破產聯盟

標題: 媽媽按左層樓.... [打印本頁]

作者: Kennykkmo    時間: 24-3-2019 04:54
標題: 媽媽按左層樓....
層樓媽名..半年前呀媽按左層樓我地都唔知 ....點知佢拎左去賭...依家樓又要供 仲有條數要還....唔知可以點...求教路
作者: maksiusang    時間: 24-3-2019 13:17
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 14:22
無啦 賭呢家野死証黎 睇下賣左層樓夠唔夠填數 唔系最尾破產都系要賣樓
作者: Kennykkmo    時間: 24-3-2019 15:36
laam92517 發表於 24-3-2019 14:22
無啦 賭呢家野死証黎 睇下賣左層樓夠唔夠填數 唔系最尾破產都系要賣樓

賭破產唔係犯法咩....唔夠填數又要破產驚佢要坐
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 15:50
Kennykkmo 發表於 24-3-2019 15:36
賭破產唔係犯法咩....唔夠填數又要破產驚佢要坐

大把人賭錢賭到破產啦 邊得閒告你呀 講真破得既黎黎去去賭錢比人呃生意失敗或者卡冚卡 監又唔會坐 系破產後交代啲錢去左邊會麻煩啲
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 15:52
欠幾多錢先?幾十萬屋企人幫到就幫啦 媽咪有冇打工 無既破產都好既無收入唔使還 你地做仔女咪養埋佢比佢享下福囉
作者: cl475867    時間: 24-3-2019 16:06
laam92517 發表於 24-3-2019 15:52
欠幾多錢先?幾十萬屋企人幫到就幫啦 媽咪有冇打工 無既破產都好既無收入唔使還 你地做仔女咪養埋佢比佢享 ...

賭呢家野係無底深譚,唔介賭,做仔女可以幫得幾多
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 17:21
咁又系呀 賭呢家野真系會家破人亡 連層樓都按埋都唔會賭得細
作者: maksiusang    時間: 24-3-2019 21:09
作者: Kennykkmo    時間: 24-3-2019 22:00
就算破產d收數佬會唔會去我公司叫呀媽還錢
作者: Kennykkmo    時間: 24-3-2019 22:15
laam92517 發表於 24-3-2019 15:52
欠幾多錢先?幾十萬屋企人幫到就幫啦 媽咪有冇打工 無既破產都好既無收入唔使還 你地做仔女咪養埋佢比佢享 ...

佢業主貸款左150萬出黎..每月本身供都要2萬依家加埋息....負荷唔到.....
作者: cl475867    時間: 24-3-2019 22:45
Kennykkmo 發表於 24-3-2019 22:15
佢業主貸款左150萬出黎..每月本身供都要2萬依家加埋息....負荷唔到.....

貸款個150萬,輸剩幾多
作者: Kennykkmo    時間: 24-3-2019 23:35
cl475867 發表於 24-3-2019 22:45
貸款個150萬,輸剩幾多

輸晒...仲有差埋卡數...
作者: PoorGuy2018    時間: 24-3-2019 23:36
Kennykkmo 發表於 24-3-2019 23:35
輸晒...仲有差埋卡數...

真係要帶佢搵社工睇下點戒賭至得呀。。。
作者: 果橙    時間: 24-3-2019 23:44
如果破產就一定會充公層樓,都是快點搞破,萬一大耳洞殺到實死
作者: Kennykkmo    時間: 25-3-2019 01:14
果橙 發表於 24-3-2019 23:44
如果破產就一定會充公層樓,都是快點搞破,萬一大耳洞殺到實死

唉.......我也快負荷不了了
作者: laam92517    時間: 25-3-2019 01:27
150萬你賣左層樓找左佢啦 有剩咪當首期再供過 不過唔好落佢名啦
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 06:44
層樓是你媽咪一個名嗎 ? 點解唔賣左層樓,找晒啲數,租屋住,唔使攪破產。
作者: PoorGuy2018    時間: 25-3-2019 07:11
若層樓係樓主只係媽媽名,佢未必肯賣樓,最多肯加按層樓,佢老人家會諗:賣樓咪即係要我訓街?所以要先說服佢賣或加按層樓,同埋佢咁大筆數,若賣樓夠填數就話啫,否則唔入學就要由樓主同兄弟姊妹(如有)頂左佢,頂唔住哩。。。
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 08:17
如果媽媽選擇入學,層樓一樣冇左會被拍賣,價錢可能仲底左。如果層樓有其他人名仲麻烦,會牽連到其他人,咁就要同其他業主商量點做。如果層樓只係媽媽名,樓主又頂唔順供落去,就算加按都冇用,條數大左盞仲辛苦,不如勸媽媽冇辦法之下唯有賣左層樓,租地方住,唔會比媽媽瞓街。
作者: cl475867    時間: 25-3-2019 08:44
就係樓主媽媽已經加按咗層樓去賭
作者: laam92517    時間: 25-3-2019 08:59
點都系要賣 只系人地拎去拍賣定你自己賣 襯而家樓市升睇下賣唔賣到好價啦
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 09:56
cl475867 發表於 25-3-2019 08:44
就係樓主媽媽已經加按咗層樓去賭

就因為層樓已經按左啲錢賭輸晒,而家樓主已經供得好辛苦,如再加按條數加大左,仲可以捱到幾耐呢?
我意見係 : 如可以嘅盡快賣左層樓好過比銀行拍賣,可以還清晒啲數,又唔駛入學。
最多租屋住,一家人齊齊整整重新嚟過。
作者: cl475867    時間: 25-3-2019 12:10
好煩2019 發表於 25-3-2019 09:56
就因為層樓已經按左啲錢賭輸晒,而家樓主已經供得好辛苦,如再加按條數加大左,仲可以捱到幾耐呢?
我意 ...

唔介睹,賣咗層樓都冇用
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 12:31
cl475867 發表於 25-3-2019 12:10
唔介睹,賣咗層樓都冇用

係呀,賣左層樓,可能又會借財仔去賭。
樓主你媽媽可能係病態賭徒,快啲同佢搵社工尋求協助。
作者: masao0596    時間: 27-3-2019 10:31
一定要幫你阿媽搞破產,等佢無咁易借到錢
作者: deadmaninc    時間: 27-3-2019 16:52
有心幫老母既 就一次過幫佢找晒佢d數 成家陪佢一齊窮 賣樓賣車咩都賣晒佢 大家一無所有 一切由0再開始 咁你媽媽先會識醒 你可能覺得我講野唔負責任 但係 呢個係事實 我係用賭仔身份同你講既 你呢家幫佢dd佢會覺得佢仲有機會去博  到時你賣身都已經太遲
作者: cl475867    時間: 27-3-2019 19:30
deadmaninc 發表於 27-3-2019 16:52
有心幫老母既 就一次過幫佢找晒佢d數 成家陪佢一齊窮 賣樓賣車咩都賣晒佢 大家一無所有 一切由0再開始 咁你 ...

150萬點一次過幫佢找晒佢

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3