所有債權人投票之後既30日內唔可以追數,如果唔成功,所有卡數都會停哂,而每間債權人都會各自聯絡我商討DRP
我係有心還,所以我寧願攤長D,佢話最長幫我propose 10年(120期),咁每月供7500(我原先propose供10600左右),好似好長,但就會由每月供22000變左7500,我真係會輕鬆好多
佢話最快月尾有通知,我得同唔得都會上黎講聲的,再打篇詳細既過程比大家參考。

PS,佢提過如果9個月內既新貸款戶口係要解釋的。我最近一筆是2015年10月的貸款,所以剛剛好唔洗解釋用途。
作者: neti    時間: 17-8-2016 09:15
我又update先,我尋日簽左名了,睇黎佢地都好多case,我上去簽時都有2個人等緊簽名。
我見佢幫我propose OK既息,APR 7%左右 (6.XX%),仲同我講以佢經驗應該無問題,叫我放心
萬一真係fail,都會做referral case,叫我唔好咁擔心
如果我早D知可以IDRP,就唔會以卡蓋卡,希望成功,咁我都可以每個月有16000蚊生活費,唔使個個月都唔夠

作者: waterlam    時間: 17-8-2016 12:21
可惜我hsbc排第三....
作者: octpus    時間: 17-8-2016 13:10
希望你成功
作者: neti    時間: 23-8-2016 23:10
今日Hxxc終於打黎話已經send左proposal出去,31號最遲會知結果,希望成功啦,佢話唯一唔成功就係係地propose個息太低,佢地propose月平息0.29%,話因為我數大,要拉盡120期,同考慮到我份工係穩定,所以想fight下條件先。
作者: neti    時間: 23-8-2016 23:13
今日有個app免費check TU,當我見到自己去到I,我老公係A時,覺得自己以前好蠢,希望成功可以幫我重整生活。我已經為自己份糧分配好plan,黎緊一定一定要跟plan做人。
作者: Tt123    時間: 24-8-2016 21:16
咩app
作者: neti    時間: 26-8-2016 11:33
自申請出左比債主投票後,成日有個無來電顯示打黎,打足幾日都唔留言,今日佢終於留言係UX,話想知我申請idrp原因同有D野想問我,其實我係咪唔好答咁多(我未打返去)?因為牽頭個proposal我唔知佢寫左我D咩,一陣唔match就死梗。
作者: fanfantang    時間: 26-8-2016 11:53
你唔需要理佢,你只需向帶頭銀行交代,ux一定唔想你idrp, 因為收少好多息
作者: neti    時間: 26-8-2016 12:48
fanfantang 發表於 26-8-2016 11:53
你唔需要理佢,你只需向帶頭銀行交代,ux一定唔想你idrp, 因為收少好多息

Thx, 因為大貓姐姐都有同我講過投票呢段期間債權人唔會追我數,如果佢地有問題,都會先向牽頭提出,再由牽頭做clarify,所以我唔想打比佢,免得講多錯多。
投票完成後,就所有數都唔好交,因為所有債權人都會有自己既plan,無論成功定唔成功。
作者: fanfantang    時間: 26-8-2016 17:49
idrp 只要75%債權人同意就可以,無銀行或金融機構咁笨迫你咁緊,佢地只係收返錢,所以唔會迫得太緊,你唔好應承任何一個債權人,除左大貓,我幾年前idrp, 低bs 一直叫我還錢,佢話唔理我做乜idrp, 我當時同返牽頭銀行講,佢馬上通知低bs 話如果客人有任何損失都會追討返低bs,  之後佢地就唔敢再打黎
作者: neti    時間: 30-8-2016 11:30
我今日都未有結果,都預左可能fail idrp, 等大貓做referral case算......
今日UX又打黎,今次係打黎叫還款
(我原本應該26號有個自動轉帳還款,但大貓姐姐話有錢可以還左先,無既就等31/8結果,但當中可能產生費用,叫我自己負責,咁我決定唔交住)
佢地今日就打黎叫我交錢了,我都係答我申請左idrp,還唔到住,佢話唔會理我申請左咩,總之就要今日之內交返,
明明上次去大貓簽左名idrp,個職員話由簽名日計有30天免償債期,或正式收到結果日(以較先為準),期間債權人唔可以叫我還簽名日後既款,直至正式結果出,UX就係咁打黎(我個期係26日,我16日簽idrp),仲要打埋我係表格寫既諮詢人,我知我都無power去講D咩,但真係好想投訴佢地 (明明張idrp授權form寫左30日內不會有人要求償還債務)
作者: octpus    時間: 30-8-2016 20:51
你要有兩手準備,萬一唔批咁點
作者: 重新戰士    時間: 30-8-2016 21:05
你有幾個問題:
1) 10年....你真係認為有份工可以肯定做到10年無問題??
2) 根據我所知極少CASE可以做到120期。你條數咁大"破產"係比較好既選擇
3) 你之後條數一定會好好好大,我之前 U X 都收我好高息做DRP
最後: 你選擇 DRP 都行左,希望你未來10年順風順水
作者: neti    時間: 30-8-2016 21:20
我份工好肯定可以做10年,除非政府倒台啦,咁就應該全港一齊炒
作者: neti    時間: 30-8-2016 21:29
職員話fail左會幫我做referral case,如果最後傾出黎個還款都係好大,就應該會申請破產(但份工就會危),有哂兩手準備
作者: 俾心機    時間: 30-8-2016 23:14
樓主加油!

我都係做呢行,不過我當時只係做IVA 咋...=_=。

我仲有三年多要還。

加油!!
作者: neti    時間: 1-9-2016 14:15
我剛收到電話了,好傷心的應該fail
職員話恆生想reject,佢佔26.5%,剛剛唔過,而家仲同恆生fight緊,要我;補文件
而家最後可能只能做referral case.......................
作者: neti    時間: 1-9-2016 15:01
詳細問左恆生想reject原因(比左佢地延期聽日投票),佢地話覺得我呢個人工捱唔到10年還款,咁我係咪應該考慮破產捱4年算?
我問如果加埋老公做擔保得唔得,佢月入33000,職員話幫我問一問恆生先
作者: neti    時間: 2-9-2016 09:37
而家最新update,恆X未投票,職員姐姐話佢地應該最遲星期一會收到恆X回覆,如果恆生個總數不變,因為 UX投票贊成後報返黎全清loan個數大左,而匯X銀行loan自己因為8月個期無交而有罰息個數都會大左,估計恆X而家拉返佔25.6%左右,佢計應少過26%,問我自23日投票開始日後有無找過錢,我話找過幾百蚊only,見有幾百蚊入左落恆生OD loan 戶口。佢話如果低過25%就唔怕佢reject,仲話佢一日未投票,佢地個數都未覆實,所以佔幾多%都未係最final,我明佢暗示D咩既........
作者: admin    時間: 2-9-2016 14:06
樓主的申請過程好驚險。有結果會加入破產需知!
謝謝樓主!
作者: neti    時間: 7-9-2016 11:06
今日update,恆X仲未表態, 問左idrp姐姐,話要再等,好擔心
idrp姐姐話希望恆X報返黎個數細過8月中 (我話我有聽佢話有錢找下恆X先,趁佢未返數,問左屋企人找左12000卡數)
佢話恆X個數報返黎只要細多8500蚊,個比例就會降到佔24.6%,就算reject都可以行,叫我等埋呢個星期再諗。

作者: octpus    時間: 7-9-2016 19:04
祝你成功
作者: neti    時間: 8-9-2016 15:28
而家又比恆X卡住,佢地問野都問得好detail,不過idrp姐姐話今日update左一次恆X個數,好大機會唔過25%,但基於佢仲問交supporting,所以都要答。
而家seek我同意迫恆X回覆好唔好(佢地覆reject機會有80%),佢話計過就佢地佔少過25%,不過都係要搏一下,問我ok唔ok。我話信佢專業,佢話佢會同super再傾。
我今日屋企人又比左3000蚊我,諗住拎1000出黎再找多次恆生卡數,咁就可以再少D risks了

作者: 重新戰士    時間: 8-9-2016 19:27
neti 發表於 8-9-2016 15:28
而家又比恆X卡住,佢地問野都問得好detail,不過idrp姐姐話今日update左一次恆X個數,好大機會唔過25%,但 ...

有關係咩????唔好自己呃自己啦
作者: neti    時間: 9-9-2016 19:55
係囉,我呃緊自己者,你唔洗理我,而家得74%贊成,仲有恆生個比重unknown, around 23至26%,我都係自己呃自己者,自8月16日申請到而家未有結果
作者: cl475867    時間: 9-9-2016 20:05
就算恒生反對,你都係得74%贊成都唔夠數,得唔得架
作者: neti    時間: 9-9-2016 22:06
9月1號個時,idrp姐姐話恆生佔25.6%,之後話因為恆生未返實個數,即係未fix數,叫我找8500蚊,等佢降到低過25%,我聽佢話找左12900加1000蚊,idrp姐姐話而家應該可以低過24%,叫我放心,不過恆生一日未投票,佢問我supporting都一定要交,不過比人話我自己呃自己,咁我繼續等自己呃自己,idrp姐姐講左第1期要10月頭交有無問題,佢話等埋恆生返就可以安排簽名對數
作者: neti    時間: 13-9-2016 17:19
各位,我收到消息啦,成功左 (當然恆生係reject左,佢話要我老公做埋擔保先會agree,咁我唔肯,所以預左佢reject)(唔肯原因係佢要落埋我老公收入,要我每月還18000蚊)
佢地當初收左proposal係17萬幾 (around 26%),而家報返黎係155000左右,只佔23.8%,所以得左
因為個總數都細左,可以由120期減少少,115期,每月就供多幾蚊,idrp姐姐話幫我延到10月尾出糧個期先供
我每個月扣左供款就有15000蚊用,而家好開心,終於成功了,
如果大家有興趣,我可以分享下自己由7月申請到今日終於成功的經驗
作者: cl475867    時間: 13-9-2016 17:36
供成10年咁長,好辛苦喎!
作者: neti    時間: 13-9-2016 18:10
咁唔通直接破產咩,其實破產係好不負責任,除非走投無路,否則我都唔想行呢步。
作者: cl475867    時間: 13-9-2016 19:02
其實我破產之前都諗過慢慢還,但試問一個普通既打工仔,點樣可以保証份工可以安全渡過5年或以上
作者: neti    時間: 13-9-2016 19:43
我好多同事都做左十年以上,有D做左廿年,又唔係私人工,應該ok既,同埋我其實有個物業業權,我自己個份現市值118萬,不過用左好多方法都賣唔到,其他業權人唔肯買我個份,銀行又唔受按揭,而家idrp就直接比銀行落釘,我還唔起佢地會直接充公的了(都無所謂,我都唔係住個度,只係D三唔識七既親戚住緊)
作者: neti    時間: 13-9-2016 19:50
如果我賣到就根本連idrp都唔使申請,當初申請搞左好耐先接納,因為我同意比佢地idrp期間落釘先受,仲要解釋點解唔賣得,我已經10年前開始叫要賣(因為我唔係住個度),但維修又要我夾錢,好唔公平,但因為住緊入面個位唔肯賣,就搞左10年
作者: cl475867    時間: 13-9-2016 20:06
咩野親戚霸住間屋住咁巴閉
作者: neti    時間: 13-9-2016 20:33
咪就係業權其中之一位囉,業權5份,匯豐幫我估左價590萬,其他幾位業主已經搬走哂或死左,但住緊條友又唔肯比我地在生既住返入去,死霸住唔放,佢仲傻到以為係長命契,以為其他業主死左佢可以獨霸,我而家都仲諗緊點套現,套到就會即刻還哂idrp佢
作者: octpus    時間: 14-9-2016 11:46
恭喜你,9年幾好長,希望你努力加油!我自己當初盲中中搞idrp,都無諗咁多野,我最後批8年,其實8年捱唔捱到都唔知咩世界
作者: octpus    時間: 14-9-2016 11:47
我已經過左一年多,希望時間快啲過
作者: 俾心機    時間: 21-9-2016 12:19
加油啦,樓主。
作者: neti    時間: 12-10-2016 16:19
今日簽左名了,開始漫長的生捱。。。
作者: hck298    時間: 18-10-2016 16:28
我刚过一年還有六年
作者: Sumiiiyu    時間: 17-8-2017 19:28
想問下樓主可唔可以教下我?因為我而家最大債權人應該係hsbc,我想問下你啲詳細野
作者: neti    時間: 7-11-2017 23:00
我115期終於還左一年零一個月了,生活好左好多,因為還款只佔我三份一,仲儲到小小錢讀書添,工作還是個一份,非常穩定,好多謝上年幫我個位大貓姐姐
作者: streaming    時間: 22-11-2017 00:49
樓主你好,請問當日上庭之前期間,債主有冇追你還款? 我而家驚緊……
作者: streaming    時間: 22-11-2017 00:54
樓主你好,更正:請問當日等債權人會議期間,債主有冇追你還款? 我而家驚緊
作者: neti    時間: 26-11-2017 19:53
無呀,等會議期間大貓銀行都叫我唔使理其他,怕d 數唔準,但我個時知痕生會反對多,所以我有錢都還左痕生先,將佢個比例減低至就算佢反對都無用既份數
作者: henrylws    時間: 9-12-2017 12:05
想問下由申請到批要幾耐時間
作者: hck298    時間: 12-7-2018 08:18
一個月左右
作者: neti    時間: 19-2-2019 17:07
突然間想上黎報告下近況,我截至上個月已經還左28 / 115期,仲有漫長既路走,不過唯一唔同左係我每個月除左還錢,就將剩低既1/3 (5000蚊)儲起左,老公就好慳咁捱左2年,兩個儲左50萬,再媽媽批准用佢個1人公屋換居屋一齊住,買左個細單位4百幾萬,我兩個就唔使再租,租個舊錢加少少就變左供樓。

我想講比大家知,要積極面對自己既問題,逃避只會越滾越大,好感謝遇到呢位個論壇,我真係以為我得破產呢條路,而家生性做人,安守本份,唔大洗同唔投機,量力而為就好了。
作者: octpus    時間: 20-2-2019 22:33
恭喜你呀
作者: LWM84    時間: 28-2-2019 17:38
恭喜樓主, 我都是 IDRP 7.8K/MTH 供108期, 現在只餘10期就完結可重生, 各位加油 !
作者: octpus    時間: 8-3-2019 13:16
恭喜你! 108期真的不容易
作者: lmk292000    時間: 22-3-2019 10:59

我個case同你有小小似 都想分享下我係大貓IDRP既經歷
欠款如下(最後投票報出黎既數)
大貓 86675.96
恆X 60703.16
渣兜 51491
兄弟3339
美國X通信用卡 8500
現時美國X通因為係計劃書出左第二日報返要求比佢地優先還款
所以即刻找左
最後結果尋日報比我 渣兜同兄弟reject左
我提出還10000比渣兜 令reject比率低過25%
今日去渣兜入左10000  大貓姐姐同我計過
還左渣兜之後 大貓同恆X夾埋有76.11%同意 可以行IDRP
宜家還左比渣兜 等佢下星期一報實數就可以去準備合約
我做公共屋邨保安副主管 人工10100(未扣MPF) 今年27歲
大貓最初計係還2820 120期
宜家因為還左18500 所以期數落到94期
我黎份工做左7年 由做座頭升到副主管
所以可以做到咁長
其實都好彩家人肯借錢幫我頂 唔係就真係做referral case
利息果度月平息0.54% 年利率9.5幾左右%
簽左合約之後會再分享
想補充 大貓姐姐同我講做大貓內部既話可以做到平息0.35% 分84期 每期1350左右
下個月出左4000都要即刻還比屋企人
借咁多其實係因為沉迷玩cosplay 要用錢買cosplay服同埋化妝品 又鐘意去完影相同event後請朋友食飯 所以先搞到咁

作者: 咁快又一年    時間: 31-3-2019 23:07
Hsxc如果唔批~入學可能係最好選擇~我上年月入16000~大約欠60-70~去中x銀行針~點知佢只係比借錢部們電話我叫我再借~當時二話不二直接坐車去6C報入學~好記得一個月還差唔多14000~依家總算日日訓到~唔洗諗幾時冇錢還
作者: hck298    時間: 22-4-2019 13:18
我還左3年
作者: Yeeyeeyee    時間: 9-5-2019 15:27
你地好
作者: Yeeyeeyee    時間: 9-5-2019 15:52
你地好,我搵律師幫我做iva, 我3,4年前有自己開公司,可惜最後失敗收場,加上又唔識理財,問左屋企人借400000做貨款,之前屋企人催我還(還左120000,還有280000未清),當時又失業,左攪右攪,欠下kcash 360000, promise 20000, 安信50000,aeon 40000,玩在有份工做了2年24000/月,每月我還錢都用左我2/3人工,仲要比錢我屋企。我先生係公務員,嗰時做生意佢都有幫過我,佢都咩左一啲數,係緊1,2年清晒。我其實無同佢講我既情況,但佢知我成日無錢,以為我大洗,其實係我有好大舊數係身。最後2018年底,去左IVA,前後幾個月,promises, aeon2間當申請做IVA已經可以唔駛交錢,但kcash,安信要繼續,律師已安排5月10日上庭,佢地話法庭會頒臨時命令,之後就會開會傾還款方案,最大戶係kcash如果佢地拉受,就可落實每月還9000蚊左右。 但最近24/4kcash我真係無能力還,所以無供。打黎追,我見都差幾天上庭,就同佢地講我做IVA,星期五即5月10日就會上庭,到時再傾還款方案,我真心想還錢,而且我知破產唔可以再有公司,又好多影響。點知kcash知我做重組後,就比追數公司狂追我,一日打4,5次電話,又叫我即刻清晒條數,即日要還10萬,唔比我收線,我都同佢地左而家情況,佢地都唔聽,尋日又話上我屋企,又話上我公司,嚇到我好驚,因為我唔想比屋企人,同公司知。我今日上午返左半日工,我下午請假。而家好擔心,因為律師話聽日法官頒令,仲要簽名,都要2,3日,起碼都要下星期中,先可以比個臨時命令kcash等佢地停追我。6月6日開會,律師話做實做到,係睇點還。唉!我聽日點過,今日完全無電話黎過,唔知會點。希望快啲可以開始還款,盡快清晒啲數,有餘錢還埋比我屋企人,見到面時,真係好唔好意思。很想重新做人,可以嗎?
作者: hck298    時間: 22-8-2019 21:06
咁快過左4年,還有3年
作者: honkyp    時間: 21-9-2019 14:52
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子

作者: Sorry    時間: 2-1-2020 10:32
LWM84 發表於 28-2-2019 17:38
恭喜樓主, 我都是 IDRP 7.8K/MTH 供108期, 現在只餘10期就完結可重生, 各位加油 !

請問搵邊個搞呢?
作者: Sorry    時間: 2-1-2020 10:38
neti 發表於 13-9-2016 17:19
各位,我收到消息啦,成功左 (當然恆生係reject左,佢話要我老公做埋擔保先會agree,咁我唔肯,所以預左佢r ...

想要大貓資料,電話,電郵等,其實入左紙申請破產了,等令,可以暫緩嗎?
作者: Sadsad    時間: 10-1-2020 16:12
honkyp 發表於 21-9-2019 14:52
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子 ...

你好,可否話我知邊幾間?佢地收幾多息?
作者: Sadsad    時間: 12-1-2020 17:15
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子 ...

已經係最平息啦?傾左幾耐?
作者: honkyp    時間: 13-1-2020 07:35
Sadsad 發表於 12-1-2020 17:15
已經係最平息啦?傾左幾耐?

已經係最平, 前後用左個半月時間
作者: Sadsad    時間: 13-1-2020 18:58
honkyp 發表於 13-1-2020 07:35
已經係最平, 前後用左個半月時間

我宜家都搞緊,死獅子中途話一定要撤回到個申請先可以幫我做

作者: hopenewlife    時間: 1-3-2020 07:42

你好,想請問恒X IDRP失敗後,你係再同恒X申請DRP而成功嗎?謝謝

作者: honkyp    時間: 2-3-2020 13:17
hopenewlife 發表於 1-3-2020 07:42
你好,想請問恒X IDRP失敗後,你係再同恒X申請DRP而成功嗎?謝謝

成功, 沒問題
作者: mmstore    時間: 16-6-2020 19:56
弱弱一問,大貓係乜銀行?滙X定大X
作者: neti    時間: 6-4-2023 15:34
我係呢個帖既樓主,過左咁多年,我由115期idrp,到已經剩返36期供款
記住idrp比我既教訓,但都想讚賞自己既堅持
有人質疑過我份工捱唔捱到10年,事實證明我呢7年都捱到,無轉過工,仲升左職,升左職加既人工已經夠cover個還款有突,都係因為堅持!!
有困難一定要講出聲,唔好越借越大:lovehkiva.orgss:

互勉之

作者: heero0804    時間: 8-4-2023 08:52
neti 發表於 6-4-2023 15:34
我係呢個帖既樓主,過左咁多年,我由115期idrp,到已經剩返36期供款
記住idrp比我既教訓,但都想讚賞自己既 ...

師兄果陣由上去簽野到搞店要幾耐時間?
27號簽完 等到e家
作者: ming1208    時間: 22-5-2023 12:37

最緊要係自己一定要有自制能力, 唔好以為輕鬆左就再借錢再沉倫落去
好佩服你既毅力同決心
作者: 夜神月    時間: 17-8-2023 00:36

我都供緊DRP 120期,介唔介意pm 個contact 我想請教一下心得

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3