破產聯盟

標題: 拎開戶信到恒x總行 [打印本頁]

作者: babichan    時間: 22-6-2017 12:24
標題: 拎開戶信到恒x總行
1115到達,拎開戶信,地址證明,500元,1210搞掂。大約一小時,即時用到
作者: Tt123    時間: 22-6-2017 12:27
要預約嗎?
作者: 阿三妹妹    時間: 22-6-2017 13:15
一定要去到總行嗎?總行係邊度呢?師兄
作者: babichan    時間: 22-6-2017 13:24
中環璁行一樓,右邊有个靚女企係度,檢查下你文件,跟住俾籌號你坐在梳發等叫名~有專人辦理不用排隊,
作者: babichan    時間: 22-6-2017 13:27
原因總行識野D,會順利,分行我估會慢些
作者: 阿三妹妹    時間: 22-6-2017 13:31
師姐去其他行得嗎?
作者: babichan    時間: 22-6-2017 13:42
塔扶手電梯上一樓,左邊先真
作者: 301    時間: 22-6-2017 13:48
不用預約,
即到即辦,
但要帶齊文件.

以前講過多次痕生啦,
中環總行職員做到熟手啦,
好過去d細銀行揸住你封"開戶信"驗屍咁驗,
左傳閱,右傳閱,
d職員睇下封信又睇下你臉孔咁尷尬 !

作者: 阿三妹妹    時間: 22-6-2017 13:53
多謝前輩。去攞開戶信順便去埋慳返車費。
作者: antonyking    時間: 22-6-2017 15:15
我上星期扮完令,即搵主任攞開戶信,之後坐叮叮過中環恆生總行,十二點搞,一點鐘走得,即有卡和密碼,記得帶住址証明正本,$500,開戶信,身份證
作者: 301    時間: 22-6-2017 15:22
antonyking 發表於 22-6-2017 15:15
我上星期扮完令,即搵主任攞開戶信,之後坐叮叮過中環恆生總行,十二點搞,一點鐘走得,即有卡和密碼,記得 ...

多謝提醒.
作者: 阿三妹妹    時間: 22-6-2017 15:51
antonyking 發表於 22-6-2017 15:15
我上星期扮完令,即搵主任攞開戶信,之後坐叮叮過中環恆生總行,十二點搞,一點鐘走得,即有卡和密碼,記得 ...

搵主任或外判開戶信要預約好耐嗎?
作者: antonyking    時間: 22-6-2017 16:15
如果跟主任會好d,我扮完令即時打電話比主任,打左幾次先有助理聽電話,她講主任出左去叫我第日再上來攞,我求她第日請不到假上來,她最後都肯幫我搞開戶口信比我,因為我聽之前的師兄講,開戶信都是助理幫主任搞的,所以跟主任會方便d
作者: Tt123    時間: 22-6-2017 16:26
如果之前有欠匯x銀行錢會唔會開唔到?
作者: antonyking    時間: 22-6-2017 16:29
一開始跟外判,攞開戶信好似好麻煩,爬過舊文
作者: babichan    時間: 22-6-2017 18:14
我跟外判,第5个工作天才拎到,每隔2日打去追下
作者: antonyking    時間: 22-6-2017 19:34
babichan 發表於 22-6-2017 18:14
我跟外判,第5个工作天才拎到,每隔2日打去追下

5日……如果係趕住要戶口出糧都幾無奈……
作者: babichan    時間: 22-6-2017 20:29
係呀,好hea做野~從業員差唔多,要等老闆簽文件
作者: cl475867    時間: 22-6-2017 21:01
我入紙時有計過頒令時間,咁就唔會影響自己出糧,我用恒x可以順利出糧,因解凍保留户口只需3日
作者: 阿三妹妹    時間: 22-6-2017 21:37
受教了……
作者: hkma    時間: 23-6-2017 14:46
cl475867 發表於 22-6-2017 21:01
我入紙時有計過頒令時間,咁就唔會影響自己出糧,我用恒x可以順利出糧,因解凍保留户口只需3日 ...

師兄真的3個工作日嗎?我剛去恒生總行辦理,柜員話一至二星期會有信通知,我諗解凍戶口是內部門做所以這柜員才說一至二星期,何況解凍了又要等電腦print 同埋寄,我相信你,都係每日上網check吓戶口
作者: cl475867    時間: 23-6-2017 15:05
我係去統一中心到交保留户口信
作者: hkykh    時間: 24-6-2017 23:35

咁果5舊開戶費可唔可以報銷生活支出架?
作者: cl475867    時間: 24-6-2017 23:42
報咩生活支出,呢頭入完個頭就㩒番出黎啦
作者: hkykh    時間: 25-6-2017 00:24
cl475867 發表於 24-6-2017 23:42
報咩生活支出,呢頭入完個頭就㩒番出黎啦

我以為果500蚊係開戶費用冇得拎返,因為我好耐冇開過戶口,我而家果兩三個戶口都係我一出黎做野時開,果時係100蚊
作者: antonyking    時間: 25-6-2017 08:53
畀左卡和密碼我後,就落返地下櫃員機㩒返出來啦^_^
作者: hkma    時間: 25-6-2017 10:31
看來我又蠢多次,應該開戶好過保留舊有戶口,起碼唔使等
作者: 阿三妹妹    時間: 25-6-2017 11:18
hkma 發表於 25-6-2017 10:31
看來我又蠢多次,應該開戶好過保留舊有戶口,起碼唔使等

講咗好耐啦!
作者: cl475867    時間: 25-6-2017 11:48
保留户口唔駛比公司知破咗產,我公司唔知
作者: 阿三妹妹    時間: 25-6-2017 19:19
cl475867 發表於 25-6-2017 11:48
保留户口唔駛比公司知破咗產,我公司唔知

你好彩啫,財仔打上去公司全世界家知。
作者: hkma    時間: 26-6-2017 18:22
剛查看戶口剩返0 個二十幾元沒了,是否已解凍
作者: 阿三妹妹    時間: 26-6-2017 19:40
即是戶口的錢全部充公了!
作者: cl475867    時間: 26-6-2017 19:47
hkma 發表於 26-6-2017 18:22
剛查看戶口剩返0 個二十幾元沒了,是否已解凍

有冇睇可用結餘呀!可用結餘0即係未解凍
作者: hkma    時間: 26-6-2017 21:38
戶口已扣曬錢變0,剛去試轉賬入十元拒絕了,現在有點擔心恒生會否玩我,取消了戶口
作者: babichan    時間: 26-6-2017 22:25
你戶口之前係咪有自動轉帳?如果有而你戶口未成功轉帳的話,銀行會收收手續費,直接扣你戶口錢到O為止。費用好似150元一次
作者: 阿三妹妹    時間: 26-6-2017 22:53
佢唔會玩你,你都識講解凍要二個星期。或者時間未到。有無聽講過頒令後戶口全部取消或凍結?
作者: hkma    時間: 27-6-2017 10:57
戶口結餘已扣到0所以可用都是0,今早打去熱線問叫我等多兩,三日,因為他們熱線這方面資料好小
作者: hkma    時間: 28-6-2017 03:04
阿三妹妹 發表於 26-6-2017 22:53
佢唔會玩你,你都識講解凍要二個星期。或者時間未到。有無聽講過頒令後戶口全部取消或凍結? ...

阿妹努力加油,我已出到今個月糧,今天再打比人事部通知出埋上個月,多謝師兄提供資料,恒x真的三個工作人解凍戶口
作者: 阿三妹妹    時間: 28-6-2017 09:26
最要緊能出到糧
作者: cl475867    時間: 28-6-2017 10:38
我都話恒x三個工作日就回復正常

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3