破產聯盟

標題: 4月2上法庭 [打印本頁]

作者: 貓女    時間: 22-3-2019 20:08
標題: 4月2上法庭
我4月2上法庭,但我到而家一封信都未收到?

作者: 好煩2019    時間: 22-3-2019 20:36
可能下星期會收到
作者: flo    時間: 22-3-2019 21:23
我入紙第16日收到破處信,你數吓第幾日
作者: Anmi2019    時間: 22-3-2019 21:53
樓主好似做咗郵件轉遞,下星期仲未收到信去郵局問吓
作者: 貓女    時間: 22-3-2019 22:18
過哂16日啦~郵箱無信
作者: 好煩2019    時間: 22-3-2019 22:34
我是上庭前大約一星期先收到第一封信
作者: jorman    時間: 23-3-2019 09:48
我都係4月2上庭,今日收左信
作者: jorman    時間: 23-3-2019 09:49
我都係四月二日上庭,岩岩收到信
作者: 貓女    時間: 23-3-2019 17:15
jorman 發表於 23-3-2019 09:48
我都係4月2上庭,今日收左信

信講咩架??
作者: jorman    時間: 23-3-2019 17:24
封信係話4月2日頒完破產令5日內聯絡一間律師行預約時間上去交文件,同埋有張開銀行戶口申請紙
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 20:08
今日收到信,話如扮領就5日內去一間會計初部會面交文件,
我已被外判嗎?
作者: Anmi2019    時間: 25-3-2019 20:58
係外判咗
作者: Wai888    時間: 25-3-2019 21:04
貓女 發表於 25-3-2019 20:08
今日收到信,話如扮領就5日內去一間會計初部會面交文件,
我已被外判嗎? ...

你係邊一間
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 21:08
Anmi2019 發表於 25-3-2019 20:58
係外判咗

唔係,只是交文件
作者: cl475867    時間: 25-3-2019 21:11
Anmi2019 發表於 25-3-2019 20:58
係外判咗

唔係外判咗,係代主任暫收文件
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 23:06
謝謝師兄
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 23:07

佢好似話本署委任尼間×××會計初步會面放文件,仲有張字話如要開戶就搵主任~
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 23:09
貓女 發表於 25-3-2019 23:07
佢仲有張字話如要開戶就搵主任

暫時主任跟
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 23:15
佢好似話本署委任尼間×××會計初步會面放文件,仲有張字話如要開戶就搵主任~ ...

我同你一樣,暫時主任跟。
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 23:28
佢好似話本署委任尼間×××會計初步會面放文件,仲有張字話如要開戶就搵主任~ ...

會計師樓只暫待收文件,見面時佢會問你野,睇吓你份表填得啱唔啱,唔啱佢會叫你即時更改+簽名,收齊後會交比主任跟進。
主任再睇你file先考慮比唔比外判跟進。
如果要攞銀行信就自己聯絡封信上嘅破署主任約時間攞,記得講邊間銀行,是新開戶還是解凍戶口。
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 23:33

謝謝師兄,但我失業緊係咪填失業,同埋支出點填?失業係咪無得開戶?

作者: 貓女    時間: 25-3-2019 23:47
好煩2019 發表於 25-3-2019 23:15
我同你一樣,暫時主任跟。

你想唔想主全跟??同埋你破左幾耐?
作者: 欠一百萬    時間: 25-3-2019 23:54
貓女 發表於 25-3-2019 23:33
謝謝師兄,但我失業緊係咪填失業,同埋支出點填?失業係咪無得開戶?

失業係咪無得開戶<<<係
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 23:57
欠一百萬 發表於 25-3-2019 23:54
失業係咪無得開戶

咁即是炒散過戶果D 都唔駛諗..
咁我唔急搵野做住LU....
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 00:08
貓女 發表於 25-3-2019 23:47
你想唔想主全跟??同埋你破左幾耐?

我3月5号頒令,我當然想主任跟,因為爬文見到好多師兄講外判跟好麻烦。
作者: 貓女    時間: 26-3-2019 00:24
好煩2019 發表於 26-3-2019 00:08
我3月5号頒令,我當然想主任跟,因為爬文見到好多師兄講外判跟好麻烦。

你有工作嗎?
作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 00:49

我當初都係收到咁樣寫嘅信,到頒令後會再收到信話最後邊個跟
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 00:53
貓女 發表於 26-3-2019 00:24
你有工作嗎?

有工作,比收數攪到差啲冇左份工,而家人工比之前小左3分1
作者: 貓女    時間: 26-3-2019 01:05
Anmi2019 發表於 26-3-2019 00:49
我當初都係收到咁樣寫嘅信,到頒令後會再收到信話最後邊個跟

可能各有各人..都無一定答案
或者睇下欠邊間,有無資產同因咩事欠而決定...但你會都唔駛開呀??

作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 01:08
好煩2019 發表於 26-3-2019 00:53
有工作,比收數攪到差啲冇左份工,而家人工比之前小左3分1

因為收數搞到扣人工?
作者: 貓女    時間: 26-3-2019 01:10
我爬左文原來好多未扮領前既師兄都有收我尼種信,最後係跟主任...

作者: 欠一百萬    時間: 26-3-2019 01:12
貓女 發表於 26-3-2019 01:10
我爬左文原來好多未扮領前既師兄都有收我尼種信,最後係跟主任...

無野做, 就暫時跟主任.
作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 01:21
貓女 發表於 26-3-2019 01:05
可能各有各人..都無一定答案
或者睇下欠邊間,有無資產同因咩事欠而決定...但你會都唔駛開呀??
...

令都頒咗,其實邊個跟都無所謂。我依家只fax咗文件俾外判睇,未會面,之前收到外判信話要開大會(無講幾時)
作者: 貓女    時間: 26-3-2019 01:25
Anmi2019 發表於 26-3-2019 01:21
令都頒咗,其實邊個跟都無所謂。我依家只fax咗文件俾外判睇,未會面,之前收到外判信話要開大會(無講幾時 ...

既然判左仲要開大會黎做咩?? 唔係話開大會係睇判左邊個咩??
不過師兄你好似都欠唔少二財

作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 01:42
我欠2間銀行同1間財仔,其實我都唔知破署會點安排,只好見步行步
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 01:51
Anmi2019 發表於 26-3-2019 01:08
因為收數搞到扣人工?

轉左職位,因為收數打嚟公司滋擾左好多日,老細炒我,當時咁啱我呀媽入院,突然冇左份工唔掂,所以同老細商量轉職位,人工小左3分1,做生不如做熟,因為要隨時請假照顧呀媽,如果搵份新工點可以隨時請假。
作者: flo    時間: 26-3-2019 08:17
好煩2019 發表於 26-3-2019 01:51
轉左職位,因為收數打嚟公司滋擾左好多日,老細炒我,當時咁啱我呀媽入院,突然冇左份工唔掂,所以同老細 ...

再做落去好難面對
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 08:30
flo 發表於 26-3-2019 08:17
再做落去好難面對

係樣衰啲,但冇辦法,搵新工要從新適應,同事未必夾到,又唔可以隨時請假,係舊公司做左幾年,有事講聲要請假大家都會幫手冇問題。
作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 12:20
咁梗係做生不如做熟啦,再搵工又唔知新僱主介唔意破產人工
作者: Cchan    時間: 30-3-2019 20:15
Anmi2019 發表於 22-3-2019 21:53
樓主好似做咗郵件轉遞,下星期仲未收到信去郵局問吓

我想問點可以郵件轉遞?知唔知有咩途徑?

作者: 欠一百萬    時間: 30-3-2019 23:29
Cchan 發表於 30-3-2019 20:15
我想問點可以郵件轉遞?知唔知有咩途徑?

https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/redirection/index.html

去郵局取表填。
作者: 貓女    時間: 31-3-2019 05:46
請問上法庭當日要帶咩,去邊度同埋有咩其他做?
作者: flypig    時間: 31-3-2019 12:24
貓女 發表於 31-3-2019 05:46

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=11093
Heidi 寫得非常詳細。
作者: flypig    時間: 31-3-2019 12:28

如果你需要破產令,就要做埋以下steps. 原文可在破署網站有講:
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17507

作者: flypig    時間: 31-3-2019 12:29
關於 擬備破產令,破署的link:
https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm?p=1
作者: 貓女    時間: 31-3-2019 15:28
謝謝
作者: flo    時間: 1-4-2019 02:45

帶表格3,收到果份叫你頒令交去邊間律b行
作者: flo    時間: 1-4-2019 02:46
flypig 發表於 31-3-2019 12:29
關於 擬備破產令,破署的link:
https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm?p=1

我去問破處話唔洗,佢地整好會搵我/寄比我
作者: flypig    時間: 1-4-2019 10:17
flo 發表於 1-4-2019 02:46

我當年無錢俾律師,自己搞,就係做漏左下面個擬破令,後來上黎呢度,個個都有,我先發覺。至於唔要有無問題?我就無事喇。 係唔係宜家唔需要再搞就有,我真係唔知。
3.2        擬備破產令

(a)        在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b)        收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。

3.3        破產令存檔

(a)        向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:

(i)        蓋印;
(ii)        寫上存檔日期和時間;
(iii)        向高級司法書記提交一份蓋印本。
(b)        向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。
作者: flypig    時間: 1-4-2019 10:18
flo 發表於 1-4-2019 02:46

我當年無錢俾律師,自己搞,就係做漏左下面個擬破令,後來上黎呢度,個個都有,我先發覺。至於唔要有無問題?我就無事喇。 係唔係宜家唔需要再搞就有,我真係唔知。
3.2        擬備破產令

(a)        在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b)        收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。

3.3        破產令存檔

(a)        向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:

(i)        蓋印;
(ii)        寫上存檔日期和時間;
(iii)        向高級司法書記提交一份蓋印本。
(b)        向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。
作者: Poi    時間: 2-4-2019 12:50
我都係4月2號上庭都未收到信, 我今日頒領後上咗10樓問佢攞主任個電話,跟住再上12樓,主任就畀咗封信嘅copy我啦
作者: 貓女    時間: 2-4-2019 12:58
我係上法庭前一星期收信,今日正式入學了
作者: 301    時間: 2-4-2019 13:12
.
.
.
現今即使自己申破,
手續雖然差不多但已容易許多,
起碼破署已有樣本及表格自由下載.

N年前即九十年代時候自己做肓頭烏蠅,
要從憲報自己影印表格下來,
在破署借影印機複印文件,要$一張A4,苦不堪言.
(實際似2元或3元一張, 不大記得了)

自己申破要極仔細小心,
有遺漏致拖延乃正常.
所以至今都覺有律d代辦比較好,
必要時更向律d名字卸膊,
感更心安.

作者: 貓女    時間: 2-4-2019 13:26
頭先打去約交文件,果個人叫填哂表先好上去,
填咩表呀?
作者: Anmi2019    時間: 2-4-2019 13:56
貓女 發表於 2-4-2019 12:58
我係上法庭前一星期收信,今日正式入學了

恭喜第一步順利完成
作者: Anmi2019    時間: 2-4-2019 13:58
301 發表於 2-4-2019 13:12
.
.
.

我都覺得依d法律嘢係要俾d錢人賺,自己就唔會咁煩
作者: Anmi2019    時間: 2-4-2019 14:00
貓女 發表於 2-4-2019 13:26
填咩表呀?

有1本初步訊問表(26頁),另2頁收支申報表
作者: candychan1981    時間: 2-4-2019 23:42
貓女 發表於 2-4-2019 13:26
填咩表呀?

你要約到幾多日後?
作者: Anmi2019    時間: 2-4-2019 23:54
日子係主任/外判決定
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 08:38
我即日可以去交文件
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 10:14
我剛交完表上會計師樓,10分鐘走得,佢比埋4年報表我,叫我每年交返比破署主任同埋有咩就搵主任就得,咁姐係點?我係咪已主任左
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 10:15
我連填開支佢都無減過我
作者: 好煩2019    時間: 3-4-2019 12:37
貓女 發表於 3-4-2019 10:14
我剛交完表上會計師樓,10分鐘走得,佢比埋4年報表我,叫我每年交返比破署主任同埋有咩就搵主任就得,咁姐 ...

你同我情況一樣,好大機會主任跟。
你已經攞左解凍信?
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 12:41
好煩2019 發表於 3-4-2019 12:37
你已經攞左解凍信?

琴日攞左..但只係一次性..
因我報失業....同埋百無..無儲蓄無物業,無車無股票無保險
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 12:42
好煩2019 發表於 3-4-2019 12:37
你已經攞左解凍信?

你頒左令幾耐?
作者: Anmi2019    時間: 3-4-2019 13:29
你暫時係主任跟啦,會計師樓只係收你文件,主任睇完有咩會再聯絡你
作者: Raykwk    時間: 3-4-2019 13:45
貓女 發表於 3-4-2019 10:14
我剛交完表上會計師樓,10分鐘走得,佢比埋4年報表我,叫我每年交返比破署主任同埋有咩就搵主任就得,咁姐 ...

請問到時要交咩文件?
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 13:50
Raykwk 發表於 3-4-2019 13:45
請問到時要交咩文件?

我咩都無交我只係填表..比埋四年報表我,提我點為之一年叫我記得每年比主任...
我咩單都無比..話有需要主任會聯絡我....10MINS 走得....我報失業
作者: 欠一百萬    時間: 3-4-2019 13:50
貓女 發表於 3-4-2019 12:41
琴日攞左..但只係一次性..
因我報失業....同埋百無..無儲蓄無物業,無車無股票無保險 ...

一次性解凍信?好想知信內容上點寫。
係咪等銀行通知你已解凍,然後限時限刻你去提款,之後又凍過。
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 13:52
欠一百萬 發表於 3-4-2019 13:50
一次性解凍信?好想知信內容上點寫。
係咪等銀行通知你已解凍,然後限時限刻你去提款,之後又凍過。 ...

等銀行通知你已解凍,然後限時限刻你去提款,之後又凍過..
------係呀...因我失業MA....
作者: 欠一百萬    時間: 3-4-2019 17:35
貓女 發表於 3-4-2019 13:52
等銀行通知你已解凍,然後限時限刻你去提款,之後又凍過..
------係呀...因我失業MA.... ...

貢得意, 限定幾耐要你提,
作者: 好煩2019    時間: 3-4-2019 17:42
貓女 發表於 3-4-2019 12:42
你頒左令幾耐?

我3月5号頒令
作者: 貓女    時間: 3-4-2019 17:45
發信日起7天內
作者: candychan1981    時間: 15-4-2019 20:56
樓主. 你交律師樓咩文件都無交? 因為當時佢有寄封信比我. 要我上律師樓要拎好多文件上去. 又咩稅單. 銀行月結單果D野. 你咩都無拎都無問題?

作者: 貓女    時間: 15-4-2019 21:32
我真係咩都無,稅單又搵唔到銀行單又無,佢只收左我份表,知我失業比埋張4年報表我叫我之後有咩就搵破署主任同打後4年每年咩時間寄報表比主任就得,上去唔夠10分鐘叫我走
作者: candychan1981    時間: 16-4-2019 12:32
係咪因為到時主任搵你先叫你再補文件呢. 律師樓只係代收都晤理你有咩文件比佢.
作者: 貓女    時間: 24-4-2019 22:28
收到主任信,叫我補支出單之後同我傾生活費
作者: Poi    時間: 25-4-2019 18:14
我都係4月2號頒令, 4月8號上律師樓交文件 ,破產主任4月18號下晝通知我 ,話我嗰個生活費要留番一千蚊上繳

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3