破產聯盟

標題: 係咪中左中介⋯係咪真係要破產 [打印本頁]

作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 16:06
標題: 係咪中左中介⋯係咪真係要破產
本身有條中x loans⋯30個到還左幾年架啦⋯上年做左繼借⋯順供
上個月借左兄弟公司黎come卡數..30個之後sales叫我打返去卡中心補返哂d卡⋯後來佢又話介紹個律師幫我做⋯個律師話咩同銀行協商⋯叫我爆哂d信用卡限額出黎大約30到⋯佢地可以同銀行傾⋯即係例如我仲差90到⋯佢幫我傾到還15-19到⋯佢地既收費就係我既欠債既錢其中10%⋯有無甘著數?佢講到話如果我破產既話⋯舊錢連係信用卡禁出黎都唔得
我大約月入2-2.5一個月到
求指教
作者: wvovw    時間: 13-4-2018 16:25
我見呢度好多朋友都系透支信用卡來破產。。。。。。。有咩問題?
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 16:30
個所謂律師話個破產管理處會要你解釋點解要用信用卡透支黎破產
作者: flypig    時間: 13-4-2018 18:33

其實唔係太明你講咩野!!!可唔可以寫清楚呢??

作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 19:22
簡單d負債大約78萬到月入2-2.5一個月
作者: 洗大咗    時間: 13-4-2018 19:24
簡單一點自己搞破產或者搵6c搞@@
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 19:32
自己搬左出黎住⋯上個月問左兄弟公司借左30萬黎清卡數之後佢話介紹個律師比我⋯個律師話可以幫我做到我只係還十萬不過佢要收9萬⋯佢叫我囉d信用卡吐現哂出黎⋯甘就唔洗破產
作者: Mr.brown    時間: 13-4-2018 19:32
簡單的回你,
唔理你賺幾多,債幾多,
有壓力還唔起就老老實實、正正經經揾個律師,
4年好易過。
作者: 洗大咗    時間: 13-4-2018 19:35
咁大個人你唔係呀!呢啲咁嘅大話你都信,呢啲咁嘅大話你都信,希望你唔係買廣告啦喺度@@
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 19:38
今個月問左兄弟公司清左卡數⋯大約30萬到⋯後來個sales介紹左個所謂律師比我⋯個律師話叫我吐哂d信用卡出黎⋯約30萬有10萬到係還錢⋯佢就收8-9萬係律師費⋯都唔知信唔信佢好⋯一係就把心一橫破產⋯但係破產佢會唔會要我搬⋯因爲我果到租都8千
作者: 洗大咗    時間: 13-4-2018 19:41
我覺得板主你喺度鋪排賣廣告囉@@
作者: cmc903    時間: 13-4-2018 20:06
現有手段係先教你提曬啲現,然後講話幫你袋住先。(現金交收)因為老破會凍結戶口,然後個筆錢就冇然後啦~(到時破產官會問候您啲$去佐邊?五分鐘法庭見)
作者: cmc903    時間: 13-4-2018 20:09
東院有熱線...
作者: cmc903    時間: 13-4-2018 20:23
現在同你搞IVA之後講話,搞唔掂。要搞破產,補多五至八萬出嚟。你同以唔制(叫你用幾日諗吓先),之後唔知點有間乙公司問您搞破產,收您五萬。冇錢仲可以借比您,破產後再還添...
作者: admin    時間: 13-4-2018 21:09
flypig 發表於 13-4-2018 18:33
其實唔係太明你講咩野!!!可唔可以寫清楚呢??

我睇左幾次,都唔係好明。

我估:
1. 個 6 叫佢張所有 VISA 羅 cash 出來,去到盡
2. 跟住 6c 就分佢 $
3. 話唔駛破產,只需還 10 個就清晒 D 數!

其實一睇就知中招啦!

拿咁啦,照去,但係你準備合約寫明
1. 未成功不能收任何費用,包括所有行政費, jab 費, 6c費,copy 費,第3者費用
2. 成功定義係
. 唔駛破產
. 所有欠債,必需有銀行財仔 black and white 寫明 total 得 10 個
. 3 個月 不能有影響 TU
. 所有文件必需 6c 簽名,並寫明 6c 牌號碼
. 如果未能成功,而令你比人 call loan, call loan 全部金錢責任需 6c 一人負上。即是要佢代還

佢講到咁勁,照計呢D terms 完全無問題

作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:18
洗大咗 發表於 13-4-2018 19:35
咁大個人你唔係呀!呢啲咁嘅大話你都信,呢啲咁嘅大話你都信,希望你唔係買廣告啦喺度@@ ...

一定唔係係到買廣告⋯我講比我d同事知⋯佢地叫我唔好信⋯
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:20
洗大咗 發表於 13-4-2018 19:24
簡單一點自己搞破產或者搵6c搞@@

搵6c都唔係問題⋯問題係佢會唔會要我搬屋架⋯我果到成8千蚊租⋯上繳就預左⋯我autopay出糧一定無得走
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:22
洗大咗 發表於 13-4-2018 19:41
我覺得板主你喺度鋪排賣廣告囉@@

我都話唔係賣廣告
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:25
admin 發表於 13-4-2018 21:09

我估:

佢個所謂律師仲要係兄弟公司既sales話介紹
作者: 洗大咗    時間: 13-4-2018 21:26
律師係冇權要你搬屋嘅!破產處都冇權@@
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:28
洗大咗 發表於 13-4-2018 21:26
律師係冇權要你搬屋嘅!破產處都冇權@@

一陣佢話我租果到貴得ja..要我搬⋯同埋我今個月先借左兄弟條數黎清卡數⋯會唔會唔受我入學架
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 21:38
cmc903 發表於 13-4-2018 20:09
東院有熱線...

聽日打去問下⋯而家身邊好似無咩人信得過甘
作者: 洗大咗    時間: 13-4-2018 21:50
第一我未聽過有律師或破產處話你租貴要你搬,第二如果你借錢用來還卡數而當時沒有想破產意思就不算是犯法,第三當你破產後主任一定會問你這筆錢用來做什麼所以要解釋@@
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 22:08
洗大咗 發表於 13-4-2018 21:50
第一我未聽過有律師或破產處話你租貴要你搬,第二如果你借錢用來還卡數而當時沒有想破產意思就不算是犯法, ...

因為我囉左兄弟條數就唔敢碌卡⋯本身諗住夾個朋友一齊搬⋯我第一個月按金都比左⋯佢比尾數⋯諗住可以減少支出還錢⋯點知到比尾數果日佢失蹤⋯我而家都唔知點算好⋯所以而家好大機會要入學⋯但係怕岩岩囉完兄弟條數6C唔受
作者: maksiusang    時間: 13-4-2018 22:16
作者: Ming1014    時間: 13-4-2018 23:00
果30囉黎找哂卡數
作者: cmc903    時間: 14-4-2018 00:38
不過如果佢話自己兄弟介紹嘅話你錄定音都得啦!! 幫埋得兄弟除牌都得
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 00:40
cmc903 發表於 14-4-2018 00:33
安信嗰邊可以同佢哋傾住先, 嗰啲中介電話可以唔使要再聽。

安信果到借左啦⋯仲可以傾d咩
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 00:41
cmc903 發表於 14-4-2018 00:38
不過如果佢話自己兄弟介紹嘅話你錄定音都得啦!! 幫埋得兄弟除牌都得

個sales咪話有個律師朋友⋯要搵下wts recond
作者: cmc903    時間: 14-4-2018 00:45
唔使搵啲,爛仔師爺嚟(公大8000蚊 1位)
作者: cmc903    時間: 14-4-2018 00:50
出事無仇,仲舐咗你50000元。 自己搞都係9800。 三家姓都係一萬五千。
作者: 洗大咗    時間: 14-4-2018 01:23
Ming1014 發表於 14-4-2018 00:40
安信果到借左啦⋯仲可以傾d咩

請不要在這買廣告
作者: cmc903    時間: 14-4-2018 06:24
洗大咗 發表於 14-4-2018 01:23
請不要在這買廣告

本文已經刪除咗
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 08:47
洗大咗 發表於 14-4-2018 01:23
請不要在這買廣告

點解郁d就比人話買廣告既
作者: flypig    時間: 14-4-2018 09:33
admin 發表於 13-4-2018 21:09

我估:

兄弟咁好服務??會介紹律師同咁教路??
樓主,你點知個Sales 唔係白撞??你係兄弟見過佢??有佢全名 係兄弟有電話,而你打電話去兄弟有呢個人??至於律師,係有牌??係律師樓見定係師爺定咩都唔係??

作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 09:50
flypig 發表於 14-4-2018 09:33
兄弟咁好服務??會介紹律師同咁教路??
樓主,你點知個Sales 唔係白撞??你係兄弟見過佢??有佢全名 係兄弟有 ...

永遠都係133打黎⋯好寄怪⋯所以我都係決定唔聽佢電話
作者: qaz2513    時間: 14-4-2018 10:40
Ming1014 發表於 13-4-2018 19:38
今個月問左兄弟公司清左卡數⋯大約30萬到⋯後來個sales介紹左個所謂律師比我⋯個律師話叫我吐哂d信用卡出黎 ...

用下個腦 都知假啦
拎晒d信用卡透支有30萬 可以剩係還10萬 又唔洗破產 d銀行執晒啦???咁都仲要問
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 10:43
qaz2513 發表於 14-4-2018 10:40
用下個腦 都知假啦
拎晒d信用卡透支有30萬 可以剩係還10萬 又唔洗破產 d銀行執晒啦???咁都仲要問 ...

所以基本上都好大機會要入學⋯
作者: Wongkccc    時間: 14-4-2018 12:39
兄弟借過,欠佢地三日……追到休
作者: Wongkccc    時間: 14-4-2018 13:07
一個星期就追上公司
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 13:13
Wongkccc 發表於 14-4-2018 13:07
一個星期就追上公司

就算入左學都會追?
作者: cmc903    時間: 14-4-2018 18:46
Ming1014 發表於 14-4-2018 13:13
就算入左學都會追?

可能,會追一排但係判咗之後就唔會再追
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 21:12
cmc903 發表於 14-4-2018 18:46
可能,會追一排但係判咗之後就唔會再追

甘由宣誓到班領要幾耐時間到呀?
作者: Chung811    時間: 14-4-2018 21:16
百分百係中介,有人介紹,佢就会从中收取费用,不止一次两次三次,我中过招啦!连警察教路,自己踩上去律師楼亲自问才真!
作者: Ming1014    時間: 14-4-2018 23:24
Chung811 發表於 14-4-2018 21:16
百分百係中介,有人介紹,佢就会从中收取费用,不止一次两次三次,我中过招啦!连警察教路,自己踩上去律師 ...

個sales咪係甘打比我囉⋯
作者: cmc903    時間: 15-4-2018 01:11
Ming1014 發表於 14-4-2018 23:24
個sales咪係甘打比我囉⋯

就係因為油水多,先至厲鬼纏身。係今打比你,裝個拒接來電APP,拒接好基本野。一係同佢講清楚或自己已經搵律師搞掂咗,要他死心
作者: Ming1014    時間: 15-4-2018 01:20
騙徒手法層出不窮
作者: victor24    時間: 15-4-2018 08:50
Ming1014 發表於 13-4-2018 19:32
自己搬左出黎住⋯上個月問左兄弟公司借左30萬黎清卡數之後佢話介紹個律師比我⋯個律師話可以幫我做到我只係 ...

咁都信?爆哂啲卡分錢?欠債已逹月薪30倍,
有咩唔掂,你就一定要破產.
作者: Ming1014    時間: 15-4-2018 08:56
victor24 發表於 15-4-2018 08:50
咁都信?爆哂啲卡分錢?欠債已逹月薪30倍,
有咩唔掂,你就一定要破產.

已經約左星期一去傾⋯不過唔係6c⋯佢係果d法律資詢⋯唔係中介
作者: 小john    時間: 15-4-2018 17:59
Ming1014 發表於 15-4-2018 08:56
已經約左星期一去傾⋯不過唔係6c⋯佢係果d法律資詢⋯唔係中介

係騙局都仲去?去玩?
作者: Ming1014    時間: 15-4-2018 18:19
小john 發表於 15-4-2018 17:59
係騙局都仲去?去玩?

唔係呀⋯唔係咩sales refil 架⋯
作者: cmc903    時間: 16-4-2018 00:19
法律諮詢嗰啲所謂,八千蚊一位公大師爺囉。 冇簽野就快啲走啦!!
作者: Ming1014    時間: 16-4-2018 00:40
cmc903 發表於 16-4-2018 00:19
法律諮詢嗰啲所謂,八千蚊一位公大師爺囉。 冇簽野就快啲走啦!!

咩都無呀⋯人都未見過⋯我應該係要搵6C?..我真係唔識⋯求指教
作者: cmc903    時間: 16-4-2018 08:24
Ming1014 發表於 16-4-2018 00:40
咩都無呀⋯人都未見過⋯我應該係要搵6C?..我真係唔識⋯求指教

我都係比中介R去破產,搞到兩邊不是人。你好彩仲識問...東院有電話聽佐意見,再去找大行去做啦~自己搞都可以
作者: cmc903    時間: 16-4-2018 08:35
呢度冇你想要嘅客人,滾啦
作者: Ming1014    時間: 16-4-2018 10:26
cmc903 發表於 16-4-2018 08:24
我都係比中介R去破產,搞到兩邊不是人。你好彩仲識問...東院有電話聽佐意見,再去找大行去做啦~自己搞都 ...

岩岩打左去東院佢話我清數都要還左3-6個月先⋯唔係有機會會比兄弟告⋯點算好
作者: cmc903    時間: 16-4-2018 11:46
捱一陣先囉~ 中介你班師爺仔佢哋自己唔會上身。 你搞到你自己更加大鑊
作者: Ming1014    時間: 16-4-2018 12:06
cmc903 發表於 16-4-2018 11:46
捱一陣先囉~ 中介你班師爺仔佢哋自己唔會上身。 你搞到你自己更加大鑊

即係破產又破唔到⋯份糧又唔夠錢還⋯真係要跳樓?
作者: cmc903    時間: 16-4-2018 13:31
你而家自己本身已經足以證明自己係資不抵債,有新債同舊數,舊個邊可以問可否安排拉長數減輕負擔,捱一排。如果唔係,就自己申請上路啦
作者: Ming1014    時間: 16-4-2018 13:58
cmc903 發表於 16-4-2018 13:31
你而家自己本身已經足以證明自己係資不抵債,有新債同舊數,舊個邊可以問可否安排拉長數減輕負擔,捱一排。 ...

就算我拉長果邊都應該唔可以減到三千蚊個月掛⋯我自己都8千蚊租⋯有既掉哂我而家間屋既野⋯死死地氣搬返去住⋯如果我月入2萬可能岩岩好
作者: flypig    時間: 16-4-2018 14:06
Ming1014 發表於 16-4-2018 10:26
岩岩打左去東院佢話我清數都要還左3-6個月先⋯唔係有機會會比兄弟告⋯點算好 ...

呢版大把版友LOOK 完卡隔一星期去老破.
有位版友借左幾十個去大海輸哂.一個月左右申破,佢都好似畢埋業喇.
至於LOOK CARD 科15K,更大有人在.不過就唔會用個15K 去申破,用個15K 交租,
車馬,飯錢, 水電 ETC....
點叫犯法:
借的一剎,想住走數就係犯法.反之合法
有無時間限制:
其實無話一個月就犯法,一個月零一日就合法.
如果你去銀行借一百萬,想住時來風送,去大海博一博,點知即日輸哂.
只要你唔係做老闆.合法的.

如果你去銀行借十萬,第二日話申破,又解釋唔到金錢去向...
咁法官判案,就未必對你有利...咁的確同時間有關.因為時間愈短,被質疑機會更大,
然而,此非 絕對不能. 解得到就可以.

至於 用黎 數COME 數(銀行財務). NO PROBLEM!!!
用黎還款俾 親友,佢地有機會被追究...
用黎食飯坐車食白粉叫雞賭錢,可以!!!

如果D 錢係循環貸款,CREDIT CARD, 舊LOAN ETC, 如上.

如果你3月 再申請PERSONAL LOAN, 4月1 日批,2日申請老破.
咁法官真係未必信...

兩三年前, 律師多數唔肯做你呢D 案.
但最近一年照接, 不過要你簽番份野,佢地唔保證........

你應該去律師樓問下. 佢地接就照科水.
唔接就考慮自己搞. 本版我都教左幾個難友自己搞掂!!!

最後,本版不宜NAME 任何律師樓,中介..違者會被CUT ACCOUNT!!
切記!!!
作者: flypig    時間: 16-4-2018 14:13

本身有條中x loans⋯30個到還左幾年架啦⋯上年做左繼借⋯順供
呢條無問題
上個月借左兄弟公司黎come卡數..
數COME 數無問題!
叫我爆哂d信用卡限額出黎大約30到⋯佢地可以同銀行傾
如果你咁做就犯法,佢宜家就教唆犯法

你再借財務,只係用黎數COME 數,基本上無問題.如果還唔到,
快快儲夠 15K 搵個律師老破喇.
否則大耳LOAN 上門, 你又要上黎問 收數反收數,
但本版不宜詢問太多呢D 野........
本版主力係申破 RELATED!!!!!!!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3